»» ««

Cetcápák a pácban

Környezetvédelem

A Fülöp-szigetekről származó képek tanúsága szerint néhány turista sajátos módon teremt kapcsolatot a nagy halakkal.

Április elején kezdett terjedni egy kép a Facebookon, ami egy cetcápa hátán egyensúlyozni próbáló nőt ábrázol, mintha "cápaszörfözni" próbálna. A képet közzé tevő felhasználó szerint Cebu szigete mellett készült  a fotó, Oslob tengerpartján, ahol álltólag nem ritka a cetcápa. Egy másik fotón az látható, hogy nagyobb tömeg vesz körül és fogdos egy sekély vízben levő cetcápát. Kommentelők szerint egy partra vetődött állatról volt szó, és az eredetileg megjelölt helyszíntől kicsit északra bukkant fel. A képek készítése után az állatot elengedték, de a helyi környezetvédő szervezetek szerint a helyieket fel kell rá készíteni, miként kezeljék az ilyen helyzeteket.

A közösségi oldalon természetesen vitákat generáltak a képek. A legtöbben azért illeték negatív véleményekkel a fotókat, mert a turistáknak tiszteletben kellene tartani a "nézni, nem érinteni" alapszabályt. A cetcápás úszások során a leggyakrabban megszegett szabályok: vakut használnak a fotózáshoz, megérintik az állatot, sőt, megpróbálnak "lovagolni" rajta. Annak ellenére történik mindez, hogy a turistákat a vízbe ugrás előtt igyekeznek tájékoztatni arról, mit szabad és mit nem. A biztonság érdekében például legalább 3 méteres távolságot kell tartani a cetcápáktól, a farkuk közelében pedig négyet, és soha nem lenne szabad útjukba kerülni. A probléma a WWF helyi képviselője szerint az emberek vagy nem ismerik ezeket a szabályokat, vagy nem törődnek vele. Szerinte a nemtörődömség nem indok semmire, súlyosan kéne büntetni a szabályok megszegését.

[ rappler.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. bcslaci 2012 ápr 30. 11:51  
Bocsánat, innen mintha hiányozna valami : "A képek készítése után az állatot elengedték, de a helyi környezetvédő szervezetek szerint a helyieket, miként kezeljék az ilyen helyzeteket."
 1. Bunny 2012 ápr 30. 10:14  
Még anno ausztráliában volt téma, hogy a cetcápák bőre bár azt gondoljuk jó kis ellenálló anyag, valójában nagyon érzékeny. Az emberi érintés során kerülhet rá olyan kórokozó, amivel nem tud mit kezdeni. A képen látható kórokozókkal mondjuk nekem volna ötletem, mit kéne kezdeni ...

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés