»» ««

A szenci tó

Utazási élmények
2/2. oldal


Amit mindenképpen jó tudni:
- Elméletileg van egy bázis, de a tapasztalatom alapján hétköznap nem üzemel, úgyhogy érdemes teljes felszereléssel a helyszínre érkezni. A bázis honlapja, elérhetősége: www.atolsenec.sk
- Mivel semmi nincs kiépítve, ezért a merülés az ingyen van, legalábbis akik közülünk voltak, azok még soha nem találkoztak helyi pénzszedővel (pedig többségünk már felkészült rá, hiszen jól ismerjük a hegyeshalmi halőrt...)
- A parton büfé, mosdó nincs, csak pár bokor, fa és egyéb növényzet, de azt hiszem ez minket nem különösebben zavar- megszokhattuk odahaza.
- A vízmélység nagyjából 15 méter körül van.
- A víz alatt egy kötéllel kiépített pálya található, a pálya mentén különböző tereptárgyak találhatóak a víz alatt (telefonfülke, vízszintes cső, amin keresztül lehet úszni, bicikli, ladik roncsa, egy trepni a víz alatt, számítógép monitorral).

Egy merülést terveztünk, mivel nem tudtunk annyi palackot hozni ötünknek, hogy kettő legyen belőle, de aztán ez a végén nem is lett baj. A víz kellemes hőmérsékletű volt, 15 fok körüli. Én 5 mm-es nedves ruciban merülök, de nem igazán vagyok fázós, meg amúgy is általában ilyen vizekben sikerül merülnöm, tehát megszoktam már az ilyet... A látás sajnos nem olyan volt amilyenre számítottunk: mintha egy rossz napot fogtunk volna ki Hegyeshalomban. A látás a jobb helyeken volt akár 2-3 méter, a legrosszabb az a totális köd, nulla látással, de a kötél mellett szerintem nagyon jó ilyen vízben úszni. A kötelet nem nehéz megtalálni, csak a partra merőlegesen beúszik az ember, majd jobbra elindulva lehet követni a pályát. Nos szó mi szó, kishalakkal nem nagyon találkoztunk, mivel a látótávolság erősen változó volt, de inkább gyenge. Aztán szépen sorban jöttek a különböző tárgyak a pálya mentén.

A pálya egy helyen elágazik, de az egyik nem vezet semmi érdekességhez, csak le lehet térni, talán itt tudunk lemenni legmélyebbre. A pálya mellett van egy szomorú eseményt idéző emlékmű is: tudomásom szerint valaki az életét vesztette itt. A víz alatti cső nagyon jó móka, ott hosszabb időt is el lehetett időzni, még ilyen vízben is. A csőhöz elég közel van a víz alatti trepni, ami széő nagy felületű, és alá is be lehet úszni. Ha jól emlékszem, akkor itt láttuk az első nagyobb halat, több nagyobb sügért, akik persze elég nyugodtak, és lehet velük úszkálni. Innen tovább úszva a Trabant a következő megálló, ami eléggé leharcolt állapotban van. Itt viszont, ha szerencséje van az embernek, akkor rákokat láthat.

Utána már visszafelé visz a pálya. Bő egy órát merültünk, és nekem nagyon bejött ez a hely is. Mivel Szenc igen közel van Győrhöz, ezért nem túl vészes egy kiruccanásnak. A többiek elmondása szerinte most fordult elő először, hogy ilyen rossz látótávolságú volt a víz- hát akkor jól kifogtam. De nem baj, biztos adok még neki másik esélyt is.

A víz alatt találkoztunk másik búvárcsapattal is, akiket előtte nem láttunk a parton, de hát nagy a partszakasz... Merülés után nem igazán siettünk haza, megálltunk a bősi erőműnél, mivel nem én voltam az egyetlen, aki nem látta még. Megnéztünk pár hajó ki ill. bezsilepelését. Érdekes látvány az biztos, gyenge két órát szerintem ez is megér.

Talán kedvcsinálónak jó volt ez az ismertető a szenci tóról. Ismerve hazai vizeinket, ez a hely legalább olyan jó merülést ígér, mint bármi más itthon.

Lőrincz Arnold
Minden információt Szlovákia-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés