»» ««

Világszínvonalú mérőhajó a Dunán

Tudomány
2006. október 14.

Világszínvonalú mérőhajó a Dunán. Nemcsak elsüllyedt tárgyak felkutatására, hanem árvizek okozta változások nyomon követésére is alkalmas lesz a jármű.

Segítségével két éven belül elkészülhet a Duna elektronikus hajózási térképe.

A Duna névre keresztelt mérőhajó reggel 9-kor indult első bevetésére, természetesen a Dunán. A világ egyik legkorszerűbb számítógép és radar rendszerével felszerelt vízijármű alkalmas arra, hogy a szakemberek az eddigieknél pontosabb képet kapjanak a folyómedrek állapotáról. Sokan nem is gondolnák, hogy mi mindent rejt a víz mélye. - A radar szerint most például egy II. világháborúban elsüllyedt uszály felett állunk. A hajóroncsból természetesen szabad szemmel semmi sem látszik - mondja kollégánk. A monitoron azonban pontos képet kapunk a folyó alján fekvő teherhajóról.

Jól lehet látni a part mellett az uszályt és jól lehet látni azt is, hogy a rakodó ajtók nyitva vannak rajta. Ennek a berendezésnek a segítségével még ilyen nagy méretű, de kisebb tárgyak is jól felismerhetők a mederben - mondja Mayer István, a VITUKI Kht igazgatója.

A 200 millió forintot érő hajó azt is képes feltérképezni, hogy egy-egy árvíz után, hogyan rendeződött át a meder és milyen beavatkozásokra van szükség a biztonságos hajózás érdekében.

[ Duna TV ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 3.495 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés