»» ««

A bájos szirének

Tudomány
1/3. oldal

Avagy molett tengeri szépségekről, dugongokról és manatuszokról röviden.

Albumhoz klikk a képre.
Furcsa, de igaz, hogy az alábbiakban tárgyalt érdekes, ámde korántsem szép tengeri lények adták az alapját a sellőkről, hableányokról szóló legendáknak, mondáknak. A képekre tekintve úgy vélhetjük, hogy rumtól igencsak jókedvűnek kellett lennie azoknak a tengerészeknek, akik a duci tengeri emlősökben bájos halfarkú hölgyeket véltek felfedezni. Búvár barátaim közül többen olyannyira kedvelik a dugongokat, manatuszokat, hogy fenti soraimat méltatlankodva utasítják vissza. És én hajlandó is vagyok megkövetni őket. Nem, nem volt igazam. A matrózok lehet, hogy előzőleg grogot is ittak.

A távoli rokonság

Első pillantásra is feltűnik, hogy a szirének a cetekhez nagyon hasonló testfelépítésű élőlények. Mindkét csoport hengeres testalkatú és vízszintes farokúszóval, vastag, szőrtelen bőrrel rendelkezik. A hátsó végtagok hiánya is közös (hiszen a farokúszó nem a hátsó lábakból alakult ki, mint a fókáknál). Azonban, ezen bélyegekből a közeli rokonságra következtetni meglehetősen nagy tévedés. A hasonló testalkat csupán a hasonló életkörülményekhez (tengeri, vagy édesvízi életmódhoz) való alkalmazkodás (konvergencia) miatt jött létre. Igazán nehéz elhinni, (de azért próbálja megemészteni a kedves Olvasó,) hogy a csontvázrendszer felépítésbeli sajátosságai alapján a szirének legközelebbi rokonai az elefántok és a szirtiborzok! Hát igen, néha a nagybácsik, nagynénik egyáltalán nem úgy néznek ki, mint az unokaöccsök, unokahúgok, de nem vagyok biztos benne, hogy a sziréneknél van e postás, vagy tejesember.

A szűkkörű rokonság

A sziréneket két nagy társaságba oszthatjuk:
- Manatuszfélék (Trichechidae)
. lamantin (Trichechus manatus)
. édesvízi manatusz (Trichechus inunguis)
. afrikai manatusz (Trichechus senegalensis)

- Dugongfélék (Dugongidae)
. dugong (Dugong dugong)
. Steller tengeri tehene (Rhytina gigas = Hydrodamalis stelleri) - kipusztult

A szirének két nagy csoportját nemcsak az élőhelyek különbözősége alapján (lásd lent), hanem a farokúszójuk alakja szerint is könnyű elkülöníteni. A manatuszok farokúszója lekerekített (péklapát alakú), míg a dugongé villás, félholdra emlékeztet. További alapvető különbség, hogy míg a manatuszoknak nincs metszőfoguk, addig a dugongok idősebb hímjeinek metszőfogai agyarszerűen megnyúlnak (lásd rokonság az elefántokkal!).

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés