»» ««
sealaci hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-09 Cápaszobor Gota Abu Ramadánál
8. sealaci Ugrás 2007 nov 11. 10:05  
Az ázsiai állatvédelmi tevékenységgel kapcsolatban nincsenek illúzióim (ami mozog azt megeszik, ami nem, azzal fűszereznek). Láthattunk már filmeket a japán halászok munkálkodásáról, ott pedig nem szívesen adják fel a hagyományaikat..

Ez is egy ritka faj lehet már, talán megették a kínaiak.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2833. sealaci Ugrás 2007 nov 11. 09:45  
üdv!
Egy tipp a polip vs. cápa találkozó végeredményéről
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-25 Minden korábbinál nagyobb tengeri halálzóna
7. sealaci Ugrás 2007 júl 31. 10:36  
Ja tényleg, nitrit-nitrát.
www.hik.hu (nem magamtól vagyok ilyen okos:)) :
A nitrogénciklus első lépéseként fixálódott elemi nitrogén révén létrejött szerves nitrogén bomlása adja a ammóniát. Ha a vizes rendszerbe szennyvízkibocsátás, vagy a növényi részek bomlása révén ammónia jut, akkor amennyiben elegendő oxigén áll rendelkezésre, az mindig oxidálódik nitritté és nitráttá. Az oxidációt csaknem minden vízben megtalálható Nitrobakter és Nitrosomonas végzik. NH4+ + OH- + 1,502 Nitrosomonas › NO2- +H+ + 2H2O No2- + 0,502 Nitrobakter › NO3 Az egyenletekből kitűnik, hogy a nitrifikáció jelentős oxigénmennyiséget fogyaszt el a vízből.1g NH4+ oxidálásához 4,57 g O2 szükséges. Mindkét baktérium szigorúan kemoautotrof szervezet, azaz szénforrásként kizárólag szervetlen szenet használnak: nagy mennyiségű szerves szén jelenlétében nem is szaporodnak. Ez az oka annak, hogy a szennyvíztisztítás során először a szerves-szén-tartalom, azaz a BOI csökken és a nitrifikációs folyamat csak később indul be. Az ammónia-nitrit átalakulás optimális körülményei eltérnek a nitrogén-nitrát átalakulástól. Az ammónia-nitrát folyamat pH függő, az ammónia átalakulása 8-9,5 pH között a leggyorsabb. Eltérő a két folyamat hőigénye is; a nitritképzők nem tűrik a hideget, 10 °C alatt a Nitrosomonas működése lelassul. Mivel a szerves-nitrogén bomlása ammóniáig (ammonifikáció) hidegben is megtörténik, így 10 °C alatt vízben az ammónia "relatíve feldúsul". Ez az oka, hogy télen - azonos terhelés mellett - az ammóniatartalom mindig magasabb, mint nyáron. (A Dunában mért nyári átlagértékek 0,5 mg/l, míg a téli értékek elérik a 3 mg/l koncentárciót is!) A ammónia-nitrit átalakulsá pH és hőfok függésén túlmenően a reakciók időigénye is eltérő. A Nitrobakter sokkal gyorsabban szaporodik el, mint a Nitrosomonas, az ammónia-nitrit átalakulás mindig lassab folyamat, mint a nitrit-nitrát szakasz. A vizes rendszerekben a nitrit soha nem szaporodik fel, azonnal tovább bomlik nitráttá, s csak átmenetileg, kis mennyiségben mutatható ki.
3. sealaci Ugrás 2007 júl 29. 10:33  
Vizidino!

Ha bomló növényi anyagok vagy ammónia jut a vízbe, az az élővizeket nitrogénnel (nitráttal) terheli. Egyes baktériumok (pl. nitrobacter) oxigén jelenlétében a nitrátot nitritté alakítják, ezzel is megkötve a vízben lévő oxigént.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés