»» ««

Érdekességek Egyiptomból

Vörös-tenger

Új merülőhelyek Sharmnál, dekókamra Hamatában, dugong Tabában- zajlik az élet a Vörös-tengeren.

A Sharm El Sheikbe utazó búvárok elsősorban a Ras Mohammed nemzeti park merülőhelyeit keresik fel. Ám a helyekre túl nagy nyomás nehezedik, és ezért vetődött fel az új merülőhelyek kijelölésének ötlete. Ras Katy körzete különösen a tanfolyamozó búvárok számára ideális, ám egyre veszélyesebb lesz a nagy hajóforgalom miatt, az üvegfenekű hajók különösen gyakran megfordulnak erre. A CDWS és a nemzeti park javaslata szerint ezért a Ras Katy-t reggel 10 és délután 5 között lezárnák a búvárok előtt, akik ehelyett új, biztonságos pontokon merülhetnének. A helyek mindegyikén három önálló kikötési pont lesz majd, összesen 30 hajó lehet majd itt. A Marsa Ghozlani és a Travco Marina közé eső helyeket némi keresés után választották ki: ideális a kezdőnek, lankás, homokos aljzata miatt, de vannak szép koralltömbök is, mozgalmas élővilággal. Ráadásul szélvédettnek is mondhatók. Dr Mohammed Salem szerint csökken majd az olyan népszerű helyekre nehezedő nyomás, mint a Ras Katy és a Temple. Előbbinél a búvárok előtti lezárás szafarihajókra is vonatkozik, de annak idősávján kívül kora reggeli vagy éjszakai merülésekre lehetőség lesz. A hírek szerint a Near Garden lehet a következő hely, amit majd lezárnak a búvárok előtt, és csak más vízisportokra lesz lehetőség ott.

A mélydéli szafarik jellemzően az egészen délre eső Hamata kikötőjéből indulnak. Akik már jártak erre, azok tudják, hogy elég szerény településről van szó, ám ezúttal fontos dologgal gazdagodott: a DECO International februárban egy új dekompressziós kamrát nyitott itt. A kamra profi orvosi személyzete a nap 24 órájában képes lesz reagálni a riasztásokra. A cégnek ez már a negyedik dekókamrája, El Gouna, Dahab és Safaga városában üzemeltetnek illyen berendezést a hamatai mellett.

A Vörös-tenger egyiptomi partszakaszának legészakibb merülőhelyeit Taba városának közelében találhatják a búvárok. Ez a rész sosem volt híres a különleges élőlényekről, ám ezúttal meglepő hír látott napvilágot. A nem kevés tengeri füves merülőhely egyikén, a Radisson Blue Hotel partjától 50 méterre egy dugongot láttak, amit sikerült le is fotózni. Tavaly kicsit délebbre szintén dugongot láttak. Az élőhelyeken gyakrabban előfordulnak a tengeri teknősök, ami egy tengeri füves mezőn nem akkora meglepetés, Abu Dababban is inkább ezekkel találkoznak, mint a dugongokkal. Szintén a Sínai félszigeten, ám ezúttal Dahab körzetében okozott nagy meglepetést, hogy az évnek ennek a szakában teljesen szokatlan módon, két napon át különféle merülőhelyeken cetcápát láttak a víz alatt vagy a felszínen. Delfinek, manták és különféle cápák is felbukkantak a búvárok szeme előtt a Sínai-félsziget más merülőhelyein, igalmasabbá téve a téli időszak merüléseit.

[ Blue Magazine ]
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 22. Balage 2010 már 24. 20:43  
Viszek szerszámot is! ;o))  Kifigyelek mindent, hogy a DC-s fotósversenyre oszthassam másoknak az észt! :o))
 21. istvanv 2010 már 24. 20:31  
Jó akkor jelentkezem modellnek. (nem a kotongyárba)
 20. elche 2010 már 24. 20:29  
Segédmunkásokat toboroztak felújítási munkákhoz, nyilván kiugrik pár hétre egy kis pénzt keresni. Ha nem ez lesz a program, érzésem szerint merülni és fotózni fog.:)
 19. istvanv 2010 már 24. 20:27  
Mit csinálsz ott?
 18. Thomasbuvar 2010 már 24. 20:15  
Az akkor, ráadásul más desztináció is... Neked is jó merülést!
A további 17 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés