»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-06-18 Szívbeteg búvár tragédiája

Egy angol férfi balesete kapcsán a halottkém arra mutatott rá, hogy víz alá sem lett volna szabad engedni.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 25. Garfield33 2010 jún 18. 10:47  
Mentálisan is?
Akkor eztet bebuktam, bakker. Ezentúl nem akar majd senki merülni velem???
 24. pygmy 2010 jún 18. 10:42  
Igen, lehet. Mint ahogy sokan nem szeretnek kezdővel merülni, vagy tapasztalatlan társsal. Ott jó iránytű a merülésszám, a napló, egy beszélgetés, hogy döntsél. Itt nincs semmi. Nem jobb, ha tudod, fizikailag és mentálisan is ok a társ?
Ööö, senkitől nem fogom kérni az orvosi papírjait:)
De ez pont olyan döntés lenne, mint hogy a Brothersre sem mehet 40 alatt senki. Miért pont 40? Te sem merülsz egy csoportban tapasztalatlannal egy brutál áramlásos helyen. Kimarad, vagy megy oktatóval, vezetővel más csoportban, stb...
 23. Garfield33 2010 jún 18. 10:38  
Ezekután senki nem merülne szívesen rizikófaktorba sorolt buddyval.
Igaz, bizonyos faktorosokkal eddig sem...
 22. pygmy 2010 jún 18. 10:36  
Bálnabá tudja választ:)
Komolyabban, az igazolást kiállító szerv majd eldönti milyen minősítést ad (nem kell fekete vagy fehér, le lehet írni, hogy ez és az a baj, kockázatos a dolog, vagy nem javallott, vagy bármi)... a minősítés ismeretében pedig a bázis, a merülőtárs és bárki aki megnézi azt, tisztábban lát... és max nem lepődik meg, ha a társ minden előzmény nélkül felfordul a vízben mellette...
De biztos vannak egyértelműen kizáró okok.
 21. Garfield33 2010 jún 18. 10:28  
Meg a tenisz is...
 20. Garfield33 2010 jún 18. 10:25  
És hol húzod meg a határt?
Úgy értem, mit tekintesz kizáró körülménynek?

Magas vérnyomás, de mennyitől?
Cukorbetegség, de milyen fokú?
Rossz látás? Hány %-tól?
Túlsúly? Mondjuk 100 kiló felett már egyértelműen túlsúlyos valaki. Akkor ne engedjük merülni!


 19. elche 2010 jún 18. 10:19  
Nincs "kötelező" előírás, nem is lehet, mert értelemszerűen valahol, valamikor minden megkerülhető. Az ilyen kedvtelésben minden magad által kötelezőnek gondolt szabályt magadra nézve kell betartani. Kedvtelési búvárt lehet "kötelezni" arra, hogy ne menjen 30 méter alá? Lehet. Van, aki ez alá megy?... (A kérdés költői.)
 18. pygmy 2010 jún 18. 10:14  
És akkor visszajutottunk oda, hogy mégis talán jobb lenne egy kötelező orvosi vizsgálat? Csak a magunk megnyugtatása végett, hogy se magunkkal, se másokkal nincs baj...
 17. pygmy 2010 jún 18. 10:12  
De az. Kimaradt a sisa...
 16. bálnabá 2010 jún 18. 10:11  
Dínókám!

Sajnos amiiket írtál ez is bejöhet. Felmerült a boncolás után az öngyilkosság gondolata is. Hiszen ő tudta, hogy neki már nem sok van hátra. Ezt viszont a környezete soha nem érezte. Kifejezetten humoros okos, szórakoztató, negyvenes évei közepén járó srácról volt szó.

Igen valóban, szerintem is egy WC-zés közben is beüthetett volna vagy erősebb futásnál a belső vérzés. Bár nem vagyok orvos...
 15. elche 2010 jún 18. 10:11  
Ez az. Nyilván vezettél már merülést, és egy ilyen eset után elég nehéz elszámolni az embernek a lelkiismeretével, ha nem tudja, a másik "ezt-azt" elhallgatott előtte. Ez azért elég társas-csoportos kedvtelés, nem csak egy embert érint a saját rossz döntése.
 14. vizidino 2010 jún 18. 10:07  
Nekem a leírás alapján teljesen mindegynek tűnik, hogy búvárkodott-e éppen az illető, vagy nem. Ugyanúgy megrepedhetett volna a mája reggel a vécén ülve mint egy laza 18m közben. Lehet, inkább a tengerben szerette volna végezni. Amit hibázott, az az, hogy nem egy olyan merülőtárssal merült aki tudott az állapotáról. Nem mintha az segített volna, de legalább az illető lelkileg fel lett volna készülve.
 13. Garfield33 2010 jún 18. 10:06  
Melyikre érted? A 11-esre?
Nem bugyuta az...
 12. bálnabá 2010 jún 18. 10:03  
Garfield33!

Nem tudott senki semmiről. Én nem voltam jelen az ágyban piálásnál, mert este mindenki aludt.
Még a barátai sem tudták mi van. Zugivás volt masszívan. Senki nem engedélyez merülést ilyenkor. Ez ugye egyértelmű!
A mentést a partról irányítottam a merülést merülésvezető vezette. Megjegyzem mindent példásan csinált.

Ezt a bugyuta kérdést pedig vegyük úgy hogy meg sem hallottam.
 11. Garfield33 2010 jún 18. 10:03  
Pontosan. Ezért nem árt, ha valaki felnőtt.
Bár egyesek szerint lehet egészségesen, biztonságosan élni, szex, pia, jó zabálások nélkül, DE MINEK????
 10. pygmy 2010 jún 18. 09:59  
De egyéb bajait meg eltitkolta. Ennyit a nyilatkozatról...
Biztos szar lehet a tudat, ha kiderül a baj, eltiltják szeretett hobbijától... nagy a kísértés.

 9. Garfield33 2010 jún 18. 09:50  
Kijózanodhatott, de a veséje nem nőtt ki, az egyéb bajai nem gyógyultak meg.
 
Nekem viszont még alig 4 ujjnyi a májam, tehát kitart egy darabig....
 8. pygmy 2010 jún 18. 09:47  
Reggelre kijózanodott... ugyan, te lennél a legjobban kiakadva, ha Sanad letiltana a túrán... és tenné ezt minden nap, jogosan:)
 7. Garfield33 2010 jún 18. 09:45  
Mint oktató, hogyan engedhetted ilyen állapotban, átpiált éjszaka után merülni?
 6. bálnabá 2010 jún 18. 09:36  
Kedves pygmy és további érdeklődők!

Pont erről írtam tegnap az újralégzős baleset kapcsán a másik topicban.
Mindenki mindíg saját kockázatára merül. Mindíg is voltak olyanok akik felelőtlenül saját életüket veszélyeztetve, illetve a túra sikerét, hangulatát tönkretéve túlságosan sokat kockáztatnak. Lesznek is még hidd el.

Oktatói pályafutásom során 6-7 esetben vettem részt éles életmentésben(durván másfél évente egy). Egy esetben nem sikerült a búvárt megmenteni.
Pedig volt érvényes orvosi igazolása is, de...

- hiányzott az egyik veséje
- a másik is sajnos daganatos volt súlyosan roncsolódott, alig működött már
- súlyos májbeteg (hepatomegália diffus lasio)
- anyagcsere zavar
- iszonyatosan magas vérnyomás
- nem volt búvárbiztosítása
-egész este folyamatosan piált majd,

másnap 18 méteren délelőtt szétrobbant a mája és belsővérzésben azonnal életét vesztette. Hiába volt gyors és szakszerű a mentés, elvesztettük őt.

Volt búvárjelöltem, aki szándékosan elhallgatta, hogy az egyik szemére nem lát (teljesen vak), vagy más szervi bajai vannak. Mindez közvetlenül a nyíltvizi vizsga előtt derült ki, hogy nincs periférikus látása. El akarta hallgatni! Tudta az egészségügyi feltételeket, de mégis megpróbálta!

Ezek is hoztak orvosi igazolást. - természetesen nem kaptak búvárminősítést.

Egyre betegebb társadalmunk. Európa és a világ szemete ömlik a hypermarketekből, ami olcsó azt veszi mindenki, mert csövesek vagyunk, gyengék a keresetek, növekednek az árak. Műanyagokat és mérgeket eszünk nap mint nap. Nem húst és nem zöldséget ahogy gondolnád. Azbeszt kockákban üvegházakban termelik a paradicsomnak látszó íztelen gömböket, melyet utólag festenek pirosra! A felvágottak 12-30% -ban tartalmaznak húst a többi adalék! A tejnek már csak a neve tej! Aki egészségesen szeretne táplálkozni annak rozskenyér helyett kakaóval színezett fehérkenyeret adnak el extra haszonnal.

Az egész ország egy kész átverés. Nálunk mindent szabad! De sajna mi isszuk meg a levét. Így lesz egyre több allergiás beteg. Sok a génmanipulált termék, és a helyzet egyre romlik. Nem tudod mit veszel, de biztosra veheted nem azt, mint aminek látszik!

Soha ennyi anyagcsere zavaros, keringési problémás, vesebeteg fiatal nem volt mint manapság.

Akinek meg "jó munkahelye" van, azt pedig kicsavarják és eldobják. A huszonéves srácoknak reggel 9től este 11-ig szól a munkaidő. Akinek nem tetszik ki van rúgva. Természetes közöttük a stimuláns gyógyszerek szedése, a vérnyomáscsökkentők és egyéb fokozók. Harmincegynéhány éves korukra szinte semmit nem mozognak, sportolnak, mert a "MULTI CÉG" szép lassan elveszi az életüket és egyszerűen nem marad idejük már csak pihenni. Vagy már arra sem. (Japán szindróma)

A vérnyomás felmegy 180-200 ra, a sok cigitől a tüdők és az oxigén szállító rendszer leépül. Szép új világ...

Sajnos rosszul tudod nincs magyarországon jelenleg akreditált intézmény.

Nincs magyar jogszabály ami szabályozná a búvárorvosi vizsgálatokat. Van egy 215/2004 Kormányrendelet és ennyi.
Nincs egységes Magyar koordinált, szakmailag felügyelt és irányított búvárorvosi szakmai rendszer!
Nincs búvárorvosi képzés!
Vannak cégek ahol komolyabban vizsgálnak, de ha beüt a baj. ? Kinek a pecsétje van az orvosi igazoláson? Kinek volt erre legális törvényes joga ezt pecséttel kijelenteni? Egyenlőre sajnos senkinek.

Megoldás az egyetemi szintű egységes akreditált képzés jelenthet. ANTSZ szakmai felüyelettel, esetleg speciális szaknyilvántartással.

Addig is a javaslat.
Minden búvár aki feelősséggel gondolkodik évente csináltat egy komplex vér és vizelet analízist, fülül-orr-gége vizsgálatot, szemfenék vizsgálatot, tüdőszűrőt. Májfunkciók, koleszterin, vércukor, vérzsír, vörös vértestek stb...vesék állapota, működése, gyulladás a szervezetben stb..

A technikai búvároknak ajánlott ezen felül vitálkapacitás és terheléses EKG vizsgálat. Hidd el Senkinél sem lesznek tökéletes értékek, Mindíg lehet minden értéken javítani, de legalább tisztában lesz mindenki a fizikai korlátaival. Tudod majd mire kell odafigyelned, hogy jobb értékeid legyenek. Mindenki próbáljon rendszeresen mozogni! A rendszeresség a fontos, nem kell megszakadni.

Az oktató pedig a céges hivatalos nyomtatványon nyilatkoztat, vagy elvégezteti ezeket a vizsgálatokat ha jónak látja. A divemaster dolgozzon csak a szintén elődeink által kitalált joglemondó procedúrákkal. Ha ezt nem teszi és megcsúszik, akkor azzal számolhat, hogy az összes jelenlévő szemében ő lesz a gyilkos, az egy személyes felelős! A Gonosz és felelőtlen démon.

Hatósági vizsgálat, esetleg rendőrségi ügy és egy foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés már be is ugrott.

Csak mert felelőtlenül elmaradt a papírmunka, vagy mert a haverokkal nem kell ezt a protokolt megcsinálni.

Mindenki gondolkozzon felelősséggel. Mindenki!

Nagylevegőt!







 5. Garfield33 2010 jún 18. 09:26  
Ez bázisfüggő, nem ország.
A papírt sok helyen aláíratják, de egész komoly bázisokon is volt már olyan, hogy azt mondták, írjuk csak alá, meg egy nagy NO-t írjunk az oldalra.  
 4. pygmy 2010 jún 18. 09:20  
És járok is mindenféle szűrésre, meg vizsgálatra... hirtelen most 3 jut eszembe :) Azon kívül sportolgatok és odafigyelek.
A férgese hullik, aztán jönnek majd az egyre szigorúbb szabályok, meg korlátozások, stb... az ilyen inkább ágyban és párnák közt...
Igen, nem rossz dolog sportorvoshoz járni, ha aktívan nyomod. De jobb példa lett volna a pilóta...
 3. elche 2010 jún 18. 09:18  
Alapvetően egyetértek, felnőtt emberek vagyunk. Csak a bázisban is legyen annyi, hogy legalább rákérdez. Egyiptomról úgy tartjuk, hogy pénzért bármit, ott mégis fennakadt a szűrőn.
 2. Garfield33 2010 jún 18. 09:05  
Szerintem meg bőven elég a nyilatkozat.
Ezzel az erővel kérhetnének sielés, hegymászás, biciklizés, tenisz, de még egy bál vagy horrorfilm előtt is orvosit.
Egy 40 feletti ember ilyen szempontból már elég felnőtt, csak tudja, hogy mit kockáztat. Ha meg hülye, akkor - ahogy bölcs nagyapám mondta volt - hadd hulljon a férgese.

Ja, és ne felejtsd el, te is 40 feletti vagy...
 1. pygmy 2010 jún 18. 08:07  
Hát ez jó... Magabiztosnak és ügyesnek tűnt. Szép kis diagnózis egy búvárbázistól. Ezentúl nem is megyek orvoshoz, majd a merülésvezető szemmel megvizsgál...
A nyilatkozatról meg annyit, ha is ki is tölti, de mondjuk nem vallja be a betegségét, nos, akkor mi van? Ugyanez, csak nehezebb rákenni a bázisra a dolgot.
Mondjuk lehetne kérni éves orvosit mindenütt, kötelező jelleggel, 40 év felett akár félévest, és ha lehet, nem körzeti orvostól, hanem valami akkreditált spéci helyről. Lásd baromed:) És persze ha gáz van, elő lehet (és kell) szedni az igazolást kiállító orvost.

Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés