Printed: 2021. november 27.
URL: https://www.divecenter.hu/merulohely/600
Aktun Ha V. Car Wash Cenote
Yucatan, Mexikó (Karib térség)
sziklás, hasadékos, kelp erdős, édesvizi
0-20 m. mélyen barlang
parti merüléssziklás, hasadékos élőhely kelp erdős élőhely édesvizi élővilágüreg vagy barlang
1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m
Merülőhely térképe

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum nem szükséges. Pénznem a mexikói peso. Az ideális utazási időpontot a pontos úticél ismeretében lehet eldönteni, de a Karib-tengernél tekintettel kell lenni a nyári-őszi hurrikánszezonra.
Dekompressziós kamrák: Cozumel, Playa Del Carmen, Cancun, Cabo San Lucas, Merida, Mexikóváros. Vészhelyzeti telefonszám 060 vagy 065.


» Mexikó részletesen
2008-03-01 (jasy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 15 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 10-25m
A merülőhely Tulumtól 8 km-re, a Cobába vezető út mellett helyezkedik el. Az "Autó mosó" nevet azért kapta mert sokáig a tulumi taxisok ide jártak kocsit mosni. Az út mellett egy kis tó helyezkedik el. Aránylag kulturáltan kiépített parkoló és összeszerelő hellyel. A tó átlag mélysége 5 méter, a két végéből nyilnak a barlangok. Számunkra jobb oldali rész bejárható. A bejárat az az egyik legismertebb, legtöbbet fotozót cenote bejárat. Főleg belülről kifelé, a fények felé látványos. A barlangi rész is szép, sok a cseppkő, látványos toronyszerű képződmények vannak. Komoly figyelmet igényel, hogy a barlang erősen üledékes, az alját, illetve a sziklák felső felületét "fekete púder" borítja. Nagyon óvatos úszástechnikát igényel.
Érdemes a tóban is szét nézni. Az alja zöld, moszatszerű növényzet, hihetlenül puha, süppedős, szinte olyan érzésed van, hogy képes lenne elnyelni. Szokatlanul nagy élővilág van kis halakból, sőt sikerült egy félig szunnyadó mocsári teknős félét is éltre kelteni.
A Tó! A bejárat. Aktun Ha V. Car Wash Cenote

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny