»» ««

Akik biztosra mennek

Külföld

Aki megfizeti az élményt, úszhat is az atlantai akvárium cetcápáival.

A cetcápa 15 méter hosszú és 12 tonnát nyom, és ha közvetlenül a búvárok mögött úszik, akkor mindenki próbálja elkerülni, hogy tápláléknak látszódjék. Persze ezek a hatalmas halak nem halat esznek, mint arról mindenkit tájékoztatnak a helyi vezetők, akik a sznorkelezését 225, merülésért 325 dollárt befizető vendégeket kalauzolják a vízben. A Georgia Aquarium ezért a pénzért 30 percnyi cetcápás kalandot ajánl az érdeklődőknek.

A cetcápák a világ legnagyobb halai, de csak planktonokat vagy apró gerincteleneket fogyasztanak, amelyeket hatalmas szájukba szívnak be a vízzel együtt, majd kiszűrik a táplálékot. Az óriási szájban levő fogakat nem arra hasznáják, hogy széttépjenek bármit is, hanem a szűrés során van rájuk szükség.

Minderről szó esik a cetcápás kaland előtti másfél órás tájékoztató során. A 10 méter mély medencében több millió liter víz van, hiszen ezeknek a hatalmas állatoknak nagy térre van szüksége. Nincs más hely, ahol merülni vagy sznorkelezni lehetne velük akváriumi körülmények között. A találkozás itt garantált, ellentétben azzal, amikor természetes élőhelyükön vár rájuk az ember, de az élmény nyilván más.

Az alapszabályok között azonban van hasonlóság. A legfontosabb az, hogy nem szabad a szelíd óriásokhoz érni, és erre odafigyel a három kísérő, akik az egyszerre vízben tartózkodó hat vendéget felügyelik. Természetesen a kalandról megvásárolható videofelvétel is készül. Ráadásul nem csak cetcápák vannak a vízben, hanem pörölycápák, ráják, óriási sügérek és kis színes halacskák is. A családtagok és barátok pedig a hatalmas ablakon keresztül figyelhetnek a merülést.


A 4 évvel ezelőtt megnyitott, 290 millió dollárba kerülő akvárium Atlanta belvárosában van, és több, mint százezer édes- és sósvízi halnak ad otthont, hiszen ez a legnagyobb ilyen intézmény a világon. Az építményt egy innen induló, mára meggazdagodó vállalkozó, Bernard Marcus finanszírozta, aki egyfajta ajándéknak szánta ezt a közösség számára. Olyan létesítményt álmodott meg, ami ide vonzza az embereket nem csak a városból, hanem az egész államból. Akik ide érkeznek, azok a környéken levő éttermekben, szállodákban költenek, és növelik a város bevételeit.

Olyan különleges medencék vannak az akváriumban, mint a belugáké, amibe egy bálteremből lehet betekinteni. A pingvinek medencéjét pedig alulról lehet megnézni. A különféle élőhelyeken megtalálható állatok itt sem egy medencébe kerülnek, hiszen teljesen más igényeik vannak, ezért van külön sarkvidéki, trópusi, édesvízi részleg. Az atlantai székhelyű világcég, a Coca-Cola a telket adományozta a projekthez, és az akvárium mellett megnyitotta saját látogató központját is, de nincs messze az olimpiai park és a CNN központja sem, meglehetősen változatos programot kínálva az Atlantát felkeresőknek.

[ thestarphoenix.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Garfield33 2013 júl 16. 17:04  
Na, hogy eltaláltam
 5. Bunny 2013 júl 16. 16:59  
Kicsit ráguglizva 6.3M gallon a legnagyobb akvárium, durván 23.8 millió liter wasser. Nem kevés.
 4. Garfield33 2013 júl 16. 15:05  
Az azé nem... De ha 10x50x50, már pedig akkora is kicsi ilyen nagy jószágoknak, már akkor 25 milla
 3. Bunny 2013 júl 16. 15:03  
milliárd? :)
 2. Garfield33 2013 júl 16. 11:15  
Eeegen, elég csacskaság a "több millió liter víz".
1 milla liter víz soknak hangzik, de az csak 10x10x10 méter. Úgyhogy ez nem több, hanem soook milla liter víz.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés