»» ««

Alábecsülték a biodiverzitást

Tudomány

Kutatók szerint jóval többféle lény a korallzátonyokon, mint azt korábban gondolták.

Az amerikai tudósok ún. DNS-vonalkódokat használva kategorizáltak korallzátonyok egészen kis területén, 6,3 négyzetméteren élő rákokat, és megállapításuk szerint még ezen a kis részen is annyi faj él, mint Európa tengereiben összesen. A Smithsonian kutatóinak vizsgálata szerint 525 ízeltlábú, ebből 168 rák DNS-vonalkódja volt megtalálható az összesen hét eltérő övezetben begyűjtött halott koralldarabokon.

A tanulmány egyik szerzője, Laetitia Plaisance szerint ha összevetjük a világ korallzátonyainak összetettségével, csak igen apró részeket vizsgáltak meg most. A biodiverzitásra jellemző, hogy a fajok egyharmadának csak egy példányának fedezték fel a nyomán, 81 százalékuk pedig csak egy élőhelyen fordult elő. A tanulmány szerint ha egy kis helyen ilyen sokféleség van, akkor a hagyományos módszerrel végzett számlálások eredményeként kapott értékek nagyon alábecsülik a valódi biodiverzitást. A DNS-vonalkód használata gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb módszer, mondta el Nancy Knowlton, a tanulmány társszerzője. Könnyebben meg lehetne állapítani, mi él az óceánokban, és nyomon lehetne követni a változásokat. A kutatók a legnagyobb változatosságot az Indopacifikus térség nyugati részén találták, a Karib-tengeren meg a legkisebbet, ez egybeesik az eddig ismeretekkel.

Jelenleg nagyjából kétmillió a Földön élő fajt ismernek, de úgy becsülik, hogy 3-100 millió közé eshet a fajok száma. Miközben a korallzátonyokon él a tengerben a legtöbb faj, ez számít az egyik legveszélyeztettebb élőhelynek. Úgy becsülik, hogy a háromnegyedük helyzete problémás. Helyi szinten a szennyezés és a túlhalászat jelent rájuk veszélyt, de vannak globális fenyegetések is, mint a tengerek emelkedő hőmérséklete. Vannak, akik szerint akár száz év alatt elpusztulhatnak a korallzátonyok.

[ news.mongabay.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés