»» ««

Kitiltott búvárok

Külföld

Egy különleges élőhelynek számító amerikai tóban megtiltották a merülést.

Az Oregon államban található Crater Lake különlegességét valószínűleg pont a búvárok értékelik a leginkább. ők azok, akik sok időt és pénzt áldoznak arra, hogy megismerjék a víz alatti világot, de ironikus módon éppen a közvetlen érintkezés miatt jelentenek veszélyt a mély és tiszta vízű tó élővilágára.

A hatóságok ezért az invazív fajok betelepülésének elkerülése érdekében megtiltották a merülést a Crater Lake vizében. Az utóbbi időben egyre több búvár érkezett ide, miután egy sokak fantáziáját megmozgató riportot adott le az egyik televíziós csatorna. A szakemberek szerint viszont az emberek vírusokat és más, itt nem őshonos élőlényeket hurcolhatnak be, ez pedig tragikus következményekkel járhat a majdnem 600 méter mély tó élővilága számára.



Korábban olyan kevés búvár vállalta be itt a merülést, hogy a hatóságok nem nagyon foglalkoztak a problémával. A közel 300 méteres emelkedőt a teljes felszereléssel a hátukon kellett leküzdeniük, mert nem lehetett semmilyen segédeszközt igénybe venniük. Ezután csónakba kellett szállni, majd újabb fél órányi séta várt rájuk a vulkanikus kőzeten a merülés előtt. A magashegyi merülés során módosulnak a dekompressziós limitek is. Vannak, akik egy nappal korábban érkeztek, hogy a magasságra felkészüljenek. A víz alatt aztán különféle vulkanikus alakzatok között merülhettek a búvárok. Egyelőre azonban ez nem lehetséges, talán majd a jövő év során engedélyezik újból a búvárkodást, valószínűleg szigorú szabályokhoz kötve.

[ revmodo.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés