»» ««
Octopus hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
864. Octopus Ugrás 2007 jún 11. 18:03  

Kedves Békabúvár! 

Valóban két különböző nézőpontból tekintünk erre a kérdésre, de ezen kívül vannak morális vonzatai is. A leveleidből kiderül, hogy régészbúvárként tengeted mindennapjaidat. Ha jól gondolom, akkor nagyjából ismered a hazai vízalatti kutatásokat. Ebben az esetben ismerned kell a Szeged-i, a Balaton-i és a Szolnok-i kutatásainkat is. Ezek egytől egyig non-profit jellegűek voltak. Tehát, mi is tisztában vagyunk a hazai törvényekkel, régészeti előírásokkal és elvekkel. Betartottunk minden szabályt, vállalásainkat erőn felül teljesítettük, a projektek teljes szervezését elintéztük és végezetül, több mint 20 milliót költöttünk a "hobbynkra". Ettől függetlenül mégis szúrjuk egyesek szemét és kigyót-békát kiáltanak ránk, betartanak mindenhol, ahol csak lehetséges. Miért? Ennyit a hazai viszonyokról. Megint csak magyarok vagyunk?????? Eddig a világ számos országában volt szerencsém kutatni, kiváló régészekkel együttdolgozni, de sehol sem tapasztaltam ilyen jellegű hozzáállást, mint itthon. Ezt most nem rád értem, mert végre van egy értelmes ember, akivel meg lehet vitatni ezeket, a nézetkülönbségeket. 

Morális oldalról megvizsgálva a dolgokat, igen csak érdekes képet kapunk. Azt tudjuk, hogy a vízalatti kutatás az egyik legköltségesebb ága a régészetnek. Ha már az adófizetők pénzén vannak feltárva ezek a régészeti területek, akkor miért redukáljuk le a magyar 10 milliós lakosságot a 40 ezres búvártársadalom tagjaira. Ez számomra nagyon is morális kérdés, mert épp olyan joga van a 80 éves Marika néninek megnézni, mint neked vagy nekem. Ezzel nem értek egyet!!! Ettől függetlenül, maximálisan támogatok egy ilyen jellegű víz alatti kiállítást, de ne csak erre gondoljunk, ha lehet. 

A profitorientáltsággal kapcsolatban nincs igazad. Az összes általunk szervezett expedíció elsősorban régészeti, tudományos jelleggel működött, illetve működik, azzal az adalékkal, hogy vannak gazdasági tényezői is. Erre nagyon szigorú szerződések kötik a támogatóinkat és csak azok támogatását fogadjuk el, akik egyetértenek az elveinkkel.  

Attila

853. Octopus Ugrás 2007 jún 11. 12:09  

Kedves Békabúvár! 

Részemről valóban nem vagyok régész, de az elmúlt években annak szerelmese lettem. Aki ismer, az jól tudja, hogy a gátlástalan "kincsvadászat" elleni harc egyik fő szószólójává váltam. Viszont vannak nézetbeli különbségek a szakma képviselői és a civil szervezetek között. Enged meg, hogy egy kicsit kifejtsem ezt. 

1. Az UNESCO Egyezményt és az ICOMOS International Carta-t minden részletében ismerem, hiszen valóban 2001. óta ezek határozzák meg a régészeti munkák alapelveit, függetlenül attól, hogy az ICOMOS-t már 1996 októberében aláírták. Részünkről, több éve kiváló együttműködésben és teljes támogatásukat élvezve dolgozunk együtt az UNESCO magyar, párizsi, Dél-afrikai és a brazil szervezeteivel. 

2. Az Octopus minden álszentségtől mentes szervezet, így soha sem titkoltuk el szándékunkat senki elől. Nyíltan beszéltünk minden országban ahol kutatásokat végeztünk és a magyar szakma kivételével minden országban szélesre tárt karokkal fognak. Ez így volt Hollandiában is, hiszen a dokumentumok jelentős részét a Hága-i Nemzeti Levéltárban őrzik. Ott a VOC főigazgatójával és a levéltári munkatársak segítségével közösen kutattuk meg a dokumentumokat. Itt megjegyezném, hogy abban állapodtunk meg a munkánk végeztével, hogy a kutatás sikeres befejezését követően először Magyarországon, majd az Amterdam-i Tengeri Régészeti Múzeumban mutatjuk be a feltárást és annak eredményeit. 

3. Az expedíció gazdaságosságának elgondolásai sok emberben téves gondolatokat generálnak. Általában hajlamosak az emberek leragadni a leletek eladásának gondolatán. Ez teljesen téves és óriási hiba lenne részünkről. Azt elismerem, hogy a leletek egy elenyésző százaléka valóban a támogatók tulajdonába kerül, de az alapvető tervünk az expedíció eredményeinek egyéb gazdasági hasznosítása. Ilyenek pl. a nemzetközi kiállítások szervezése, a feltárásokhoz tartozó szerzői jogok hasznosítása, hitelesített leletreplikák készítése és forgalmazása, továbbá a munkákat bemutató könyvek, filmek és egyéb publikációk közzététele. Végezetül, a több éve dédelgetett álmunk alapján, a feltárásaink eredményeiből szeretnénk létrehozni egy Tengeri Régészeti Múzeumot Magyarországon is, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az ilyen jellegű lelet-együttesek. Sajnos sokan téves következtetéseket vonnak le és ezek az emberek válnak a "jól informált" személyekké. De ehhez már hozzá szoktunk. 

4. IN SITU helyzete. Néhány alapinformáció a következő gondolatokhoz. A világ tengereiben, vizeiben több mint 3.000.000 úszójármű került hullámsírba, melyek közül kb. 5-6 %-ról van olyan adat, hogy merre lehet elsüllyedve. A mai napig mindösszesen nem egész 1%-át találták meg és azok töredékén végeztek valamilyen régészeti tevékenységet. A Dél-afrikai kutatásaink során a helyi régészekkel közösen állapítottuk meg, hogy az a hipotézis, hogy ha nem bolygatjuk, akkor még marad idő a későbbi feltárásra, ez teljes egészében megdőlt. Természetesen ez nem vonatkozik minden területre, hanem csak Dél Afrikára. Az ismert, illetve az általunk megtalált roncsokon és leleteken sokkal nagyobb volt a speciális környezet miatti károsodás, mint ahogy az várható lett volna. Ezen megállapításokra alapozva kezdődött el az az államilag finanszírozott program, amely a Dél-afrikai vizekben elsüllyedt 3600 hajóroncs felkutatását és adatainak azonnali rögzítését tűzte ki célul. A tengerek élővilága köztudott, hogy minden szerves anyagot lebontanak és csak a szervetlenek maradhatnak meg. Az igaz, hogy ez a folyamat terület és környezet függő, de nem látom be azt, hogy miért jó az emberiségnek, hogy hagyjuk elpusztulni azt, amit meg lehet még menteni és vannak olyan szervezetek, akik ezért tesznek is valamit. 

Végezetül szeretném megköszönni és elfogadni megkövetésedet. Amennyiben gondolod, szívesen leülök veled beszélgetni ezekről a témákról, mert engem nagyon érdekel. Javaslom, hogy ezt mielőbb tegyük meg, mert a 18-i héten indul az expedíció Brazíliába. 

Baráti üdvözlettel 

Szalóky K. Attila

842. Octopus Ugrás 2007 jún 10. 23:02  
Kedves Edka és Békabúvár!

Nagyon megtisztelő, hogy ilyen sokat és sokan foglalkoztok az általunk szervezett expedícióval. Egy kicsit azért elszomorít, hogy hiányos ismereteitek miatt, téves következtetéseket vontok le, illetve olyan párhuzamokat kerestek, amelyek messze vannak a valóságtól. Továbbá az is elszomorító, hogy mi vettük a fáradságot és az UNESCO Egyezményt és az ICOMOS Carta teljes anyagát lefordítottuk magyar nyelvre és felraktuk honlapunkra, de ezek tartalmával még nem nagyon vagytok tisztába. Pedig ezek rendelkeznek a víz-alatti örökségek kezeléséről, az azokon végzendő munkák folyamatáról és annak szabályairól. Hozzá teszem, hogy Magyarország is az UNESCO tagja és egyben aláírója az egyezménynek.
Honlapunk címe: www.octopus.org.hu

Ezúton szeretnék néhány gondolatotokat kiegészíteni, illetve helyes, a valóságnak megfelelő irányba terelni. Ezt azért látom szükségesnek, mert én személyesen is nap, mint nap hallok olyan hátborzongató, nevetséges, minden valósalapot nélkülöző történeteket rólunk, amelyek olyan "jól informált" búvártársaktól származnak, akikről fogalmam sincs, hogy kicsodák. Gondolom, elfogadjátok tőlem azt a tényt, hogy az elmúlt 12 év során általam vezetett expedíciók teljes tagságát személyesen ismerem.

1. Nemzetközi Tengerjog.

Minden víz-alatti örökségről rendelkező jog alapja a Nemzetközi Tengerjog. Ezen belül kell megkülönböztetni, azt hogy a keresett tárgy Nemzeti vagy Nemzetközi vizekben fekszik. Óriási a különbség. A Békabúvár felvetései valóban igazak a Nemzetközi vizekre, de a Nemzetiekre viszont nem. Ott mindig az adott ország törvényei az irányadóak. Amennyiben nem így lenne, akkor az nagy fejetlenséghez vezetne. Csak gondoljatok kis hazánkra, ahol rengetek Római kori emlék található. Ebben az esetben Olaszország teherautó számra kezdhetné haza hordani az összes feltárt emlékeket. De félre a tréfával. Az expedíciónk teljes joghátterét 3 nemzetközi tengerjogász biztosítja, akik minden aspektusából már megvizsgálták az idevonatkozó Brazil Törvényeket. Mind e mellett én nem gondolom, hogy a Brazil jogalkotók olyan törvényeket hoztak volna, amelyeknek nem lenne meg a nemzetközi elfogadhatósága.

2. Régészeti oktatás.

Az elnevezést nem mi adtuk, hanem a NAUI. Szerintem ez csak játék a szavakkal. Részünkről mi soha sem állítottuk, hogy régészeket képzünk, hanem a búvárok részére olyan ismereteket adunk, amelyekkel hasznos segítőjévé válik a vezetőrégész számára. És ez a legfontosabb. A korábbi expedíciók teljes tagsága Dél-Afrikában végezte el ugyan ezt a tanfolyamot az NAS szervezésében. Annak tananyaga koránt sem volt teljes és sajnos mi magunknak kellet tapasztalati tényezők alapján igazából megtanulnunk azt, hogy mi is a feladatunk. Ezt az óriási mennyiségű tapasztalatot összevetve az NAS és a NAUI tananyagával, továbbá az egyesület vezetőrégészével és az oktatóval közösen elkészítettük a saját oktatási anyagunkat. Itt megjegyezném, hogy míg a NAS és a NAUI füzetei nem haladták meg a 15-20 oldalt, addig a mi anyagunk 91 oldalon segít a felkészülésben. Az anyagunk valóban nem foglalkozik a jogokkal, mert az a jogászok és az expedíció vezetésének a dolga és nem a búvároké.
 3. Régészeti kutatás és a profitorientáltság. Ez valóban régi és sokat vitatott téma. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy ilyen jellegű régészeti kutatás és feltárás óriási összegekbe kerül, amit nem lehet a klasszikus "szponzorrációs" partnerekkel finanszíroztatni. Ezt elvárni vagy elképzelni szerintem nagyon naiv dolog lenne bárkitől is.Természetesen mi ugyanúgy figyelemmel vagyunk a régészeti előírásokra, azok alapelveinek betartására, mint ahogy a finanszírozók, illetve támogatók érdekeire. Javaslom a Békaembernek, hogy olvassa el a honlapunkra felrakott korábbi kutatásainkról szóló beszámolóinkat is, mert akkor bizonnyal észreveszi a különbséget egy "kincsvadász csapat" és egy régészeti kutató csoport munkája között. Mi az utóbbiak vagyunk!!! A Francia kutatókról semmit sem tudok, de valószínűsítem, hogy valamilyen fontos szabályt szegtek meg. A víz-alatti kutatásokat olyan szigorú előírások szabályozzák, amelyek lehetővé teszik, hogy a legkisebb törvénytelenség vagy szabályszegés az engedélyek azonnali visszavonását is eredményezheti. Ez természetesen a ráfordítások elvesztését is jelenti. Több esetről tudok, ahol viszont valóban "kincsvadászokat" kaptak el a hatóságok. Azokban az esetekben a teljes felszerelést elkobozták, óriási pénzbüntetést és valamennyi börtönbüntetést is kiszabtak a delikvensekre. Még egyszer köszönöm a hozzászólásaitokat és remélem, hogy sikerült a bennetek lévő információ hiányból fakadó téves elképzeléseiteket jó irányba terelni. Tisztelettel: Szalóky K. AttilaOctopus Egyesület ElnökeExpedícióvezető
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés