Hadakozás mélytengeri korallokért

Környezetvédelem
2010. december 5.
Skócia egyik legérdekesebb élőhelyének védelme ellen tiltakoznak a halászok.

Hirdetés
A hideg vízi zátonyok az utóbbi időben kerültek az érdeklődés középpontjába. 2003-ban fedezték fel Skóciában, Mingulaytól keletre, nagyjából 100 méteres mélységben az egyik roppant izgalmas élőhelyet: a vélekedések szerint 500 éve növekednek itt apránként a korallok a sziklás aljzaton, és most már az aljzattól öt méterre magasodnak. Az országon belül alig ismernek hasonló hideg vízi koralltelepeket. Így aztán elég kézenfekvőnek látszott, hogy védelem alá helyezik a zátonyt, de a halászok teljes tilalomtól tartva harcolni kezdtek a védetté nyilvánítás ellen.

Az Európai Unión belül szorgalmazzák az ilyen fontos élőhelyek védelmét, ezen a zátonyon ugyanis 1300-ra becsülik a fajok számát, tavaly például egy egészen új szivacsfajt fedeztek fel itt. Ám a halászok is komoly lobbierőt képviselnek, és szervezetet is alapítottak Southern Hebrides Against Marine Enviroment Designations (SHAMED) néven. Arra hivatkoznak, hogy a régióra vonatkozó döntéseket nem lehet meghozni a helyiek feje felett, kormányzati szinten. Az illetékes hivatal szeretne megoldást találni, és azt próbálja bebizonyítani a halászoknak, hogy az érintett zátony nem a szokásos halászvizekben található.

A halászokat viszont nem könnyű meggyőzni. Azt állítják, ebben a térségben már vannak rossz tapasztalataik a védelem alá került területekkel, és úgy vélik, az Egyesült Királyság más részein kijelölt védett zónákban is betiltották a halászatot. Ezért több száz aláírást gyűjtve fordultak a parlamenthez, és állításuk szerint vannak saját javaslataik is arra, hogy lehetne megvédeni a korallzátonyokat. A hivatal mindenesetre egyelőre támogatja a konzultációt, hogy minden oldal álláspontját a döntéshozók elé lehessen tárni.

[ outdoors.caledonianmercury.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Kanyon
Egypt, Red Sea
7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás
parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős


Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség