»» ««

Búvár a CNN hőse

Külföld

Ken Nedimyer hosszú évek óta dolgozik azon, hogy megmentse szeretett koallzátonyait.

A most 58 esztendős Ken Nedimyer még ma is emlékszik rá, amikor több, mint 40 éve először merült a Florida Keys kék mélységeibe, és ma is a legvarázslatosabb helyként tekint a korallzátonyokra. Később halász lett és trópusi halak begyűjtésével foglalkozott, gyakorlatilag minden napját a tengeren töltötte. Így aztán a nyolcvanas évek közepére ő is észrevette a riasztó tendendicákat. A térségben jellemző korallfajok közül kettőnek a száma drasztikusan lecsökkent. Ma már a leginkább veszélyeztetett korallzátonyok közé tartoznak a Florida Keys-nél lévők.

Ken Nedimyer ezek után úgy döntött, halászat helyett olyannal foglalkozik, ami megmentheti a tenger e szépséges élőhelyét. A korallzátony természetesen nem csak szépsége miatt érték, hanem védi a partvonalakat és megélhetést jelent sokaknak. A szóban forgó Florida Keys térségében a helyi gazdaság több, mint 50 százalékának tevékenységét befolyásolja az egészséges tengeri élővilág megléte. Nedimyer viszont azt látta, hogy a korallzátonyok haldoklanak.

Ezek után alapította meg a Coral Restoration Foundation nevű szervezetet, ami több, mint 25,000 korallt nevel víz alatti ültetvényeken. ő és önkéntesekből álló csapata hetente három napon át dolgozik Key Largónál a víz alatti koralltelepeken, amelyek több, mint egy hektáron terülnek el. Ez a Karib-térség messze legnagyobb ilyen telepe. A módszereket tökéletesítették ugyan, de alapvetően egyszerű tevékenységekről van szó, amit bárkinek meg lehet tanítani aki tud merülni. Egy év után az ifjú korallokat aztán a rongálódott zátonyokra telepítik vissza. Az oktatás és figyelemfelhívás révén Nedimyer egy közösséget hívott életre, és több más szervezettel is együttműködik, Fiatalokat von be a telepeken végzett munkába.


Az eredmény pedig máris tetten érhető néhány helyen. Ahogy a korallok újból kezdenek benépesíteni egy zátonyt, hamarosan visszatérnek a halak is, és az alapító abban reménykedik, az egész Florida Keys újjáéledhet. Szerencsére nem minden korall növekszik lassan, tehát egy emberöltő alatt is óriási változásokat lehet elérni. Nedimyer pedig már még távolabbra tekint, még nagyobb számban akar korallokat nevelni. Úgy fogalmazott: "Azelőtt tehetetlenül néztem ahogy a korallok pusztulnak. Most viszont már azt hiszem, mindenkinek van lehetősége bekapcsolódni a munkába. Mert van remény."

[ padi.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés