»» ««
Hipra hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-12-19 Reformáljuk meg a kézjeleket
135. Hipra Ugrás 2007 dec 23. 16:28  
"szerintem érdemes lenne a felszereléseknek is valami közös jel, hogy mutatod el, hogy az elsőlépcsőd szivárog?"

Szerintem ez is megoldott, rámutatsz a társadra, majd a saját első lépcsődre és mozgatod az ujjaidat, miközben a kezedet húzod felfelé. Leírva elég hülyén hangzik, de a gyakorlatban működik és eddig mindenki megértette.
Ehhez hozzátenném, hogy bemerülés előtt nem árt buborékellenőrzést végezni, ha lehetséges.

Jópofa amiket leírtatok, a halas jelzések közül párat nem ismertem, azokat hasznosnak is tartom. Egyelőre úgy látom, hogy konstruktívabb a meglévőket összegyűjteni, még nem igazán olvastam olyan _életszerű_ szituációról a topicban, amire ne lehetne a meglévő jeleket használni, a távolságbecslést leszámítva, arra tényleg jó lenne valami (lehet van is, ezt nem tudom).
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
548. Hipra Ugrás 2007 nov 27. 14:42  
"a DM-nél valami b.szott drága kamera, olyat videozott, hogy csak na..." <- ?!
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
2019. Hipra Ugrás 2007 sze 15. 18:32  
Pedig már van olyan is, hogy http://stage6.divx.com/
Minőségben odaver a youtube-nak, ráadásul gyorsabb is.
1934. Hipra Ugrás 2007 sze 05. 22:57  
Jó és nem mellesleg biztonságos merüléseket, várjuk a fotókat :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
245. Hipra Ugrás 2007 aug 29. 23:16  
A külső hallójáratból. Kérdezte a doki (németül persze, és mivel sajnos nem tökéletes a németem nem is értettem minden szavát), hogy nem került-e valami a fülembe, ami sérülést okozhatott, persze ilyesmi nem volt, legalábbis nem tudok róla :) Még megnézetem egy itthoni fül-orr gégésszel a biztonság kedvéért, aztán beszámolok róla pontosan.
238. Hipra Ugrás 2007 aug 29. 15:48  
Ezzel kapcsolatban van még egy dolog, amit a rögzítésnél meg lehet említeni: a palack nyakára sokan ráhurkolják a mellény tetején található hevedert. Van amelyik simán csak egy heveder, más változatoknál van műanyag burkolat is a kényelmesebb fogás végett. Erről mit gondoltok?
236. Hipra Ugrás 2007 aug 29. 13:19  
Nyomáskülönbség vs. latex csuklya

Történt, hogy Ausztriában merültem szárazruhában, ráépített latex csuklyával, teljes arcmaszkban. A csuklya alatt egy füles polársapkát viseltem. Mivel a ruha nyakmandzsettája nagyon jól zár, nem nagyon tud levegő bejutni a csuklya alá, ezért úgy szoktam levegőt juttatni bele, hogy a maszkba fújok, és az jut át a csuklya alá. Néha annyi levegő kerül bele, hogy később felemelkedés közben úgy kell kiszívnom orral, mert érzem, hogy emel, de legalábbis kényelmetlen (olyan érzés, mintha le akarná emelni a maszkot a fejemről) :)
Szóval szokás szerint beöltöztünk a társammal, ahogy kell, arcmaszk felvesz, bemerül. Kb. 3 méter környékén kezdtem el érezni, hogy valami fizikailag nyom kicsit, de ment normálisan az egyenlítés, látszólag nem volt semmi gond. 7 méteren már erősebben éreztem, hogy itt valami gond van, ezért mutattam a társamnak, hogy menjünk fel. Mikor elindultunk felfelé, azon nyomban éreztem egy pattanást a fülemben, majd elöntötte a melegség.
Szerencsére nem estem pánikba, nem szédültem és nem fájt semmi. Kb. 1-2 percig vérezhetett. Elmentünk dokihoz, aki kitisztította, a dobhártyám nem sérült szerencsére, kérte hogy 2 napig ne merüljek. 2 nap után tettünk egy újabb próbát, szerencsére nem volt semmi gond, és utána szépeket merültünk :)

Végülis az történt, hogy a latex csuklya a nyomás miatt nagyon "rászívódott" a fejemre, és ezt már nem bírta a fülem. A 7 méter is tipikus, a duplázódás elve miatt.

Ott követtem el hibát, hogy bemerülés előtt nem ellenőriztem, hogy tudok-e levegőt juttatni a csuklyába és az első gyanús jelre nem mutattam, hogy menjünk fel.
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
503. Hipra Ugrás 2007 aug 16. 16:22  
Széttagoltság vs. egyenkénti listázással kapcsolatban igazad van, hogy nehezen kivitelezhető a kapcsolat fenntartása a balesetek/vészhelyzetek között, ha esetleg ilyen adódik. De biztos, hogy ez fontos?
Ha pl most ír valaki egy esetet, majd rá pár hónappal vki reagálni szeretne rá, de már azóta "termeltek" a látogatók 10 oldalt...nameg nem is biztos, hogy az eset  írója észreveszi, hogy neki reagáltak (tudom, van előzmény, de az szerintem annyira nem felhasználóbarát). A creativecow megoldása egy fokkal jobb szerintem erre a célra.
Alapesetben nem vagyok ám kötözködő, csak próbálom darabjaira szedni a problémát :))

elche: hja, jogos.
495. Hipra Ugrás 2007 aug 16. 15:49  
Hja, honlapszerkesztő vagyok én is, valamennyire tudom hogy megy ez :)
Amivel maximálisan elégedett lennék: elche által vázolt kérdőívet kitölti az ember, elkészíti a leírást, beállíthatja, hogy lehessen-e azt kommentelni. Ez bekerül az adatbázisba dátum szerint, ami aztán listázásra kerül :)
490. Hipra Ugrás 2007 aug 16. 15:34  
A hagyományos fórum keretei között szerintem a kiemelés jó ötlet. A kommentelési lehetőséget érdemes meghagyni, mert hát vki éppen rávilágíthat olyan dologra, ami az írónak vagy másnak nem jutott volna eszébe. Viszont nagyon dagadna a fórum, sokat kéne görgetni :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
60. Hipra Ugrás 2007 aug 16. 11:19  
Hmm, Vörös-tengeren (összesen kb 50. merülésem környékén) éjszakai merülésnél mi is elkezdtünk ellenőrizni a társammal, elkezdett minket sürgetni a merülésvezető, de csak nem hagytuk magunkat :)
Társellenőrzés már csak azért is fontos, mert mivan, ha tökidegennel merülsz, akinek vmi spéci cucca van (pl. vmi divatos mellény), lenn bajba kerül, te meg nem tudod mit kezdj vele. Nem árt, ha tisztában vagyunk a társunk felszerelésével.
40. Hipra Ugrás 2007 aug 15. 16:48  
Milyen típusú csat van az uszonyodon? Vagy ha beírod a típusát az uszonynak, rákeresek :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1708. Hipra Ugrás 2007 aug 13. 10:14  
Hajjaj, hova keveredtem :))
1701. Hipra Ugrás 2007 aug 13. 09:30  
Nem rossz alternatíva lehet még erőnlétre ABC-vel (+ ólom), nem saját kútfőből, kb így volt nálunk az erőnléti a haladó tanfolyamon:

bemelegítésnek leúszol laza tempóval 200 m-t, csak semmi megerőltetés. Utána 200m-en keresztül bicskázás, krallozol vagy békázol a vízfelszín alatt amennyi jól esik, aztán pár perc pihenő vízszintesen lebegve, légzőcső a szájban. Ha ez megvolt, erősebb tempóban uszonyozol 200 m-t, utána megint pár perc pihenő, majd megint jöhet egy kis bicskázás, de eldöntöd, hogy kb hány métert akarsz leúszni víz alatt, nekünk 30-at kellett. A végén levezetésnek lenyomsz még pár hosszt. Persze lehet variálni a számokkal, meg bármit be lehet iktatni, amit nem szégyellsz :) Lényeg a rendszeresség.    

Ui.: Garfield33, Luciferin, Ti most poénkodtok? Lehet csak én nem értem a viccet, de talán nem ez a legmegfelelőbb hely a személyeskedésre.
1557. Hipra Ugrás 2007 aug 08. 19:32  
Szia,

Baromedicalt tudom ajánlani (http://www.baromedical.hu/), a helyedben hozzájuk fordulnék, mindenképpen megéri.
1363. Hipra Ugrás 2007 júl 26. 12:04  
Szerencsére manapság is előfordul, hogy a nem profitorientált helyeken jelentős uszodai gyakorlat után engedik csak nyíltvízbe a tanulót. Szerintem alapból így kellene működnie mindenhol.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés