»» ««

Világszínvonalú mérőhajó a Dunán

Tudomány

Világszínvonalú mérőhajó a Dunán. Nemcsak elsüllyedt tárgyak felkutatására, hanem árvizek okozta változások nyomon követésére is alkalmas lesz a jármű.

Segítségével két éven belül elkészülhet a Duna elektronikus hajózási térképe.

A Duna névre keresztelt mérőhajó reggel 9-kor indult első bevetésére, természetesen a Dunán. A világ egyik legkorszerűbb számítógép és radar rendszerével felszerelt vízijármű alkalmas arra, hogy a szakemberek az eddigieknél pontosabb képet kapjanak a folyómedrek állapotáról. Sokan nem is gondolnák, hogy mi mindent rejt a víz mélye. - A radar szerint most például egy II. világháborúban elsüllyedt uszály felett állunk. A hajóroncsból természetesen szabad szemmel semmi sem látszik - mondja kollégánk. A monitoron azonban pontos képet kapunk a folyó alján fekvő teherhajóról.

Jól lehet látni a part mellett az uszályt és jól lehet látni azt is, hogy a rakodó ajtók nyitva vannak rajta. Ennek a berendezésnek a segítségével még ilyen nagy méretű, de kisebb tárgyak is jól felismerhetők a mederben - mondja Mayer István, a VITUKI Kht igazgatója.

A 200 millió forintot érő hajó azt is képes feltérképezni, hogy egy-egy árvíz után, hogyan rendeződött át a meder és milyen beavatkozásokra van szükség a biztonságos hajózás érdekében.

[ Duna TV ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés