Mélytengeri korallok a Földközi-tengerben

Tudomány
2010. október 8.
Váratlan felfedezést tettek izraeli tudósok egy expedíció során.

Hirdetés
(C) NautilusA Haifai Egyetem szakemberei a Nautilus kutatóhajóval szálltak vízre. A kutatócsoport az első mélytengeri korallzátonyra bukkant rá a Földközi-tenger térségében, Izrael partjai közelében. A néhány kilométeren át húzódó terület 30-40 kilométerre van Tel Avivtól, 700 méteres mélységben. A kutatók elmondása szerint ennek a körzetnek az élővilágát igen gyérnek ismerték, ez az új felfedezés olyan volt, mintha oázisra bukkantak volna a sivatagban. "Nem vártuk, nem tudtuk, sőt még csak nem is képzeltük hogy beleakadunk ezekbe a zátonyokba, ráadásul ilyen nagyokba", mondta el Dr Yizhaq Makovsky, a projektet vezető kutató.

Két és fél heti vizsgálódás után, ami alatt a kutatóhajó távvezérelt robotjai időnként 1,7 kilométeres mélységbe is eljutottak, a Nautilus visszatért a partra, és megkezdődött az eredmények feldolgozása. A legérdekesebb felfedezés természetesen a mélytengeri korallzátony, aminek komoly jelentősége van. A vizsgálatával talán meg lehet érteni, hogyan képesek ezek között a körülmények között életben maradni bizonyos fajok.

Dr Makovsky arról is beszélt, hogy ez a felfedezés arra is rávilágít, mennyi meglepetés várhat még minket a mélytengerek feltárása közben. Véleménye szerint azonnal védelem alá is kellene helyezni ezt az új korallzátonyt, a világ más pontjain levő korallos élőhelyekhez hasonlóan. A tengerfenékről származó minták elemzése mellett vizsgálják azokat a felvételeket is, amelyek első ízben természetesen élőhelyükön készültek mélytengeri élőlényekről, és az expedíció során két roncsra is rábukkantak. Az egyik különleges hal, ami felbukkant a kamerák előtt, a Chimaera monstrosa, egy ősi cápafaj egyede, de még nem azonosított rákot is találtak.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave
Australia
1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m
napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa


Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség