»» ««

Búvárverda: Citroen C4

Egyéb
2/2. oldal


Galériához klikk a képre
Rögzített középagyas kormány
Visszatérve a belsőre, kimaradt egy lényeges elem, a műszerfal- nos ebben az autóban meglehetősen sajátosra sikerült. A Citroen mindig híres volt az extrém ötleteiről, ebben a járműben pedig kettőt is találunk. Az egyik a kevésbé szokatlan középen elhelyezkedő digitális műszerfal, aminek érdekessége, hogy alkalmazkodik a fényviszonyokhoz így az információ mindig tökéletesen olvasható marad még szembetűző nap esetén is. A másik furcsa dolog viszont a kormánykerék, ami a Citroen C4-ben rögzített középrésszel rendelkezik, ami a gyakorlatban azt jelenti, a kormány íves részét tudjuk forgatni, a közepe viszont mindig ugyanúgy marad.

Szürreális látvány, furcsa megoldás, aminek előnyeként a gyártó azt hozza fel, hogy így az arra helyezett bőséges számú kezelőszerv (itt találjuk a tempomat, a teljes audió, és még sok más egyéb vezérlését) mindig ugyanott érhető el, de nekem igazából kényelmetlen volt. A tányérszerűen kialakított kormányív mögött a bajuszkapcsolók messze voltak, pedig nincs kis kezem, és a kormányagyon elhelyezett kezelőszervek nyomkodásához le kellett venni a kezem a kormányról. Nekem egyértelműen jobban kézre áll, amikor a kormány mögött plusz bajuszkapcsolókon vannak ezek a funkciók, de ez nyilván szubjektív vélemény, biztosan van akinek ez a megoldás a kényelmesebb.

A belső tér kényelmes, jó az anyagválasztás, míg a mérete épp határeset ahhoz, hogy elöl és hátul is termetes felnőttek utazzanak benne. A 182 centimmel magam mögött éppen elfértem, és első üléspozíció változtatásával (magasabb ülés, meredekebb támla) lehet javítani a hátulülők komfortján. Sok apró tárolóhelyet is találhatunk az ütastérben, amit jól be lehet lakni napi használat során.

A tipust a gyártó többféle benzin- és dízelmotorral ajánlja, előbbiek közül újdonság a tesztautóban is található 1.6 literes 120 lóerős, illetve az erősebb 150 lóerős THP turbómotor. Mindkettő PSA-BMW közös fejlesztésű, hengerűrtartalmához képest erős, de mégis jó fogyasztású motor. A felszereltségi szintek mellett a karosszéria is aszerint változik, hogy a három vagy az öt ajtós modelleket nézzük: minimálisan, de eltér egymástól a hossz, vagy a csomagtartó méret mellett több más paraméter, és külsőre is karakteres a különbözőség. A háromajtós hátsó része szögletes, míg az ötajtósé az inkább hagyományos ívelt.

Végleges konklúziónk a Citroen C4 prestige 1.6 120 LE változatáról:
Galériához klikk a képre
Képgalériához klikk a képekre
Az ötajtós modell külsőre a megszokott citroenes vonal, új 1.6 literes motorja az átlagosnál erősebb, de ne várjunk kiemelkedő sportosságot. A felszereltsége igazán kényelmes utazást nyújt, és a sok hasznos extrával felszerelt jármű fogyasztása is megfelelő. Csomagterének viszont jót tenne még pár (tucat) centiméternyi hossznövelés, bár ezt némileg ellensúlyozza a belső tér jó variálhatósága.
Bányatavi kirándulásainkhoz két búvárt palackkal és a komplett felszerelést elszállítja, de többre ne nagyon számoljunk, számukra is igazából csak legalább az egyik oldalon lehajtott hátsó üléstámlával kényelmes a pakolás. Csomagtartótálcával és más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra óvatosan vezetve alkalmas.
Adriai útjainkra ezzel az autóval maximum három takarékosan pakoló (palack nélküli) búvárral induljunk, de számoljunk vele, hogy ez szintén a hátsó üléssor legalább részleges lehajtásával növelt csomagtérrel képzelhető csak el. A motorja rugalmasan fog minket az autópályán lendíteni, és a kutaknál is mérsékelten terheli pénztárcánkat.

-Sz.K.-

A nálunk járt szinte minden extrával felszerelt autó bruttó ára 2009 év elején nagyjából 5,05 millió forint (akciósan 4,445), de kisebb motorral és alap felszereltséggel a legolcsóbb modell ára éppen 3 millió forint alatt van.

Tesztautónk adatai: Citroen C4 exclusive 1.6i 16V VTI 120
1598 ccm soros, négyhengeres, 16 szelepes VTI benzinmotor
Maximális teljesítmény: 120 LE / 6000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 160 Nm / 4250 rpm
Elsőkerék-hajtás, ötfokozatú kéziváltó
Végsebesség 195 km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra 11,4 s
Gyári fogyasztások:
Város: 9,3 l/100 km
Országút: 5,2 l/100 km
Vegyes: 6,7 l/100 km
Hosszúság: 4275 mm
Szélesség: 1773 - 1964 mm
Magasság: 1458 mm
Tengelytáv: 2608 mm
Üres tömeg: 1220 - 1295 kg
Csomagtartó: 320/1023 liter
Gumiméret: 205/50 R17
Üzemanyagtartály: 60 liter

A tesztautót a Citroen Hungária bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Speibl 2009 jan 19. 10:59  
:)))

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés