»» ««
Nyomtatás
Yongala Wreck
Ausztrália (Ausztrália és Új-Zéland)
korallos, trópusi, nyílt víz, mesterséges
roncs 15-30 m. mélyen, bemerülhető roncs, teljes roncs
Pontos kordináta: S19° 18' 12.6", E147° 37' 13.2"
Google maps / Google Earth
napihajós megközelítéskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyroncs merülésnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája
3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás
Merülőhely térképe
Általános: Beutazás útlevéllel. Vízumkötelezettség van érvényben, vízumot elektronikus úton, az utazás előtt kell igényelni. Hivatalos fizetőeszköz az ausztrál dollár (AUD). A déli féltekén a mi telünk számít nyárnak, ezért a legkellemesebb december-március között.
Dekompressziós kamrák: Adelaide, Brisbane, Darwin, Fremantle, Melbourne, Sydney, Townsville, Hobart (Tasmánia). Vészhelyzeti telefonszám: 000 vagy 112, speciális búvár vészhelyzeti szám: 1 800 088 200. Az országban több mérgező sőt halálos faj él felszínen és víz alatt, ezért tájékozódjunk a helyszínen a lehetséges veszélyforrásokról.
» Ausztrália részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: Bunny
Új merülés  
2001-05-26 (Bunny) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 17 m , Vízhő: 25 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: mantarája, nagy rája, legalább 1.5m-es hal, jelentős halraj nyílt vízben
A merülés éjszakai volt, amikor lementünk a szokásos pár méter után a roncs helyett csak eszement mennyiségű halat láttunk, mint egy szőnyeg, több ezer halat képzelj el. Miután átúsztunk ezen a rétegen azért előkerült a roncs is, és sajnos azok az átkozott apró medúzák, csíptek ahol értek, a nyakam csak úgy lángolt - ott tudtak leginkább hozzám férni. A merülés varázslatos volt, a roncson a lámpák fényei cikáztak, a halak békésen aludtak - már amelyiket nem ébresztettük fel- és a hajó fele körül belefutottunk egy hatalmas, de komolyan hihetetlen rájacsapatba. Az addig szervezett buddy felállás felborult, mindenki kapkodta a fejét, hatalmas több méteres ráják tömegesen úszkáltak körülöttünk, némelyik csak 1-2 méterre vagy még annyira sem húzott el felettem, és a Fish-rock -on megismert cáparája is előkerült, de most nem a fenéken nyomult hanem körülöttünk, az egész egy nagy rája-búvár találkozóra emlékeztetett, felejthetetlen élmény volt, valódi csodát láttunk. Visszafele a szokásos 10 méteres dekón épp a világító planktonokkal rajzoltunk, amikor a távolban egy igazán nagy rája bukkant fel, bár a víz alatt nehéz a méreteket saccolni, de legalább 5 méteres lehetett, valószínűleg egy manta.
2001-05-24 (Bunny) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 26 m , Vízhő: 25 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: nagy rája, teknős, legalább 1.5m-es hal, jelentős halraj nyílt vízben
Erős áramlás fogadott a roncsnál, megkerestük a Yongala feliratot az orrán, meg persze a legfontosabbat, a wc csészéket. Hátraúsztunk a végéhez, hatalmas trevally ("jacks" amcsiknál) wrasse, és Queensland groper-ek dekkoltak, a hatalmast értsd 2m feletti. A roncs körül elég sok a tengeri kígyó, aminek a mérge halálosabb a kobráénál, de nem támadnak, azért mindig megadtam az elsőbbséget nekik. A korallokat teknősök rágcsálják, az aljzaton hatalmas rája, és irdatlan sokféle hal.
A Yongala felirat O betűje Teknős a Yongalán
2001-05-24 (Bunny) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 27 m , Vízhő: 25 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: nagy rája, teknős, legalább 1.5m-es hal, jelentős halraj nyílt vízben
Ausztrália és talán a világ egyik leghíresebb roncsa, Townsville Titanicjának is hívják. Luxus hajó, 1911-ben egy ciklon süllyesztette el, senki nem élte túl azt az éjszakát. 1958-ban találták meg a roncsot a nyílt óceánon. A kb. 100 méteres oldalára dőlt roncs teteje 14 méterre van a felszíntől, az alja a tengerfenéken 28 méteren. Mivel a nyílt óceánon van és ez a terület a Korall zátonyok térsége a környék összes élőlénye ide jár és rengeteg korall is megtalálható a roncson, ezért inkább néz ki egy zátonynak mint hajó roncsnak. Aránylag szépen egyben maradt, nincs széttörve, csak a fedélzeti cuccok amortizálódtak le egy kicsit (nagyon).
Hogy mit lehet rajta látni? Mindent, és főleg nagyokat, mivel nyílt víz itt aztán bármi jöhet. Élménybeszámoló bővebben: buvar.bunny.hu/Yongala
Yongala roncs orra Yongala Wreck A Yongala érdekes pontjainak térképe
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Ausztrália és Új-Zéland merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés