»» ««

Kéziszámítógépes búvárok

Felszerelések
1/2. oldal

Hogy kerül kéziszámítógépes cikk egy búvárportálra, teheti fel jogosan a kérdést az olvasó. Ám a XXI. században ez nem is biztos, hogy olyan furcsa eset.

Bevezető jellegű írásunkban szót ejtünk a késziszámítógépes technológiákról, de legfőképpen arról, hogyan tudja ezeket az okos masinákat egy búvár felhasználni a mindennapi feladatok megoldásában.

Manapság az utazási szokások gyökeresen megváltoztak. Pár éve, évtizede, miután kiszabadultunk a vasfüggöny mögül, kitárult a világ. Mivel mifelénk a világutazásnak gyakorlatilag alig volt kultúrája, az emberek kizárólag az utazási irodákban gondolkoztak. Azóta az emberek beletanultak az "utazósdiba", egyre többen szerveznek saját szakálluka, főleg, mióta az internet a mindennapok része lett.
Így van ez a búvárturizmusban is. Amíg pár éve elsősorban klubok, iskolák, oktatók szervezésében mertünk csak utazni, ma már egyre több búvár ragadja magához a szervezést. Szinte minden elintézhető az interneten, a szállásfoglalástól a merülések szervezéséig, fórumokon utánanézhetünk a kiszemelt helyeknek, kis idő ráfordításával jobban összeállíthatunk egy utazást, mint egy iroda. Ráadásul sokkal inkább személyre szabottak lesznek a programok vagy az időpont.

No igen, de még mindig nem derült ki, miért tesztelünk késziszámítógépet (röviden Pocket PC vagy PDA, Personal digital assistant). A kulcsszó: navigáció. Mióta az utazó önállósodott, méginkább szüksége lett arra, hogy tudjon tájékozódni. Célozzuk meg csak a szomszédos Ausztriát, rengeteg merülhető tavuk van. Vehetünk térképet, ami manapság már nem is olyan olcsó, és lehet elavult, vagy nyomtathatunk internetről útvonaltervet, hogy aztán több tucat A4-es oldallal felszerelkezve közlekedjünk. Ez is egy megoldás, de nem XXI. századi, és főleg nem kényelmes.

Megközelítőleg 5 éve az USA kormánya csökkentette a műholdas navigáció (GPS) zavarását, így elérhetővé vált a magánfelhasználók számára is az egy méteres pontosságú helymeghatározás, amivel már érdemes navigálni. Ezzel párhuzamosan a számítástechnika is elért egy olyan szintre, hogy zsebben elférő kis gépek pár évvel azelőtti asztali monstrumokat közelítő sebességekkel működnek. Ezek a mobiltelefonnál szélesebb, de még így is ingzsebnyi készülékek manapság már szinte bármire képesek, a szövegszerkesztéstől a fotóhű megjelenítésig.

Már csak ötvözni kell a két technológiát, és megérkezünk a GPS navigációra képes PDA-hoz. A GPS valós időben egy méter pontosan megmondja hol járunk, a PDA akár 3 dimenzióban mutatja a térképet és rajta a bejelölt utat, merre kell mennünk, sőt, kérésre szóban jelzi nekünk az útirányt. "A következő lehetőségnél forduljon jobbra! ", szól egy kedves női hang, miközben a térkép ráközelít az említett útszakaszra. Ez már valóság, a program neve iGO.

Rengeteg program létezik, amivel navigálhatunk. Vannak előre gyártott térképpel ellátott programok, amelyek képesek akár egy adott ház kapujáig elvezetni használójukat (nem csak Magyarországon!), egy másik program képes számítógépes képfájlokat térképként használni. Kiránduláshoz a turistatérképünket nem a táskában kell cipelni, hanem a PDA jeleníti meg az aktuális helyzetünket a digitalizált térképen. Vagy ha van egy jó hajózási térképünk, máris látjuk, melyik vörös-tengeri zátonynál kötött ki a hajó- a lehetőségek határtalanok.

Minap a hegyeshalmi bányatóhoz készültem, de nem tudtam pontosan hol van a "roncs", viszont emlékeztem, egy ismerős weblapján láttam a GPS koordinátákat. Nosza, fel az internetre, beírtam az adatokat a PDA navigációs programjába, és már mutatta is, a bányató mely sarkához kell mennem, hogy jó helyen merüljek.

Emellett rengeteg program létezik, amik a búvár életét megkönnyítik: merüléstervező és nyilvántartó programokat, gázkeverő segédleteket, és még ki tudja mi mindent lelhet a búvár az interneten. Csak egy Google kell, és már ömlik is a sok Pocket PC alapú búvárprogram. Nagyjából az a tendencia, hogy amit még fejlesztenek, azt átírják PDA alá is.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés