»» ««

Búvárverda: Kia Cee'd SW

Egyéb
2/2. oldal


Összenyitva akár hálóhelynek is elég.
Nézzük ezek után milyen paramétereket kapunk a pénzünkért. A motor 1.6 literes turbódízel erőforrás, amitől a 115 lóerő meglepően tisztességes teljesítmény, sőt. Gyári adatok szerint a 255 Nm nyomatékot 1,900-as fordulattól leadja, én ezt nem így éreztem (vagy a fordulatszámmérő csal), mert szerintem 2200 alatt bizony inkább mélázott mint húzott. Ellenben 2200 fordulat/percnél kimászott a turbókráterből, és elkezd határozottan munkálkodni az autó gyorsításán. Dízelhez képest úgyhogy inkább benzinesen kell vezetni, viszont 4800-nál véget is ér a hatékony fordulatszám tartomány, úgyhogy aránylag kicsi a mozgástere. De nem akarom szidni, mert nincs miért. Ha az ember mantrázza egy kicsit, hogy "nem dízel, pörgesd, pörgesd", akkor nagyon rugalmasan lehet vele mozogni, főleg ha azt nézzük, egy pici 1.6 literes motor csupán.

Ezen felül különleges műszaki megoldásokat ne keressünk: jól bevált futómű, hagyományos elektronikai szolgáltatások mint a kikapcsolható ESP, ABS természetesen ma már joggal elvárható, mint ahogy a sok (szám szerint hat) légzsák is. Apró, de ötletes megoldásokkal azért találkozhatunk, ezekből a legtöbb a már kielemzett csomagtérbe jutott: szimpatikus volt a rögzítő gyűrűs megoldás, a 12V-os csatlakozás jól jöhet a hűtőtáskához, és a kis rakodórekeszek is jópofák. Tetszett az USB csatlakozó ötlete is: manapság szinte mindenki ilyen eszközökkel rohangál, hát miért ne hallgassuk egyszerűen is a kedvenc zenéinket, miközben az Adria felé gyűrjük a kilométereket? Kis dolog, de valamiért mégis ritkaság az, hogy az összes ablakemelő automata- ez vajon másoknak miért akkora kihívás?

A szépség persze szubjektív, de szerintem jól kitalált és kimondottan szép belső tér és külső formák jellemzik a Cee´d sw-t. A galériát megnézve mindenki dönthet maga a képek alapján. A hátsó ajtó megoldást külön kiemelem, ötletes a tetőbe benyúlással növelni a rakodónyílást. A típust többféle benzines és dízel erőforrással ajánlják, ez az 1.6-os CRDi nagyon rendben van, és van 2 literes 140 lóerős verziója is, egyszer majd azt is megnézzük.

Mi tehát a végleges következtetésünk a Kia Cee´d SW 1.6 CRDi EX felszereltségű autóról?
Barátságos műszerfal.
Aki eddig bizalmatlan volt a márkával, megnyugtathatjuk, nagyon rendben van, nem véletlen, hogy 7 év garanciát vállal a gyártó minden Cee´d-re.
Jó választás lehet a hajóméretű kombiktól idegenkedőknek, mert alig hosszabb egy átlagos középkategóriás autónál, mégis nagy méretű belsőteret kínál. Az Cee´d sw igazi polgári családi autó, de nem is akar több lenni. Csomagoknak bőven van hely, elől-hátul komfortos az utazás, sofőrünk is megkap szinte mindent, amire alapvetően szüksége van. Ha pedig többre (mondjuk tempomatra vagy tolatóradarra) vágyik, egy felszereltségi szinttel feljebb azt is megtalálja.
Adriai utazásainknál nyugodtan kalkulálhatunk négy takarékosan pakoló búvárral, a csomagtér elég lesz, és a hátul ülők is kellően komfortosan fognak utazni. Gyári fogyasztási adatok alapján (vegyes 4.9l/100km, persze a mi tesztünk az autópályán ennél azért egy literrel többet eredményezett) az üzemanyagköltséggel sem lesz különösebb gondunk.
Bányatóhoz tervezett merüléseknél szintén elfér négy búvárnyi felszerelés, ha pedig nagyobb mennyiségű felszerelést kell mozgatni, összenyitva a hátsó részt tényleg csak a futómű teherbírása szab határt, mert rengeteg cucc befér. Csomagtartótálcával és más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra óvatosan vezetve alkalmas.

A nálunk járt EX felszereltségű autó ára 4,918 millió forint, 1.4 literes benzin motorral és kisebb felszereltséggel 3,199 millió forinttól már elhozható.

Tesztautónk műszaki adatai: KIA Cee´d SW 1.6 CRDi EX
1582 ccm soros, négyhengeres, turbodizel motor
Maximális teljesítmény: 115LE / 4,000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 255Nm / 1,900~2,750
Elsőkerék-hajtás, ötfokozatú kéziváltó
Végsebesség 188km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra: 11,7 / 13,1s
Gyári fogyasztások:
Város: 5,9 l/100 km
Országút: 4,4 l/100 km
Vegyes: 4,9 l/100 km
Hosszúság: 4,470 mm
Szélesség: 1,790 mm
Magasság: 1,525 mm
Tengelytáv: 2,650 mm
Üres tömeg: 1,344-1,427 kg
Csomagtartó: 534 / 1,664 liter
Gumiméret: 205/55 R16
Üzemanyagtartály: 53 liter

A tesztelésért köszönetet mondunk a KIA Motors magyarországi képviseletének.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. elche 2009 jan 31. 20:18  
Ha kapunk rá lehetőséget, ki fogunk ilyet is próbálni.
 12. horvathv 2009 jan 31. 20:01  
Hogy is volt a cikksorozat kezdetén a beharangozó ?

 Tengerparton

Bányató partján :

becuccolva

4 komplett cuccal ,ólmokkal együtt ...
Teszteljetek valami jó kis pick up-ot is. Az újak állítólag már fogyasztásban is jók. Vagy nem ?
 11. Káplán 2009 jan 30. 13:05  
Ja. Volt az is.. Bár az MZ motor
Csodakütyü..  (csoda, hogy ment) ...
 10. vizidino 2009 jan 30. 13:02  
"Állitható rugózás/magasság talán a Citroennél volt régen.."

Meg az MZ -n :)
 9. Darth-Digilog 2009 jan 30. 12:35  
Én nagy Kia Fun voltam, két Kiám is volt, és szuperek voltak. Még az első Kia Sephiám volt, csomóan megállítottak ha parkoltam, hogy ez milyen autó. 5 évig használtam, beleraktam 170.000 km-t, gond nélkül. Nem véletlen, hogy a német megbízhatósági listán 5. helyen van a Kia. Ja,elötte is csak japán autó van, német nem.
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés