»» ««

Ketten a pehelysúlyból

Felszerelések
1/2. oldal

Két termék, egy tenger, két ország - Egyiptomban a Beuchat X-air Light mellényt, Szudánban a Suunto D4 búvárkomputert teszteltük.

Kicsit zavarba jön az ember, ha búvármellényt kell tesztelnie. Bizonyos merülésszám után az ember eljut oda, hogy mindegyik mellénnyel tud merülni, fel sem tűnik, épp milyet visel. Ezért mertem belevágni abba, hogy egy vörös-tengeri túrára egy korábban soha nem próbált darabbal utazzak el, a mai korszerű mellények ugyanis nem hagyják cserben az embert.

Beuchat X-air LightEz igaz a Beuchat Masterlift X-air Light mellényre is. Azt hiszem, elég dicséret az, hogy az első perctől otthonosan mozogtam vele, gyorsan megszoktam a kezelését, és mindig kényelmesnek éreztem. De azért ennél több tapasztalatot igyekeztem begyűjteni, hiszen a lényeg a részletekben rejlik.

A könnyített kivitelű (a hagyományoshoz képest akár 30 százalékkal könnyebb) X-air Light nem nehéz poggyász. Hibrid kialakítású, azaz részben hátlebegtetős, többek között ez azzal is járt, hogy még teljesen felfújva sem éreztem soha, hogy szorítana. Emelni, azt pedig tud rendesen, az én L méretű mellényem majdnem 25 kilót. Bár egy átlagos sportbúvár ezt ritkán használja ki, van tartaléka váratlan helyzetekre. A mellény természetesen integrált, két nagy befogadóképességű zsebe (5 kilóig), és két kisebb, trimsúlyos (2,5 kilóig) zsebe van. A nagy zsebeket könnyen be lehet helyezni, és könnyen lehet oldani is őket, mechanikus rögzítésük segítségével. A véletlen kieséstől egy ügyes megoldású biztonsági zár óvja, ám erre figyelni kell, mert ha mondjuk parti merülésre gyalogolva a hónunk alá csapjuk az uszonyt, óvatlanul magunk is kioldhatjuk. Ezt érdemes ellenőrizni a vízben, közvetlenül lemerülés előtt- engem is el akart hagyni egyszer az egyik súlyzseb.

A nagy és könnyen elérhető zsebeket szerettem, D-gyűrűből pedig egy átlagbúvár számára több, mint elég van. Ügyesnek tűnt a búvárkés számára kialakított megoldás, persze a Vörös-tengeren ezt nem próbálhattam ki. Az inflátor kézreálló, a leeresztő szelepek elhelyezése a szokásos, kezelésük problémamentes. A hevederek és a háttámla párnázottak, még 2 mm-es ruhában sem dörzsölt vagy nyomott semmi, bár a nyaknál csuklyával kényelmesebb volt azért. A palackot rögzítő heveder kialakítása nagyon megbízható, de van egy vékonyabb, állítható heveder a palack csaprészének magasságában is. Az állíthatóság miatt nagyon jól alkalmazható arra, hogy a mellény magasságát a palack rögzítése előtt fixáljuk.

Merülés közben a mellény nem okozott nagy meglepetéseket. Azt azért hozzá kell tegyem, amikor videós szettel merültem, és emiatt nagyon felborult a normálishoz képest a súlyeloszláslom, nem mindig volt kézenfekvő, melyik leeresztő szelepet érdemes kezelnem, itt azért hiányzott az összecsiszolódás. De a legtöbb búvár nem kamerával merül, és ők ugyanúgy élveznék a minden testhelyzetben való stabil lebegést, mint én. Amikor a kamerát a parton hagytam, úsztam háton és oldalazva, lebegtem fejjel lefelé, és a mellény mindig abban a helyzetben tartott, amilyenben én szerettem volna lenni. Ezzel pedig alighanem visszaértem a kiinduláshoz: ez a mellény kényelmes, könnyű, és teszi a dolgát- jól. Aligha kell ennél több egy búvár számára.
GR

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés