»» ««

Búvárexpedíció a bíróság előtt

Adria

A cseh búvárcsapat vezetőjét a horvát Adrián végrehajtott merülések után bírságolták meg.

Az expedíció tragédiával indult, amikor a csapat fotósa, Jan Otys egy 90 méteres mélységbe végrehajtott merülés során életét vesztette. A férfi jelezte társának, hogy valami problémája akadt, és elindultak a felszínre. 50 méteres mélységben Otys nem reagált társa jelzéseire, onnantól kezdve az emelkedés gyorsabb ütemben zajlott, majd a bajba került búvár hat méteres mélységben elvesztette az eszméletét. Az újraélesztési kísérletek a felszínen eredménytelenek voltak, a felszerelést rendben levőnek találták. A halottkém jelentése szerint a halál oka szívroham volt.

Ám az expedíció vezetőjének nem a baleset miatt kellett a bíróság elé állnia. A csapat célja az első világháború idején elsüllyedt olasz roncs, a Garibaldi felmérése volt. A nagy mélységben levő roncs csak különleges felszereléssel érhető el. A bíróság azért marasztalta el a vezetőt, Zdenek Partyngl-t, mert a merülések során a mélység meghaladta a törvényben szabályozott 40 méteres limitet. A csehek értetlenül fogadták a döntést, hiszen szerintük ez a mélység csak a sűrített levegős merülésekre vonatkozik, a technikai merülésekre nem.

Azt is felrótták a búvároknak, hogy a régészetre vonatkozó törvényt szegték meg, mert védett roncsnál merültek. A csehek ezt is vitatják, hiszen a roncsot is ők fedezték fel áprilisban Cavtat közelében, ám azonosító merüléseket akkor nem hajthattak ott végre. Így a minisztérium sem deklarálhatta volna védettnek a roncsot a csehek szerint, hiszen maguktól nem is találták volna meg. Ennek ellenére összesen 31,000 kuna bírságot szabtak ki az expedíció vezetőjére, vagy annak meg nem fizetése esetén tíz napra elzárták volna a búvárt. A bíróság megtiltotta a további merüléseket is a roncson.

[ Ceskenoviny.cz ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Kékbálna 2008 sze 18. 17:07  
Na most jól oda csaptak és rend lesz! Punktum, vitának helye nincs.
 9. verhas 2008 sze 16. 00:53  
Miért lenne vicc a nitrox? CMAS szabályok szerint, megfelelő vizsgával EAN21-gyel akár 56 méterig is lemehetsz dupla palackkal :-)

Na, jó. Ennyi elég a baromkodásból.

Viszont ha szívrohamot kap, valóban kaphat bárhol, de sajnos vannak tapasztalataim volt barátaim és rokonaim körében. Kettőjüknél is azt mutatta ki a boncolás, hogy ha időben (egyikük esetében ez 15 évvel korábban) elmennek orvoshoz, és megfelelő életmódot folytatnak, akkor még élhettek volna.

Egy búvárral ez nem fordulhat elő. Járunk rendszeresen orvosi vizsgálatra, mindenkinek rendben van a koleszterinje, vércukra, májfunkciók atb., legalábbis ha 40 méter alá akarunk menni. Pontosabban: ha 40 méter alól akarunk feljönni (élve).
 8. békabúvár 2008 sze 15. 11:59  
Jól érted. (Egyébként Magyarországon is hasonló a jogi helyzet )A folyamat úgy alakult náluk - beszélgettem a szabályozásukról egy horvát régész ismerősömmel a drávatamási feltáráson - hogy a 60-as években még semmiféle engedély nem kellett semmihez, ezután a 70-es 80-as években rengeteg - főleg római kori ie. I. sz. körüli roncsot, mert abból volt sok - kirámoltak a "tőkeerős" főként olasz kincsvadászok, mert jó pénzt fizettek az amfórákért és más leletekért a gyűjtők. Így egyre inkább durvult az adminisztratív szabályozás, erre a szintre, a szabályozás szerintem tulajdonképpen érthető, csak az engedélyek kiadása feltételrendszere körül lehetne még bőven kategorikusabb jogszabályokat alkotni, egyértelmű kötelező határidőkkel, beosztáshoz kötött felelősséggel, stb. már ez is visszaszorítaná valamelyest az esetleges korupciós lehetőségeket.
 7. elche 2008 sze 15. 11:52  
Utánanéztem, több gázkeverékes, jól tervezett technikai mélymerülésről volt szó, semmi levegős őrület.
 6. Vanek 2008 sze 15. 11:28  
Csak azon meditálok,hogy milyen értelmes és nem "korrupciómelegágya" szabályozást is csinálhatnának horvát barátaink, a roncsfeltárás engedélyhez kötése/nem kötése tárgyában.
Ha feltételezem, hogy ne kelljen semmilyen engedély, akkor gyakorlatilag szabad kezet adnak a kincsvadászoknak, akár ipari méretekben. Szerintem ezért ha mások nem is, de a régészek tuti ki lennének akadva.
Ha engedélykötelessé teszem, amikor mikortól is legyen az? Rögtön a megtalálástól, vagy mondjuk egy évvel utána? Ha nem rögtön a megtalálástól, akkor az előző pont lép életbe, hogy adott időkorlátokon belül szabadrablás, ami mindössze annyit tesz, hogy jól fel kell szerelkezniük a kincsvadászoknak, hogy a rendelkezésre álló idő alatt végezzenek. Ez se hiszem, hogy túl népszerű megoldás lenne.
Akkor pedig marad az, hogy rögtön a megtalálástól (tudomásra jutástól) védem és engedélykötelessé teszem. Ha jól értem ez van most és elég logikusak tűnik. Hogy macerás és költséges egy engedély megszerzése, az biztos szörnyű, de ha nem lenne az, akkor a kincsvadászok mennyi idő alatt legalizálhatnák a tevékenységüket, "szigorúan tudományosan", a'la japán bálnavadászat?!
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés