»» ««

Metán a tengerből

Tudomány

Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét.

Az aggasztó jelenséget felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.

"Egy kevesebb mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltunk össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik" - mondta Igor Szemiletov, az Orosz Tudományos Akadémia szakembere. Mint hozzátette: "Nagyjából 115 állomáson végeztünk ellenőrzéseket és elképesztő - eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű - metánmezőt találtunk. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek". Szemiletov szerint a szén-dioxidnál hússzor ártalmasabbnak számító metánbuborékok valósággal sokkolták a régiót több évtizede tanulmányozó kutatókat.

"Korábban találtunk már ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak" - idézte a szakembert a The Independent című brit lap internetes kiadása. - "Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltünk, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik". Szemiletov szerint bár kutatócsapatával nagyjából száz metánbuborékot fedeztek fel, becsléseik szerint "ezernyi" hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés