»» ««

Hírek Nyugat-Ausztráliából

Külföld

Új zátony és új cetcápa-les engedélyek: ezen a kevésbé látogatott helyen is zajlik az élet.

Bár a Ningaloo-zátony azért elég népszerű a búvárok körében, nem lehetne azt mondani, hogy a Nagy korallzátonyhoz mérhető forgalom van Ausztrália hatalmas hosszúságú nyugat-ausztráliai partszakaszán. Mindenesetre a Ningaloo Marine Parkban komoly feltételekhez kötik a cetcápák megfigyelését célzó túrák szervezését.

Bár a régió legfontosabb turisztikai bevételei közé tartozik ez a program, mégis nagyon alaposan megvizsgálják, ki az, aki képes a fenntartható turizmus bonyolítására. Jelzésértékű, hogy összesen 14-en kaptak engedélyt az ilyen jellegű túrákra.

A szűkebb körben ismert északi rész, Kimberley közelében pedig egy új partmenti korallzátony felfedezése jelentett újdonságot. Az is újdonságnak számít, ahogy Dr Chris Simpson rábukkant: a Google Earth képeit vizsgálva talált rá a korallzátonyra. Bár nyilván sokan mások is nézték már a térséget, a kutató gyakorlott szemére volt szükség ahhoz, hogy felismerje, tulajdonképpen mit is lát a műholdképen. A büszke felfedező Charles Darwinéhoz hasonlította az örömét. A partmenti korallszirtek ugyanis sokkal ritkábbak, mert az édesvíz környezetében a korallok elpusztulnának, ezért ilyen jellegű korallokat például csak a Vörös-tengeren, Madagaszkárnál vagy a Ningaloo zátonynál ismernek.

A nehezen elérhető helynek számító Kimberley környékén még nem folytak intenzív kutatások, ezért nem bukkantak rá eddig a korallokra. Már felvetődött, hogy természetvédelmi területnek kellene nyilvánítani a régiót, ez az új felfedezést újabb érv lehet a védettségre. Peter Garrett környezetvédelmi miniszter a közelmúltban döntött Kimberley régió környezetvédelmi szempontú felméréséről, mivel a körzetben felgyorsultak az olaj- és gázkitermelést célzó beruházások.

A Google Earth mindenesetre már nem az első alkalommal segít meglepő felfedezésekhez embereket, akik régészetileg érdekes helyekre bukkannak, vagy korábban nem ismert katonai bázisokat találnak. Sajnos azonban terroristák is felhasználják támadások tervezéséhez a jó minőségű műholdképeket.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés