»» ««

Veszélyben a Karib-térség teknősei

Környezetvédelem

A WWF legújabb jelentése szerint a Karib-tengeri teknős populációkat aggasztó mértékben fenyegeti a legális és illegális kereskedelem. Az állatok teknőjük, húsuk, és tojásuk "népszerűsége" miatt vannak veszélyben.

A TRAFFIC - amely a WWF és az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) kereskedelmet figyelő programja - által közzétett jelentés rávilágít arra, hogy a tengeri teknősök megfelelő védelem hiányában élnek a Kis-Antillákon, Közép-Amerikában, Venezuelában, és Kolumbiában a vizsgált területek nagy részén.

Steven Broad, a TRAFFIC vezérigazgatója szerint nem elég hatékony a tengeri teknősök kereskedelmének korlátozását szolgáló szabályozási rendszer. Az elfogott állatok sok esetben nagy méretű fiatal vagy felnőtt egyedek, amelyek rendkívül fontosak a populáció fennmaradása szempontjából. Broad hozzátette, hogy sok országban ugyan létezik mindenre kiterjedő törvényi szabályozás, a végrehajtás igen kis mértékű, vagy egyáltalán nincs, így az illegális kereskedelem szabad utat kap.

Ez év márciusában már végzett egy felmérést a TRAFFIC a Dominikai Köztársaságban és Kolumbiában. Ennek eredménye az volt, hogy az álcserepes teknős páncélja mindenki számára hozzáférhető mindkét országban, ugyanis igen nagy mennyiségben kínálják nyilvánosan eladásra. A Dominikai Köztársaságban - ahol a törvény tiltja az állatok elfogását, megölését és kereskedelmét - például 1500 álcserepes teknőspáncélt találtak egyetlen kereskedő árukínálata közt.
A jelentés szerint azokban az országokban - például Barbadoson -, ahol tilalmat rendeltek el a teknős populációk kizsákmányolását illetően, tovább folytatódott a kereskedelem.

Hat olyan tengeri teknős fajt - köztük az álcserepes, a cserepes, és a kérges teknőst - találtak a Karib-térségben, amelyeket az IUCN a "veszélyeztetett" vagy a "kritikusan veszélyeztetett" kategóriába sorolt.

A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy az aggasztó helyzet ellenére van okuk optimistának lenni. A helyi közösségek egyre növekvő együttműködést mutatnak a teknősök megmentését illetően. Dr Karen L. Eckert, a jelentés egyik szerzője szerint a helyi emberek rengeteget segíthetnek a monitorozásban, a védelemben, és az információk gyűjtésében. A teknősök megóvása így az ottaniak megélhetését is befolyásolhatja a jövőben.

A jelentés egyéb javaslatokat is tartalmaz. Szorgalmazza például olyan - természetvédelmi szakemberek által alkotott - korlátozások bevezetését, amelyek a teknősök védelmére irányulnak. Ugyanakkor fontosnak tartja a kizsákmányolás mértékét mennyiségileg meghatározni, és ösztönözni a hatékonyabb nemzeti és regionális törvények meghozatalát.

[ Greenfo ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés