»» ««

Ketten a pehelysúlyból

Felszerelések
2/2. oldal


Amióta búvárkodom úgy voltam a búvárkomputerekkel, mint Kádár apánk mondta: "A krumplileves az legyen krumplileves, elvtársak!" A búvárkomputer legyen nagy, robosztus, az óra meg legyen kicsi, kecses, a kettő egy kütyüben nem tetszik. Aztán így nyolc évvel a vizsgám után azon kaptam magam, hogy a két hetes szafarim előtti nap besétáltam az Aquanauta Búvárközpontba, és felcsatolok egy Suunto D4-et. Első napokban nagyon fura volt, hogy valami húzza a kezem, bár a D4 könnyű darabnak számít a nagyobb testvéreihez képest. Már vagy egy évtizede nem viselek órát, de eltökéltem, a teszt úgy teszt, ha komoly, tehát óraként is használnom kell.

Suunto D4Aztán megszoktam. Sőt, megszerettem, de erről később, most fussuk át mit is tud a szerzemény.
A cég a sikeres Mosquito utódjának szánja, tehát a karórás búvárkomputer kategória alsó végére, fémes dizájnú kompozit anyagokból. Szlogenjük szerint könnyű súly, könnyű használat, praktikum jellemzi. A már megszokott mátrix kijelzőt ez a készülék is megkapta, ezért a logbook részben a merülési profilt grafikusan jeleníti meg, de a menü és az adatkijelzés is profitál a mátrix megjelenítésből.
Búvár szemmel nézve a D4 egy alaptudású, három üzemmódú, nitrox, levegős és szabadtüdős komputer, amely az RGBM deepstop-os algoritmusával dolgozik. Csupán egy, 21-50 százalék közötti oxigéntartalmú gázkeverék kezelésére képes, és a digitális iránytűt se keressük benne, cserébe a súlya kisebb, mint a D6 / D9 komputereké, noha méretük ránézésre azonos. A maximum 80 órányi merülési adat természetesen letölthető USB interface segítségével a számítógépünkre, minden beállítás (személyes érzékenység, mintavételezés sűrűsége, magasság, etc.) menüből állítható, nem kell hozzá PC.
Szabadtüdős módban másodpercenként akár háromszori mintavételt is lehetővé tesz, 100 méterig 10 centi pontosan jelzi a mélységünket. Tud merülés tervezést, jelzi emelkedési sebességünket, de szimpatikus volt az is, hogy deepstop bekapcsolása esetén visszaszámolja, hány másodpercet kell még várakozással töltenünk. Természetesen a kijelzőjén lévő adatok változtathatóak merülés alatt igény szerint, hogy például a maximális mélység, a vízhőmérséklet, nitrox oxigénszázaléka vagy éppen a pontos idő érdekel minket. Merülési módba kapcsolva azonnal látjuk, hogy pontosan mennyi időnk van még hátra a repülési tilalomból, és hogy mennyi a felszíni időnk.
Napi használatban két időzónát kezelő, dátumot és stoppert is tartalmazó átlagos órát kapunk.

Merüléseim során a saját, szintén Suunto gyártmányú, de a régebbi Vyper búvár komputerem csatoltam fel a D4 mellé, bekapcsolva a D4-en az 1 perces deepstop-ot. Egy enyhe, 0.1 méteres eltérést tapasztaltam a mélységben, és vagy ennek, vagy a picit mégis eltérő algoritmusnak köszönhetően a dekó idők is némileg eltértek, de nem jelentősen. A deepstop kimondottan tetszett, bár ezt eddig is csináltam "fejből". Azért így mégis kényelmesebb, hogy a komputer szól, álljak meg, sőt még vissza is számol. A számok leolvasásával nem volt gond, a kijelző logikus bár a Vyperhez képest szokatlan volt.
A beállítások elérése lényegesen egyszerűbb, mint idősebb rokonáé, a nitrox tartalmat pl. minden merülés előtt állítanom kellett, így ezt saját bőrömön tapasztalhattam. Bár feleslegesnek tűnt elsőre, végül nagyon hasznosnak találtam, hogy a kezemen az órám tudta a merüléseim adatait, bármikor ránézhettem a felszíni időre például, de naplóíráskor is minden adat szó szerint kéznél volt.
Aki nem akar dekógázzal merülni, és elvan iránytű nélkül - vagy már van neki - viszont egy karórás búvárkomputer az álma, feltétlen ismerkedjen meg a D4-gyel. Nem áraszt el extrákkal, de amit tud az praktikus és könnyen elérhető.
SZK

A Beuchat X-air Light és a Suunto D4 teszteléséhez az Aquanauta Búvárcentrum biztosította a felszereléseket, ahol azok természetesen meg is vásárolhatóak. Köszönjük a támogatásukat! Ha pedig írásunk segített döntésedben, kérünk jelezd ez a vásárlás során az eladónak!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés