»» ««

Képzetlen vezetőkről vitáznak

Külföld

Guam szigetén gondot okoz, hogy sok bázis minősítés nélküli búvároktatókat alkalmaz.

Főleg a kisebb cégekre jellemző, hogy a merülésvezetőiknek nincs hivatásos végzettsége. Erre az MDA (Micronesian Divers Associaton) és a PADI képviselői mutattak rá. A probléma akkor került fókuszba, amikor egy búvárbázis vezetője és két általa vezetett turista került kórházba, amikor a Fish Eye Marine Parkba tervezett merülés során a levegőjük elfogyott. A búvárokat egy másik cég hajója mentette ki, és ők riasztották a mentőegységeket is.

A búvárkodás fejlődik a térségben, és folyamatosan képzik az új oktatókat, akiknek jelentős része az MDA vagy a Guam Tropical Dive Station alkalmazottja lesz- ez a két társaság a legnagyobb búváriskolák közé tartozik Guamon. Ám miközben ők a vízben gyakorlatoznak, a körülöttük levő búvárcsoportok közül legalább az egyiket nem képzett oktató vezeti. Forgalmasabb napokon az arány még rosszabb. Az MDA oktató koordinátora, Chris Bangs állítása szerint ő a saját szemével látott olyan búvártapasztalat nélküli turistákat, akiknak a búvárközpont félelmetesen felületes oktatást nyújtott az első merüléseik előtt: "Bepakolják a turistákat egy kisbuszba, elmennek velük a merülőhelyre, annyit mondanak nekik, hogy azt a valamit tartsák erősen a szájukban. Nem kapnak PADI vagy más hasonló rendszerű oktatást."

Az említett nagyobb iskolák PADI rendszerű oktatást nyújtanak. Egy képzett oktatónak nagyjából egy év, és legalább száz merülés szükséges a kellő tapasztalat és tudás megszerzéséhez. Egy jó oktató felkészült arra, hogy a vészhelyzeteket kezelje, adódjanak azok a felszerelés hibájából vagy pánikból. Ám azoktól a kis cégektől, amelyek a költségek leszorítása érdekében képzetlen vezetőkre bízzák a búvárokat, nem várható el a biztonságos merültetés. Némelyik vezetőnek csak Open Water Diver minősítése van, soha nem kapott oktatást a merülések szervezéséről és biztonságos lebonyolításáról. Az oktatói címig eljutni természetesen pénzbe kerül, és a képzett alkalmazottakat értelemszerűen jobban meg kell fizetni. A helyzet rendezéséért a hatóságoknak kellene valamit tennie.

A helyi turisztikai hivatal, a Guam Visitors Bureau vezetője, Gerry Perez állítja, hogy tudnak a problémáról, és megpróbálják rendezni azt. Szóba került, hogy a helyi búvárszövetség vegye kézbe a búvárbázisok minősítését, mint ahogy korábban a helyi szövetség rendszabályozta a rossz szolgáltatást nyújtó felszíni túraszervezőket. Ám a szövetséggel van egy probléma: a Guam Diving Industry Assocation tagjai elsősorban azok a cégek, akik szabályozni szeretnék a bázisok működését, és pont azok a cégek nem léptek be, akiknek a tevékenységét ellenőrizni kellene.

[ Pacific Daily News ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 387. Káplán 2008 dec 01. 08:38  
MIlyen tengerész az, aki forgó csigával bemegy a rajba? Pláne milyen búvár.....


Nem eszembe se jutna ...
 386. Garfield33 2008 nov 30. 23:11  
Még csak nem is próbálták azt mondani, hogy tudományos céllal lett volna; a filmben ki is mondják: bosszú volt, amiért a cápa olyan elvetelmült, hogy kikezdte az általuk megölt bálnabébit.

 385. seshat 2008 nov 30. 21:21  
én ezt nem értem (nem láttam a filmet de nem is érdekel, elég olvasni róla!!!)...miért nem ment búvárkodni, aztán nézte meg úgy?
 384. Káplán 2008 nov 30. 21:02  
dehogynem láttam .....

Forgó hajócsavarral bement a bálnarajba és megsebezte az egyik borjat.....
Aztán jöttek a cápák (ez is a dolgok) és elkezdték őket mészárolni a hajóról...


Abban a pillanatban megszünt számomra az az ember ...
 383. hopposztkopp 2008 nov 30. 20:59  
Bocs bálnabébi volt csak kicsit közel mentek hozzá.
A további 382 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés