»» ««
urobi hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
21626. urobi Ugrás 2009 sze 09. 11:50  
Sziasztok!
Last Minute !!!
St. John's szafari 520 euro+79.000.- repjegy!! All inclusive, no limit merülés!!
Október 4-11.
30/9936-838
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-30 II. Magyar Búvároktató Találkozó
68. urobi Ugrás 2008 jan 11. 16:24  
email-ben kaptam az értesítőt, hogy a II. Magyar Búvároktató találkozó elmarad! :((
Akkor ez most hogy is van? Nem akartunk mi egymással találkozni, jókat beszélgetni, ismerkedni? Esetleg nincs aki ezt megszervezze? Miért is? Mert nem éri meg hisz az I. is jól sikerült nem? Ez lett a avége a sárdobálásnak? Valaki aki érintett tényleg válaszolhatna, mert ennek most egyenlőre nagyobb a füstje mint a lángja.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
3889. urobi Ugrás 2007 dec 24. 11:21  
Boldog Karácsonyt minden kedves kollégának és búvártársnak!


  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-30 II. Magyar Búvároktató Találkozó
49. urobi Ugrás 2007 dec 06. 11:27  
Erre a találkozóra jöhetnek nem oktatók is? Esetleg kísérők, üzlettársak?
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
3298. urobi Ugrás 2007 dec 06. 09:27  
Mindenkinek jó nagy Mikulást!
Hévíz: nem merülhető, a hét végén mentem volna a kis csapatommal, de nem lehet. Akkor amit én tudok, hallottam: "a jelenlegi fürdő vezetés nem engedi a merüléseket a tóban, mert a tavat Fokozottan Veszélyes Környezetvédelmi Területté nyilvánították. A merüléseket betiltották ezért, mert vszínű, hogy a búvárok több kárt okoznak a tó flórájában és faunájában mint a fürdőzök. :(((
3273. urobi Ugrás 2007 dec 05. 11:11  
Tudja vki a pontos okát, miért nem merülhető Hévíz?
2190. urobi Ugrás 2007 sze 30. 19:55  
Nem tudjátok véletlenül a vörös hány fokos?
1802. urobi Ugrás 2007 aug 15. 11:56  
Viszonylag sokat merülök Gyékényesen, nekem eddig fülgyulladásom nem volt, lehet hogy műkszik.
1801. urobi Ugrás 2007 aug 15. 11:54  
Igazából nem tudom mi a különbség a piros és a kék fülcsepp között, de állítólag kifejezetten a búvároknak lett kifejlesztve, és talán jobban szuperál mint más egyéb patikai szerek. Egyébként a fül-orr gégész ismerősöm javasolta, hogy a Rhino-spray plusz orrcseppet merülés előtt 1x fülbe, és a külső hallójárat fertőzésit jelentősen le lehet így csökkenteni.
1797. urobi Ugrás 2007 aug 15. 11:06  
Valaki használta már az ORTHAN Diver Drops vmelyik termékét?
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-25 Minden korábbinál nagyobb tengeri halálzóna
6. urobi Ugrás 2007 júl 31. 09:14  
Nitrogén-ciklus
A vizekben a nitrogén nagy része az élőlények szervezetébe beépítve található. Az innen kikerülő szerves anyagok (pl. a képződő salakanyagok) és a vizekbe jutó ételmaradékok, tápok, csalik (drága jó horgászok éves szinten 5-6 mázsát etetnek adott területen) stb. lebomlanak, ennek során különféle átmeneteken megy keresztül a képződött bomlástermék. Ezek a vizekben lakó állatok számára káros anyagok, ugyanakkor a növények számára tápanyagot jelentenek. A vizekbe rendszeresen juttatunk be a táplálékkal nitrogént szerves anyagok formájában. Az élő szervezetek a növekedésük során beépítik a bejutó tápanyagok egy részét, de a maradék felhalmozódhat. Ha a vízből nem kerül ki rendszeresen a nitrogénkészlet egy része valamilyen módon (mechanikai szűrés, fehérjehabozók, nitrát lebontása, túlszaporodott növények ritkítása, vízcsere stb.) akkor a nitrogén fel fog halmozódni valamilyen formában.
A nitrogén-ciklus az élőlények testét alkotó szerves anyagból indul ki és ugyanide tér vissza.
A szerves anyagok bomlásakor számtalan különféle anyag szabadul fel. Ezek között sok olyan van ami problémákat okoz. A legfontosabb ilyen az ammónia (NH3). A nitrogén-ciklus kiinduló anyaga, a folyamat során lebomlik és eltávolítható a vízből. Ezért annak ellenére hogy rendkívül mérgező ritkán okoz gondot.A bomlás során szén-dioxid és sokféle szerves sav keletkezik, amik a víz kémhatását és keménységét csökkentik. A keletkező foszfátok felhalmozódnak a vízben, az eredmény algavirágzás lehet. Az ammóniát a nitrogén-ciklus első lépéseként baktériumok nitritté alakítják. Ez is mérgezõ, de kevésbé. Második lépésként a nitrit nitráttá alakul, szintén baktériumok közreműködésével. Ez a két átalakulás sok oxigént igényel. A keletkező nitrát kevéssé mérgező, de ennek a koncentrációját is alacsonyan kell tartani. Ugyanis a nitrát növényi tápanyag, emiatt nagy mennyiségben erős algásodást idéz elő. Az algákat csak a tápanyagszegény környezet tarthatja ellenőrzés alatt, a koralloknak ugyanis erős megvilágítás szükséges ami az algáknak is rendkívül kedvező.   A nitrát eltávolítása: két útja van.              Az első, hogy a növények felhasználják tápanyagként. A nitrát felhasználásával a nitrogén-ciklus bezáródik, ismét élőlények testébe kerül a nitrogénkészlet.              A másik módszer szerint megfelelő baktériumok oxigénszegény környezetben a nitrátot nitrogéngázzá bontják le, ami vízben rosszul oldódik és elillan. Ezzel eltávolítottuk a nitrogén egy részét a nitrogén-ciklus körforgásából. A módszer veszélyes is lehet, ugyanis ha túl alacsony az oxigénszint (kb. 1 mg/l alatt) akkor kénhidrogént (H2S) termelő baktériumok szaporodnak el amik rendkívül mérgező anyagokat állítanak elő. A nitrátbontó baktériumok nagyon hasznosak, jelen vannak az élőkövek mélyebb rétegeiben és a talajban is, jelentős munkát végezve.  Megjegyzendő, hogy a növények nem csak a nitrátot használják tápanyagul hanem közvetlenül az ammóniát és a nitritet is, sőt ezeket még hatékonyabban képesek feldolgozni. Így megkerülik a nitrogénciklus egy részét és gyorsítják a vizek méregtelenítését.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés