»» ««

Hajóroncsok versenyeznek az invazív fajok ellen

Külföld

Néhány évvel ezelőttig a Michigan-tó roncsai szinte ugyanúgy néztek ki, mint a süllyedésük napján.Egy új invazív faj felgyorsítja a pusztulás ütemét.

GRAND RAPIDS, Mich. (WOOD) - A Nagy-tavaknál jobban megmaradtak a hajóroncsok, mint bárhol máshol a világon. A hideg, édes víz megállítja a roncsok óráját, így kiváló búvárkodási lehetőséget biztosít azok számára, akik a történelem élő megőrzésében reménykednek.
Néhány évvel ezelőttig a Michigan-tó roncsai szinte ugyanúgy néztek ki, mint a süllyedésük napján. Az utóbbi időben azonban egy új invazív faj - a quagga kagyló - vette át az uralmat, megváltoztatva a hajók kinézetét és felgyorsítva a pusztulás ütemét.
A tudósok szerint a quagga kagyló a mélységtől függően másképp néz ki. A sekélyebb mélységekben található quaggakagylók sötétebbek és nehezebbek. Az invazív zebrakagylóval ellentétben, amelynek napfényre van szüksége az élethez, a quaggakagylók képesek megtelepedni a Michigan-tó legmélyebb részein, és több száz méteres mélységben is megtapadnak bármin a tó fenekén.
Mike Palmer, a búvároktatók szakmai szövetségének oktatója elmondta, hogy emlékszik a kagylók térhódítására a Michigan-tónál. Az új, hozzáadott súly máris követelt néhány roncsot. "Néhány fából készült roncs annyira elnehezült, hogy a fedélzet elnehezült, az oldalai összeomlottak, és az egész palacsintává vált" - mondta Palmer.
Ez veszélyt jelenthet a Michigan-tó búvárturizmusára, mivel a búvárok leginkább a sekély roncsokat látogatják, amelyek általában csak 60-100 láb mélyre tudnak leereszkedni.
Dusty Klifman a Blueyes Below-tól azon kevés búvárok egyike a Michigan-tó környékén, akik elég képzettek ahhoz, hogy több száz láb mély vízbe merüljenek. A legmélyebb merüléseken elmondása szerint a hajók hihetetlenül jó állapotban vannak. "Ezek nincsenek leromolva. Az ablakokban van üveg, a kormánykerekek ott vannak. Az árbocok állnak. Sokuk úgy néz ki, mintha lényegében a dokkban ülnének" - mondta Klifman.
Még ha a quagga- és zebrakagylók veszélyt is jelentenek a helyi hajóroncsokra, a gerinctelenek által előidézett víztisztaság miatt a búvárkodás láthatósága a legjobb, ami valaha volt a Michigan-tónál. A búvárok azt mondják, hogy néhány mélyebb hajóroncsnál akár 30 méter mélyre is láthatnak. A tisztaság miatt a helyi búvárboltok fellendültek, mivel új búvárok keresik a felfedezés lehetőségét. A víz tisztasága várhatóan akkor is megmarad, ha az invazív kagylók populációját végül sikerül megfékezni.
Dr. Ashley Elgin, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatója azonban figyelmeztet, hogy attól, hogy a víz tiszta, még nem lesz tiszta. "A tiszta víz nem mindig jelent tiszta vizet. Át lehet látni rajta, de ez nem jelenti azt, hogy szennyeződésmentes" - mondta Elgin.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés