»» ««

Lesújtott a korallzátonyra Oli

Egyéb

A Francia Polinézia közelében pusztító trópusi vihar által okozott károkat mérték fel.

A Csendes-óceánban, Ausztráliától keletre fekvő szigetcsoport legismertebb tagja Tahiti. Sok luxus üdülőhely várja az utazókat, és nagyon sokan merülnek is a cápákról jól ismert vizekben. Február elején viszont ki kellett adni a riasztást, amikor az Oli nevet kapott vihar közeledett a szigetekhez. A beszámolók szerint félelmetes napot élhettek át a körzetben élők, akár 250 km/órás széllökések és hatalmas hullámok ostromolták otthonaikat. Sokaknak el is kellett hagyni házaikat, de az előre kiadott riasztás miatt egyetlen ember esett áldozatul a viharnak. Az egyik francia televízió beszámolója jó képet ad arról, milyen, amikor egy ilyen kis szigetre csap le a természet haragja:

A történtek után nem sokkal kutatók vizsgálták meg Moorea közelében, milyen károkat okozott a tenger élővilágában a négyes kategóriájú vihar. Miután a felmérést befejezték, közzé tették eredményeiket. Véleményük szerint van olyan része a korallzátonynak, ami talán soha nem lesz képes regenerálódni, és ez természetesen a sziget turizmusát is negatívan fogja befolyásolni.

Kathleen Kyster egy helyben működő céget vezet, és elkeseredve mesélt arról, hogy szinte felismerhetetlenné váltak az élőhelyek. Az északi oldalon úgy fest az aljzat, mintha egy óriási fűnyíró tarolt volna le mindent, a kiemelkedő, nagyobb tömbök eltűntek, és így védelem nélkül maradtak a kisebb korallok. A hosszú távú hatást természetesen még nem nagyon lehet előre látni, de a helyiek érthető módon aggódnak.

[ Az Australia Network News nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés