»» ««
rolanddiver hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-12-03 Érdekes újítás: RescuEAN
3. rolanddiver Ugrás 2014 dec 08. 13:01  
Valamivel egyet értek valamivel nem. Egy jól beállitott reduktorbol könnyebb levegőt venni mint a videon latható maszkból. Azzal a maszkkal amin van lufi nem lehet mesterséges lézgést csinálni. Felszini vontatáskor ha a buvár lélegzik akkor a búvármaszk védi a legjobban az orrnyilást és a reduktor maradhat a szájban ami fontosabb, mint hogy tudjon beszélni. Ha nem lélegzik, akkor meg mint lentebb is leirtam, az a pár százalék O2 parciális nyomás változás nem számottevő, persze a semminél jobb, de nem azon fog múlni, hogy megmarad-e az ember vagy sem. Sose legyen egyikre se szükség.
1. rolanddiver Ugrás 2014 dec 08. 11:23  
Véleményem szerint, ez nagyjából semmire nem jó, mégpedig az alábbiak miatt:
Tegyük fel, hogy az áldozat eszméletvesztett, de lélegzik. Ebben az esetben a legkézenfekvőbb megoldás, ha a stabil oldalfekvő helyezetbe rakás után a nitroxos reduktort a szájába rakjuk, és ilyenkor a magasabb oxigén tartalmu gázt lélegzi. Erre az eszközre igy most nincs szükségünk.
Mi van akkor ha a sérült búvár nem lélegzik. Ha elővesszük a zsebünkből ezt a csodás szerkezetet, és összeszereljük a videón látott módon, megkezdjük a mesterséges lélegeztetést. Tételezzünk fel, hogy 36-os nitrox van a palackunkban és ezt csatlakoztattuk az eszközhöz. Az ember által kilélegzett levegő nagyjából 16-17% oxigént tartalmaz. A maszk holt tere annyira pici, hogy még 50-es nitrox használata esetén sem tudjuk számottevően emelni a sérült tüdejébe fújt levegő oxigén tartalmát, nagyjából csak annyira mintha levegőt lélegezne. A legújabb vizsgálatok alapján minden CPR tanfolyamon már azt tanitják, hogy amennyiben ha egyedül probálsz újraéleszteni valakit, akkor ne foglalkozz a belégzessel, mert a mellkaskompresszió közben elegendő levegő áramlik ki és be a tüdőbe. Viszont ha nincs mellkas kompresszió, akkor nincs ami fenntartsa a keringés ezen formáját, és hiába van oxigén a tüdőben, ez nem jut el a sejtekhez. Ezt az eszközt is a marketingesek fejlesztették, nem pedig orvosok. Na mindegy, szép sárga szine van, bizonyára sokat eladnak majd belőle. Aki ilyenra szánná a pénzt vegyen inkább egy MTV demand szelepes maszkot reduktorral az amerikai ebay-en (kb 100dollár max) sokkal többre megy vele.
Üdvözlettel
Somodi Roland
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-07-26 Súlyos vádak
1. rolanddiver Ugrás 2012 júl 27. 19:11  
Azért ez a cikk erősen tele van baromságokkal. Az oxigén szenzor valóban kulcsfontosságú része az újralégzőnek, amit 12-18 havonta cserélni kell, mert ha használod ha nem, tönkre megy. Ezért nem hivnak vissza semmit, mert kb 3 perc meló a 3 darabot kicserélni, amit minden újralégzős búvárnak meg kell tudni csinálni. Ez kb olyan mintha leeresztene a kocsi kereke, és a gyártól várnánk hogy hivják vissza az összeset nyomásellenőrzésre. Dive Rite Optima tipusu újralégzővel talán eddig nem is volt haláleset, persze nincs is annyira elterjedve mint a rEvo vagy az Inspiration. Az újralégő belsejében 100% a páratartalom, mert az ember tüdeje mellet a légzőmész is nedvesiti, lévén viz az exotherm reakció mellékterméke.Igy a gyárók mindig olyan helyre teszik a szenzorokat és elektronikát ahol a legkisebb a páralecsapódás,  továbbá az elektronika, akksik mindig teljesen hermetikusan zárt házban vannak. Persze ezt is össze lehet rakni rosszul, tömités nélkül, stb. Azonban tény, hogy az elhunytnak nem volt képesitése erre a tipusra. Kicsit furcsa, olyan mintha ha a Lada vezetése után Daciára is külön le kellene vizsgázni, de azért vannak jelentős különbségek adott tipusok között, igy nem véletlen, hogy megkövetelik a gyártók, hogy legyen rá vizsgád mielőtt merülni indulnál. Nem sok esélyt jósolok az özvegynek a per megnyerésére. Sajnos az ilyenek miatt vonult ki a legjobb O2 szenzor gyártó(Teledyne) is a piacról mert elege lett abból, hogy lépten nyomon beperelték őket, egy kis busás haszon reményében. Nincsen az az összeg ami fel tudna valakit támasztani!
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-01-14 Elhunyt a Mélység rendezője
1. rolanddiver Ugrás 2011 jan 14. 16:25  
Nekem megvan ez a film eredeti DVD-n. Potom 7 dollar volt az Amazonon.Sokak bánatára azonban nem találtam meg magyarul ill magyar feliratot sem. Játszották ezt valaha Magyar honban? Ha nem szivesen leforditom az angol feliratot (már leszedtem az angolt a DVD-ről PDF-ben) csak kellene valaki Sony DVD architect zseni aki hozzá tudná applikálni a magyar feliratot is. Egyébként tényleg nagyon jó film. A hasonló történetü Tenger vadjai meg sem közeliti.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-02-23 Magyar búvár balesete Malajziában
77. rolanddiver Ugrás 2009 feb 23. 18:18  
Nem a fenti cikkhez tartozik, csupan szeretnem megkoszonni az alabbi hozzaszolast az irojanak! Igazan jol sikerult iras es elgondolkodtato! Koszonom a tobbiek neveben is!

Somodi Roland
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-03 Audió élmény 90 méter mélyen
6. rolanddiver Ugrás 2008 nov 03. 12:25  
Van igazsag abban amit irtok, de valszeg ezzel a tobb oranyi halal unalmas dekot probaljak egy kicsit elvezetesebbe tenni. A GUE 2. embere David Rhea is szokott deko kozben zenet hallgatni, es ott a Wakulla bejaratanal meg a motorcsonakokra sem kell figyelnie, mert nincsenek.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés