»» ««

Kéziszámítógépes búvárok

Felszerelések
2/2. oldal


Autós navigációban a leghasznosabb program a magyar fejlesztésű iGO. A legnagyobb csomag tartalmazza Európa teljes és részletes térképét, ami nem kis szó.
Részletes alatt azt értem, hogy a legtöbb országban ha beírom a pontos címet, már mutatja is, hol van a térképen. Néhány másodperc alatt képes egy másik országban lévő ház kapujáig megtervezni az optimális útvonalat, majd ezen végig is vezet minket. Azonnal megkapjuk a távolságot, várható menetidőt, szabályozhatjuk, hogy milyen módon kívánunk közlekedni, például fizetős autópályát vagy kompot akarunk-e használni. A térképeket folyamatosan frissítik, amit az internetről le lehet tölteni a regisztrált felhasználóknak.
A térképet tetszés szerint nagyíthatjuk a teljes föld nézetétől az utcaszintig, az ajánlott útvonalat színes sáv jelzi a térképen. Ha eltévesztjük a fordulót, vagy kénytelenek vagyunk másfelé menni baleset, torlódás miatt, automatikusan újratervezi az útvonalat.

Tartalmaz rengeteg előre tárolt fontos helyszíneket ún. POI -kat (Point of Interest vagyis érdekes pont). Áruházak, benzinkutak, bankautomaták, színházak, satöbbi és ezt ahogy mondtuk, egész Európára. Természetesen saját POI tárolásra is van lehetőség, így később néhány kattintással előhozhatjuk, majd megjelölhetjük célpontnak fontos helyeinket. Ezután már nem lehet gond a kis falusi apartmanhoz visszatalálni a horvát szigeteken.

Navigáció során a program grafikusan jelzi a térképet és a várható manővereket, emellett több nyelven, többek között férfi és női magyar hanggal is képes közölni navigálni. Így az autónkba beköltözik plusz egy személy, aki pontosan, és időben szól, hogy mikor kell elfordulni, kihajtani a körforgalomból, de akár a gyorshajtásra is figyelmeztet, ha kérjük. Kellemes útitárs, és csomagja sincs :)

Egyszóval igazán hasznos társ az iGO, külön büszkeség, hogy honfitársaink készítik ezt a méltán világhírű, jelenleg a világ legjobbjának tartott navigációs programot.

Másik szintén hasznos program a GPS Dash2, amivel képként létező, például scannerrel bedigitalizált papírtérkép használható legalább 2-3 kalibrációs pont után. Emellett még egy csomó jópofa navigációs dolgot ismer, tárolja merre járunk, mindenféle műszereket képes megjeleníteni, iránytűt, grafikonokat készít utunkról, stb.

Érdekes, és hasznos lehet a Russa nevű, nem meglepő módon orosz fejlesztésű program. Ennek különlegessége, hogy be tud olvasni majd saját formátumra átalakítani több népszerű szabványos GPS készülék formátumát, például a Garmin térképeit.

Búvárszemmel nézve két programot ragadok ki. A Dive Assistant logbookot, elektronikus táblázatot kínál, de tárolhatjuk benne felszereléseink vagy búvárminősítéseink adatait is. A technikai búvárok körében ismert V-Planner merüléstervező programnak szintén létezik Pocket PC alapú változata.

Lehetne még hosszasan sorolni a hasznos programokat és ötleteket a kis PDA használatára. Nekem például rajta van jópár saját fotóm, amiket diavetítésként le tudok vetíteni bármikor, ha valahol felvetődik a búvárkodás témakör. De több órányi zene, filmek, játékok is elférnek a készülékben, ha éppen a szabadidőnket szeretnénk ilyen formán eltölteni. Ha utazom valahová, a plusz információkat feltöltöm a PDA-ra is, legyen az weblap, pdf vagy word dokumentum, esetleg kép. Egyre megy, mindent meg tudok jeleníteni útközben. Nincs gond a kompmenetrenddel, árlistákkal, minden velünk utazik.

Ennyi bevezető után a következő cikkünkben letesztelünk néhány hordozható kéziszámítógépet, a jövőben remélhetőleg még több készüléket is be tudunk mutatni. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a Pocket PC alapú programokra és a navigációra.

A navigációs cikkekhez a támogatást a következő cégek biztosítják:
igo
A PDA
navigáció
prezident.hu
Garmin és
PDA GPS-ek
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés