»» ««

Búvárverda: Skoda Octavia Dual

Egyéb
2/2. oldal


A műszerfalra vetve egy pillantást egyszerű, nem hivalkodó, anyaghasználatra is elfogadható, bár nem kirívóan szép belteret látunk. A négy irányban állítható kormány vékony, a kormánykapcsolók, műszerek elhelyezése ergonomikus. A felszereltségi extrák sora ennél a járműnél elég rövid, az ABS, és a két légzsák manapság széria. Elektromos ablakok, külső tükörállítás és esetleg a manuális klíma (bár inkább széria) az extra, gyári audió helyett szabvány ISO foglalat várja az általunk választott hangtechnikát, és motorikusan is a legkisebb 1.4 literes, 16 szelepes 75 lóerős motort találjuk benne. Lássuk be, ez a Tour a kis költségvetés jegyében készült, minden benne van ami muszáj, de egy centivel sincs több.

Gázüzem kapcsoló gombja
Gázüzem kapcsoló gombja
Ami viszont különlegessége, az a motor kettős üzemeltetése. A Dual szériába a márkaszervíz beleépíti a Landi Renzo Omegas rendszerét. Ez kezelhetőség szempontjából roppant egyszerű és kényelmes. A műszerfalon csupán egy 1x1 centiméteres gombot találunk, aminek a tetején egy LED-sor jelzi a gáztartály töltöttségét, alján két LED az üzemmódot (gáz vagy benzin), ezek közötti váltásra pedig maga a gomb szolgál- 3 in 1. Gázüzemű induláskor is benzinnel kezd a rendszer maximum 1-2 percig, amíg eléri az üzemi hőfokot, aztán átkapcsol autógázra. Ebből legfeljebb egy apró rándulást észlelünk, vagy azt sem. Kézzel ezután bármikor kapcsolhatjuk az üzemmódot menet közben is természetesen. Tankolás is hasonlóan egyszerű, az üzemanyagtartály nyílása alatt van egy vékony csőcsonk, ide egy kis toldót betekerve már tankolhat is a kutas.

A gázüzem (Liquefied Petroleum Gas - LPG) előnye elég sokrétű. Egyrészt kapunk a gyári 55 literes benzintartály mellé egy 48 literes gáztartályt is, így az autó hatótávolsága meglehetősen kitágul. Emellett a gáz ma 100 forinttal olcsóbb (142/242Ft), mint a 95-ös ólommentes benzin, úgyhogy bár többet fogyaszt autógázból, még mindig olcsóbb az üzemeltetése. Olcsósága mellett környezetkímélőbb is, az autógáz közel 40 százaléka kőolajlepárlás melléktermékeként keletkezik. Az autó motorjának élettartama nő, a mai modern ólommentes üzemanyagra tervezett motoroknál nincs szükség semmi átalakításra, simán üzemelnek LPG-vel. Télen is üzembiztos, sőt a tévhitekkel ellentétben a gyárilag átlakított autók semmivel nem robbanásveszélyesebbek, mint benzines társaik. Hátránya, hogy mélygarázsba nem állhatunk be vele, eseleges szivárgás esetén ugyanis az LPG lefelé terjed, megülepszik és úgy már robbanásveszélyes (a benzingőz felfele, tehát kifele száll). Gond lehet még az LPG tankolás, bár Magyarországon sűrűn látni autógázt is tankoló állomásokat. Külföldön (mondjuk az Adria felé) nem tudom ez mennyire megszokott, de maximum benzinnel járunk ha elfogy a gáz.

Gázüzem sematikus ábrája
Albumhoz klikk a képekre.
Mi tehát a végleges következtetésünk a Skoda Octavia Tour 1.4 16V DUAL teszautóról?

A kettős üzemeltetésű motor kicsit alulméretezettnek tűnik a 4.5 méteres, 1.1 tonnás karosszériához (ezt alátámasztja a fogyasztás, az 1.6-os motorral kevesebbet eszik az autó!). Cserébe főleg gázüzemmel olcsón üzemelhet, és a hatósugara is fantasztikus, több mint 1000 kilométer. Az autó komfortja gyenge átlagos, ahogy az utastér is. A jól variálható és a praktikusan nyíló csomagtartó ajtónak köszönhetően jól pakolható csomagtér barátságos méretű- lenne, ha a pótkereket valahogy nélkülözni tudjuk.
Adriai utazásainknál kalkulálhatunk maximum három takarékosan pakoló búvárral, feltéve ha közülük legalább egy nem langaléta.
Bányatóhoz tervezett merüléseknél inkább kettő búvárral számoljunk, vagy kalaptartót mellőzve trükközve hárommal. Szükség esetén nagyméretű tárgyat is tudunk szállítani, csomagtartótálcával és más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra csak úgy javasoljuk, mint minden személyautót- ésszel és óvatosan.
Mindent összevetve a méretéhez képest kevésbé praktikus a búvárok számára, és ennek legfőbb oka a pótkerék a csomagtartóban. Ha azt a problémát ki tudjuk küszöbölni, egy méretes, egyszerű de megfizethető autót kapunk.

-Sz.K. -

A nálunk járt legkisebb motorral érkező autó ára négy millió forint LPG rendszerrel együtt, anélkül nagyjából 150.000 forintot spórolhatunk. Az Octavia Tour Dual 1.4L 75Le, 80Le és 1.6L 102LE motorral rendelhető hároméves vagy 150 000 km általános garanciával.

Tesztautónk műszaki adatai: Skoda Octavia Tour 1.4 16V DUAL
1390 ccm soros, négyhengeres, benzinmotor
Maximális teljesítmény: 75LE / 5,000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 126Nm / 3300 rpm
Elsőkerék-hajtás, ötfokozatú kéziváltó
Végsebesség 171km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra: 15,3s
Gyári benzin fogyasztások:
Város: 9,1 l/100 km
Országút: 5,4 l/100 km
Vegyes: 7,3l benzin/ 10l LPG /100 km
Hosszúság: 4.507 mm
Szélesség: 1.731 mm
Magasság: 1.431 mm
Tengelytáv: 1.494 mm
Üres tömeg: 1.175 kg
Csomagtartó: 528 liter
Gumiméret: 195/65 R15
Üzemanyagtartály: 55 liter benzin, 48 liter LPG

A tesztelésért köszönetet mondunk a Porsche Hungáriának, a Skoda magyarországi forgalmazójának.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. medve 2009 feb 12. 10:12  
ukrán:)
 3. pygmy 2009 feb 11. 19:16  
hehe, nagy csomagtartóba sok marmonkanna fér:) no meg ott a kesztyűtartó is a pillepalackoknak! haaaj, jó kis olcsó román vagy ukrán dízel:)
 2. medve 2009 feb 11. 17:37  
az a kisebbik baj, de a tankmértek is csökkentek. régen a 90-es audiban 110 literes tank volt, ma alig találsz 60 literes autókat. nem győzök tankolni...
 1. Káplán 2009 feb 11. 15:48  
Horvátoknál is nagyon sok helyen van gáztankolási lehetőség: AUTO PLIN felirattal jelzik.
Az elmúlt 5 évben állatira spórolnak a csomagtartó méretekkel... . Tudom, vegyünk nagyobb autót.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés