»» ««

Rutinos búvárok balesetei

Külföld

Sajnos a nagy tapasztalat sem mindig siet a búvár segítségére.

Az utóbbi időben történt balesetek közül olyanokról adunk hírt, amikor a kedvtelési búvárokhoz képest tapasztaltabb, képzettebb búvárok vesztették életüket.

Kaliforniában egy 41 esztendős férfi, Michael James Dahan jég alá merülése végződött tragikusan. A búvároktató néhány napig jég alá merülő tanfolyamot tartott egy tónál, a végzetes napon is egy másik búvárral merült. Ám míg társán volt vezetőkötél, éppen az oktató, Dahan -talán rutinja miatt- nem tartotta azt szükségesnek. Partnere sikeresen a felszínre emelkedett, ám oktatója valószínűleg eltévedt, és csak másnap bukkantak rá a keresők. Az áldozatot felesége és két gyermeke gyászolja.

Február végén egy brit búvár tűnt el Egyiptomban, a Brother szigetek közelében. Peter Little búvárboltban dolgozott, és a klubja által szervezett szafarin vett rész. Társától elszakadt az Aida roncsának merülése közben, és mivel nem emelkedett a felszínre, elindult a keresés, ám nem jártak eredménnyel. Az áldozatnak több, mint 2000 merülése volt.

Március 11-én a már több búvár életét követelő Dorothea bányatóban vesztette életét a 43 esztendős Paula Blakemore. A 108 méteres merülőhely Wales-ben van, és mélysége miatt elsősorban technikai búvárok hajtanak itt végre gyakorlómerüléseket. Paula Blakemore és társa is zárt rendszerű újralégzővel merült, amikor bójája elsüllyedése után Paula a kötelekbe gabalyodott, és társa képtelen volt kiszabadítani. A légzőgáz fogytán a férfi a felszínre emelkedett, és a többi búvár már nem találta meg az áldozatot, akit öt napig kerestek, mivel a nagy mélység nehezítette a munkát. A hölgy IANTD Advanced Recreational Trimix és Rebreather Instructor végzettségű oktatóként dolgozott egy búváriskolában, és három lányukat nevelte közösen férjével. Arra még nem tudják a választ, hogy a két, újralégzővel merülő búvár hogy fogyhatott ki annyira a légzőgázból, ami így még a kibogozásra sem volt elegendő.

Alig pár nappal korábban egy másik igen mély, 92 méteres brit bányatóban egy 46 esztendős férfi, Robert Sherratt vesztette életét. A ritkán merült helyen csak a tulajdonos engedélyével lehet búvárkodni, amivel az áldozat rendelkezett is. A felszínen találtak rá eszméletlen állapotban, és a kórházba szállítás után állapították meg a halál beálltát. A férfi szintén trimix és újralégző oktatói végzettséggel rendelkezett.

[ CDNN , Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés