»» ««

A bájos szirének

Tudomány
3/3. oldal

Albumhoz klikk a képre.
A kihalt (?) óriás


A szirének legnagyobbja a mai fajoktól egészen más helyen élő óriás volt. A hideg Bering-tenger, Kamcsatka adott otthont a 7,5 méterre is megnövő Steller tengeri tehenének (Rhytina gigas = Hydrodamalis stelleri). A múlt idő használata elég indokolt, hiszen 1741-ben történt felfedezésüket követően 25 év múlva már egy darabot sem találtak belőlük! A történet egy (a tengeri teheneknek nem egészen) szerencsés hajótöréssel kezdődik. A híres földrajzkutató, Vitus Bering 1741-ben hajótörést szenvedett a Bering-tengeren, és a hajó legénysége a Bering-szigetre menekült. Itt kénytelen-kelletlen hosszabb időt töltöttek el. A partok mentén óriási, legelésző, békés vízi emlősök csordáira bukkantak. Ezeket vadászni is kezdték, hogy hús és zsírkészletüket feltöltsék. A később hazatérő hajótöröttek beszámolói alapján cetvadászok lepték le a partokat, és alig 25 év alatt teljesen kiirtották Steller tengeri tehenét. A tudomány számára szerencse a szerencsétlenségben, hogy Bering expedíciójában volt Georg Wilheim Steller, német orvos és természetbúvár, aki nagyon alaposan tanulmányozta e szirének anatómiáját és viselkedését. Minden adat, melyet erről a szirénóriásról tudunk, tőle származik. Az alcímben szereplő kérdőjel arra utal, hogy állítólag 1964-ben ismét rábukkantak egy példányra! Sajnos további példányokat azóta sem sikerült megfigyelni, így nagyon nagy valószínűséggel kihaltnak tekinthetjük ezt a fajt.

A szirének jövője

Minden szirén a veszélyeztetett fajok közé tartozik, hiszen vadászatuk még mindig nem fejeződött be teljesen, és a motorcsónakok is komoly sérüléseket okozhatnak a víz felszínén pihenő állatoknak. Sajnos szaporaságuk nem túl magas. Az állatok későn érik el ivarérettségüket, és hosszú vemhesség után egy utódot hoznak világra. Valószínűleg a szirének állománya folyamatosan csökken. Florida környékén még nagyobb egyedszámban lehet lamantinokat látni, de a Vörös-tengeren manapság már kuriózumszámba megy egy-egy dugonggal való találkozás. Ha merülés során találkozunk velük, ne zaklassuk őket, elég, ha távolról megfigyeljük a kicsit bumfordi, de mégis oly kedves sziréneket.

Írta:
Németh Szabolcs tengerbiológus (www.neptun.hu)
Fényképezte:
Selmeczi Dániel (www.selmeczidaniel.com)

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés