»» ««

Bálna vs pygmy csikóhal

A búvárkodásról
1/2. oldal

A világ sok pontján megfordult Selmeczi Dani elmélkedik a nagyhalas merülések jelenéről és jövőjéről.

Komolyan elgondolkoztam az elmúlt évek alatt, hogy a jövő sajnos nem a "nagyhalas" merüléseké. A legtöbb búvár mindig valami ÓRIÁSIT szeretne látni a víz alatt. Delfineket, barrakudát, cápát- fogalmazhatunk úgy is, szinte mindegy hogy mit, csak valami NAAAAAGY legyen. Viszont jó pár száz merülés után valahogy ez a dolog kezd megváltozni... Elkezdjük felismerni a makró világ szépségeit, és betekintést nyerhetünk szellemtűhalak, pygmy csikóhalak, harlequinrákok eddig még nem látott titkos világába. Ezidáig mindig csak a kéket néztük, hogy mikor mi tűnik fel valami, és minden merülést új helyszínen szerettük volna végre hajtani. Pedig csak lassabban kell úszni és figyelni, mert így akar pár négyzetméternyi korallzátony is bőséges látnivalót kínálhat akár több merülésre is.

Albumhoz klikk a képre.

Miért is mondom ezt? Sajnos az elmúlt évek alatt a nagyhalak szinte kihalófélbe kerültek, ritkán találkozhatunk tonhalakkal, vagy egyéb nyíltvízi fajokkal a merüléseink során. De gondoljunk bele mikor is láttunk utoljára több száz vagy esetenként ezer egyedből álló tornádószerűen kavarodó barracuda rajt Egyiptomban? Vagy tüskés makrélákból álló rajt? Sajnos ezek a látványok eltűnőben vannak a búvárok szemei elöl. A környezetszennyezés, a globális lehalászás, a dinamit okozta károk lassan visszafordíthatatlan folyamatokat okoznak a világ tengereiben. Vagy olyan távoli helyekre kell utaznunk mint például Cocos vagy Malpelo, netán Francia Polinézia ahol ezeket a problémákat már hosszú évekkel ezelőtt felismerték,pénzt és energiát áldoznak a védelemre.

Albumhoz klikk a képre.


Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. Don 2012 ápr 28. 21:32  
Ná já, idáig azt hittem, hogy én hagyok ott mindenkit. Ebben a tekintetben hozzád képest letűnő csillag vagyok....:-))))
Merülés, körülnézés, nagyvad? Ötödik másodperc, hát OG-Lee meg hová lett???? Azért a második hét egyik utolsó merülésének a végén már találkoztunk is, ahogy jó társakhoz illik!
 25. OG-Lee 2012 ápr 28. 20:25  
Ez nem én vagyok :)
 24. Don 2012 ápr 28. 14:35  
Ezért jó olyan társsal merülni, akinek jó szeme van a pici dolgokhoz, míg Te a nagyvadat lesed.
 23. Don 2012 ápr 28. 14:32  
Teljesen igazad van, ha túl sokat vár az ember nagyvadra, csomó dolgot elveszít közben.
 22. elche 2012 ápr 28. 14:27  
Szerintem a lényeg valahol az, hogy sokan csak a nyílt tengeri zátonyokban bíznak, úsznak fél órát a kékben mert hátha 25 méterre elúszik egy pöröly, amit 3 másodpercig meg lehet csodálni... Közben teljesen átlagosnak számító zátonyon dobva 2-3 merülést, rengeteg iszonyú érdekes kis apróságot lehet látni. Pl. tisztítóállomáson simán el lehet tölteni 20-25 percet, fotózva vagy csak nézelődve. Mi az utóbbi években alig voltunk a kinti zátonyoknál, és mégis jól sikerültek a túráink. Persze a csapat "beérte" a teknőssereggel Marsa Shaunánál, vagy a Claudia szép üregeivel, és máris elégedettek voltunk.
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés