»» ««

Új tüskésrája fajt fedeztek föl

Tudomány

Egy thai folyóban eddig ismeretlen édesvízi tüskésrája fajra bukkantak a tudósok.

Egy környezetvédő csoport szerint élőhelyét mihamarabb védetté kell nyilvánítani, hogy gondoskodjanak a fennmaradásáról. A Himantura kittipongi fenéklakó rája fajra Thaiföld nyugati, Kanchanburi tartományban találtak rá. A tüskésráják Dasyatidae családjába tartozó új faj fölfedezését a múlt héten jelentette be a WWF Természetvédelmi Világalap.

A 60 centiméter széles állatot Kittipong Jaruthaninról nevezték el. A thai halszakértő két évvel ez előtt bukkant az állatra, és otthonában tartotta egy medencében. A tüskésrája alsó állkapcsában 12-14 sor fog ül, több mint bármely más thai édesvízi tüskésrája faj esetében.

A múlt hónapban két tudós - Chavalit Vidthayanon, a WWF thaiföldi szervezetének édesvízi élőlényekkel foglalkozó vezető biológusa, valamint Tyson Roberts, a Smithsonian kutatótársulattól - megerősítette, hogy valóban új fajról van szó.

"Ez az új fölfedezés tükrözi Thaiföld halfaunájának rendkívüli sokféleségét" - jelentette ki a WWF a közleményében. Egyben természetvédelmi erőfeszítésre szólított föl "az új tüskésrája és a thai halfauna sok más tagja túlélése, valamint a halállomány és az élőhelyek fenntartható kezelése érdekében".

Chavalit kijelentette, hogy a thai tisztviselőknek foglalkozniuk kell a területtel a jövőben. "Nemcsak a tüskésrája megmentéséről van szó, hanem az élőhelyéről is, mivel az hal- és vízforrásként, valamint más módon is szolgálja a helyi lakosságot" - mondta az AFP hírügynökségnek.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés