»» ««

A nagy rákháború

Külföld

Nálunk sem ismeretlen a horgászok és búvárok vitája. Külföldön is előfordul ilyesmi: ezúttal Massachusetts rákászai és búvárai keveredtek vitába.

Cape Ann rákászai azzal vádolják a búvárokat, hogy a víz alatt lopakodva, kinyitják a rákfogó csapdákat és ellopják a rákokat. A búvárok pedig állítják, a rákászok figyelmen kívül hagyva a búvárzászlót döngetnek a motorcsónakjaikkal, hogy elriasszák a búvárokat. Gloucester város illetékesei gyorsan közbeavatkoztak, és fellángolt a vita: tulajdonképpen kié is a tenger? Bár mind a két oldal állítja, hogy szeretnék ha mindenki vízen és vízben lehessen, de a legjobb helyekért való versengés kétségessé teszi a békés megállapodást.

A közelmúlt nagy vitát kiváltó döntése az volt, amikor Gloucester rendeletet hozott a búvárbójákról. Eszerint minden egyes búvárnak kell egy zászlóval felszerelt bóját vontatnia magával. A rákászok az ötlet mellé álltak, mert így állításuk szerint könnyebben tudnak biztonsággal közlekedni a felszínen. Ám a búvárok értelemszerűen nem voltak elragadtatva, hiszen amikor sokan vannak a vízben, könnyen összeakadhatnak a bójákhoz erősített kötelek. Petíciót nyújtottak be, kérve a hatóságot, legyen elegendő egy zászló búvárcsoportonként. Már volt két meghallgatás az ügyben, és terveznek egy harmadikat is, de a szabályt még nem változtatták meg.

Bruce Tobey városi tanácsnok elmondta: "Mind a két fél érveit meghallgattuk, de e pillanatban nagyobb súllyal esik latba a hajóvezetők véleménye. Komolyabb veszélyforrásnak látszik a hajócsavarok által okozott sérülés, mint a kötelek esetleges összegabalyodása." Azt az állítást visszautasítják, hogy a rákászok azért támogatják a javaslatot, mert így több búvárt távol tudnak tartani a víztől. Ez a szabályozás egyébként szigorúbb, mint Massachussetts előírásai, ahol elegendő egy jelzőzászló búvárcsoportonként.

"Egyszerűen nem akarnak búvárt látni a vízben, ezért minden tetszik nekik, ami hasznukra lehet", állíta Angelo Correnti, a Bay City Council of Divers elnöke. "Úgy fogják fel, hogy ők már évszázadok óta halászok, míg a búvárok csak alig pár évtizede merülnek." Természetesen a rákászok sem maradtak adósak, állítják, látni ahogy a buborékok felemelkednek a csapdáik közeléből, majd hamarosan megjelennek a felszínen a búvárok a rákokkal.

A helyzet azért mérgesedhetett el, mert egyre több búvár zsákkal felszerelve indul a rákok után, és a rákászoknak is ugyanazokban a vizekben dolgozva kellene jó fogást csinálni. Az is köztudott minden oldalon, hogy tényleg vannak lopós búvárok és aggresszív rákászok is. Időnként azonban képesek együttműködni is, amikor például a búvárok vágják le a rátekeredett köteleket a hajócsavarokról. A két oldal állítja, szeretnének megállapodni, de amíg csak ennyi vízfelületen lehet osztozkodni, néhányak szerint nem lesz béke.

Arthur Sawyer, aki egész életében Gloucester közelében rákászott, úgy fogalmaz: "Sajnos mind a két oldalban van hajlam arra, hogy figyelmen kívül hagyja a szabályokat. Lesznek búvárok, akik a csapdákat fosztogatják, és lesznek rákászok akik bármilyen előírást megszegnek, ha úgy érzik, valaki rájár a zsákmányukra."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés