»» ««

Kettős halál Marsa Shagrában

Vörös-tenger
2/2. oldal


Az előbbi hivatalos verzió a taucher.net oldalán olvasható, és a hozzászólók között megjelent a szlovén búvár, Ales Laharnar is, aki részletesen elmondta, ő mit gondol a balesetről. Azonnal kijelentette, hogy a búvárbázis mindent megtett az eltűntek érdekében, és köszönetet mondott a dekókamra személyzetének is. Elmesélte, hogy a dán búvárral helyben ismerkedett meg, jókat merültek együtt, de amikor egyszer dán társa a megbeszélteknél mélyebbre merült, utólag komolyan beszélgetett vele, a levegős mélymerülés veszélyeiről. Az egyik nap pedig felkeresték a helyi dekókamrát is, és ott ismerkedtek meg annak orvosával, Ahmed Ghalibbal, aki megkérdezte, nem merülhetne-e velük. Néhány közös merülés után jött el a végzetes nap, és Ahmed elmondta, van egy "titkos hely" a külső zátonyoknál, kicsit mélyebben, ahol pörölycápákat lehet időnként látni. 50 méteres limitet határoztak meg, de a szlovén búvár mindenkinek 15 literes palackot javasolt, és azt kérte, senki ne lépje túl ezt az 50 métert, illetve vegyék komolyan a 130 baros fordulópontot. Ahmed végül maradt a 12 literes palacknál, arra hivatkozva, hogy neki van egy 3 literes tartalékja.

Az egyiptomi búvár hosszan beszélgetett a barátnőjével, ezért 6.30 helyett 7.00-kor indultak el a motorcsónakkal. Később kiderült, hogy a barátnőjét már úgy tájékoztatta Ahmed Ghalib, hogy 70 méterre akar menni, noha a megállapodás 50 volt. A lemerülés után, 40 méteren az egyiptomi búvár megkérte a kamerát vivő Alest, hogy készítsen róla felvételt. Ezután vette észre Ales, hogy a dán búvárt nem látja sehol, csak a buborékokat a mélyből. Ekkor már Ahmed a mélység felé indult, a szlovén búvár pedig úgy döntött 75 méterig ereszkedik dán társa után. Ám ekkor észrevette az elhagyott uszonyt, nagyon rossz érzése támadt, és úgy határozott, tovább ereszkedik- ezt utólag hibának tartja. Ekkor találta meg az eszméletlen dán búvárt, próbált jelezni Ahmednek, aki azonban nem reagált. Bár küzdött, hogy a felszínre emelhesse a dánt, nem volt rá képes. Amikor a saját nyomásmérőjét próbálta leolvasni, a szlovén búvár elmondása szerint már nem látott tisztán, annyit érzékelt, hogy 100 és 50 bar között lehet a maradék levegője. Az egyiptomi búvár már túl messze volt, ezért egy vészhelyzeti tervet talált ki magában, két rövid megállóval 55 és 25 méteren, majd lassan emelkedett a felszínre, amíg csak volt egy kis levegője.

A felszínre érve ellenőrizte a műszerét, 31 percet töltött a víz alatt. A partra úszott, az ólomövét a zátony tetején hagyta hogy megkönnyítse a mentésben részt vevők dolgát, és pár percig a felszínt figyelte, nem látja-e Ahmed bójáját. Amikor nem látta, már sejtette, hogy az egyiptomi búvár is életét vesztette. Ezután ment vissza a bázisra, azt gondolván, hogy a dekókamrába nem mehet, hiszen az orvos valószínűleg ekkor már nem élt. Ám tájékoztatták arról, hogy van egy másik orvos is, és így jutott végül hiperbár kezeléshez. Ezek után a történtek elemzésekor arra a következtetésre jutott, hogy az 50 méteres megállapodás ellenére a két másik búvár már korábban eldöntötte, hogy 70-re mennek, és az egyiptomi búvár azért kérte meg, hogy 40-en őt videózza, hogy a dán addig mélyebbre ereszkedhessen, és kész helyzet elé állítsák szlovén társukat. Sőt, talán a senki más által meg nem erősített pörölycápás sztorit is csak azért találták ki, hogy mélyre merülhessenek. Amikor a dán búvár bajba került, és a szlovén utána indult, talán egyiptomi társuk még nem ébredt rá, hogy vészhelyzet van, ezért nem maradt a szlovén közelében és nem segített neki. Amikor Ales úgy döntött, a felszínre indul, a tőle túl messze levő egyiptomi társát el már nem érhette, és az talán a narkózisban észre sem vette, milyen nagy mélységben van, milyen kevés levegővel.

Ales Laharnar végül néhány fontos következtését is megosztotta:
-Tervezd meg a merülést, és merüld a tervet.
-Maradj a társad közelében.
-Ha mélyre akarsz menni, csináld ésszel, képzett búvártársakkal, megfelelő gázkeverékekkel és felszerelésekkel.
-Ha idegen a merülőtársad, légy különösen óvatos.
-Ha valaki megszegi az előre megbeszélteket, ne kockáztasd a saját életedet az ő esetleges megmentése érdekében.

Bár sajnos nincs igazán nagy újdonság ezekben a következtetésekben, szomorú, hogy ilyen tragédia után kell újból felidézni ezeket.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 72. hopposztkopp 2009 jan 14. 15:12  
Sűrített levegővel ! (valahol agy mexikói üregben végezte, még nem az alján)
 71. hopposztkopp 2009 jan 14. 15:11  
Bocs ha félreérthető voltam: a sima levegős hetven alattiakra gondoltam.  Bár 114 m a rekord ezt csak egy ember élte túl. A második mélyebbet már ő sem.

 70. Káplán 2009 jan 12. 21:14  
Ismerem a roncsot
Szivesen merülök ott.

Elég mély benyomást tesz rám még mindig, amikor az orra előbukkan a vizből ...
15l palack, Y szelep, dupla 'redó", tartalékpalack belógatva.

Olyan "beszarisan". Vagy óvatosan? :))))

 69. pygmy 2009 jan 12. 21:04  
hááát, voltunk egy páran, ez már tömeges öngyilkossághoz hasonlított:)
de a tömeg biztonságot is adott, volt józan, aki felzavart, mert igen jól éreztem magam...
 68. bekabela 2009 jan 12. 20:50  
Tessék! Még egy öngyilkos.....   :o)
A további 67 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés