»» ««

Algákkal a felmelegedés ellen

Tudomány

Kísérleteznek a szén-dioxid-elnyelő algák vassal való "trágyázására".

Az óceánokban élő, szén-dioxid elnyelésére képes fitoplanktonoknak (algáknak) vassal történő trágyázására irányuló kísérletek tanúsága szerint ez az eljárás lehetséges megoldás lehet az üvegházhatású gáz semlegesítésére, bár sok még a kérdőjel - derül ki a Nature című brit tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent egyik cikkből.

"Az óceán vastartalmú vegyületekkel történő trágyázása a bonyolult mikroszkopikus fajokból álló fitoplanktonok virágzását idézte elő, ami által jelentős mennyiségű szén-dioxid került az óceánok mélyére" - közölte a kutatócsoport. Az egész világ tudósai kutatják az általános felmelegedésért felelős egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid tárolásának és semlegesítésének a módját. A déli tengereken 2004-ben Victor Smetacek, a németországi Bremerhaven Tengerkutató Intézetének munkatársa vezette csoport által elvégzett kísérlet során azonban azt nem sikerült biztonsággal felmérni, meddig tart a szén-dioxid "csapdába ejtésének" hatása. Az öthetes megfigyelés során kiderült, hogy a kovamoszatok virágzása négy héttel a "trágyázás" után tetőzött. Ezt számos kovamoszatfaj pusztulása követte, ezek viaszos anyagot alkotva a zooplanktonok ürülékével együtt a tenger mélyére süllyedtek alá.

"Ezek a tények és számos bizonyíték - bár mindegyiknél jelentős a bizonytalansági tényező - arra engednek következtetni, hogy ennek a biomasszának legalább a fele 1000 méternél mélyebbre süllyedt, és jelentős aránya elérte a déli óceán mélyét - mutattak rá a kutatók. A vas-szulfáttal megtrágyázott fitoplanktonok akár évszázadokon át közvetlenül a tengerfenék felett, illetve még tovább tenger mélyén található üledékekben lekötve tarthatják a szén-dioxidot - tették hozzá.

A tanulmányt összegezve Michael Steinke, a nagy-britanniai Essexi Egyetem tanára kifejtette: a szárazföldi növényekhez hasonlóan a fotoszintézissel létrejött fitoplankton a tengerben lebeg, elnyeli a szén-dioxidot az óceánok vízfelszínén, majd amikor elpusztul, az óceán mélyére süllyed, és több száz éven át fogva marad az üledékekben. A szén-dioxidnak ez a vándorlása segíti szerinte a környező hőmérséklet fenntartását és teszi lehetővé az életet a Földön. A kutató szerint mindazonáltal nem lehetséges ipari módszerekkel, az óceán trágyázásával csökkenteni az éghajlatváltozást, mert nehéz és sokba kerül a megfelelő helyet megtalálni az ilyen kísérletekhez.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértői már 2007-ben figyelmeztettek azokra a veszélyekre, amelyeket egy ilyen megoldás a tengeri környezetre jelentene, és amelyekre a szerdán közzétett tanulmány nem tér ki.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés