»» ««

A Földközi-tenger

Tudomány
3/5. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Az afrikai-lemez északra nyomulása, és az eurázsiai kontinentális lemezzel történő ütközése mind a mai napig tartó folyamat. Ezzel a jelenséggel függ össze a Tirrén és az Égei-medence területén tapasztalható aktív vulkáni és szeizmikus tevékenység. Utóbbira jó példát ad néhány, a Földközi-tenger térségében ma is működő vulkán, mint a Stromboli, a Vezúv és az Etna. A tágabb értelemben vett mediterrán medence önálló területét alkotja a rendkívül szeparált Fekete-tenger is, amely a Földközi-tenger beltengerének tekinthető. A 423.000 négyzetkilométernyi területű Fekete-tenger a Parathethys maradványa. A számos, bő vízhozamú folyam, mint például a Duna, a Dnyeper, a Dnyeszter továbbá a Don tengerbe ömlő vize, és a rendkívül keskeny, sekély fenékküszöbbel rendelkező Boszporusz szoros miatt, a Fekete-tenger felső, nagyjából 150 méter mély vízrétegét elegyes, ún. brakkvíz alkotja, amelynek mindössze 18 súlyezrelék a sótartalma. A Földközi-tengerből beáramló erősen sós, és emiatt a felszíni vízrétegek alá szoruló sűrű víztömeg, és az enyhén sós felső vízrétegek között nincs függőleges konvekció. Az átszellőzés hiányában a Fekete-tenger mélyvizei oxigénben hiányos, élettelen víztömeget alkotnak. A mélybe hulló szerves anyag az oxigén hiánya miatt nem bomlik el, hanem szapropéllé, rothadó iszappá alakul át. Ennek során nagymennyiségű kénhidrogén (H2S) oldódik a tengervízbe. A kénhidrogénnel mérgezett vízben semmilyen organizmus sem képes életben maradni.

A Földközi-tenger területén számos nagy, és -különösen a keleti medence északi vidékén-, megszámlálhatatlanul sok kisebb szigetet találunk.
A Földközi-tenger legnagyobb szigeteit Szicília, Szardínia, Korzika, illetve Kréta és Ciprus szigetei alkotják. Az égei-tengeri archipelágus pedig a mediterrán térség legkiterjedtebb szigettengere. A Földközi-tenger a világtenger legjobban szeparált tengeri medencéje. Az óceáni víztömegek beáramlása a mindössze 13 kilométer széles és sekély Gibraltári-fenékküszöb miatt, jelentősen korlátozott. Az elzártsággal, az erős párolgással, és a korlátozott vízutánpótlással függ össze, hogy a Földközi-tenger vize az óceáni víznél sokkal sósabb. A Földközi-tenger szuperhalin víztömeg. A keleti medencében a sótartalom eléri a 39,2 súlyezreléket, amely érték alig marad el a szintén túlsós Vörös-tenger szalinitási értékétől. Az Atlanti-óceánnal való rendkívül korlátozott összeköttetés, további két különleges oceanográfiai jellemzőt eredményez. Az egyik a mediterrán víztömegek hőkiegyenlítettsége, a másik pedig a rendkívül lassú vízcsere. Az alig 300 méter mély Gibraltári-fenékküszöb meggátolja a rendkívül hideg óceáni mélyáramlatok behatolását a mediterrán medencébe. Ezzel függ össze, hogy a téli hónapokban, amikor a felszíni vízhőmérséklet eléri az évszakos minimumát, a Földközi-tenger vize a felszíntől a legnagyobb mélységekig kiegyenlített hőmérsékletűvé, egységesen kb. 12 C fokossá válik. Az elzártságból fakadó másik sajátosság, a víz rendkívül lassú cseréje. A Gibraltári-szoroson beáramló víznek hozzávetőleg 130-140 évre van szüksége ahhoz, hogy jelentősen átalakulva, ismét elhagyja "Herkules oszlopait". Az igen lassú vízcsere miatt, a Földközi-tenger különösen érzékeny a környezetszennyezésre.

A Földközi-tenger áramlási rendszere

A Gibraltári-szoros előzőekben ismertetett sajátosságai miatt, a kevésbé sós atlanti víztömeg, a keskeny szorosban feltolulva, igen nagy sebességgel, mint felszíni áramlás ömlik be a mediterrán medencébe. A Gibraltári-fenékküszöb térségében a befelé áramló víz eléri a másodpercenkénti 80-100 centiméteres sebességet, és kb. a 36.000 köbkilométeres térfogatot! Ez a mozgás azonban nem egyirányú, mivel a Földközi-tenger erősen sós és sűrű, meleg víztömege, az Atlanti-óceánról beáramló hűvös vízréteg alatt kifelé folyik a medencéből. A heves erejű sodrás miatt, a Gibraltári-szoros aljzata nagy mélységben is mentes a finom, mélyvízi üledékektől. A hidegebb atlanti vizek az észak-afrikai partok mentén, mint az Algériai, vagy régebbi nevén Luzitán-áramlat hömpölyögnek tovább, keleti irányba. A kelet felé tartó áramlások sebességét növelő tényező, hogy a medence keleti területeinek vízszintje 15 centiméterrel alacsonyabb az Alborán-tenger vízszintjénél. A Szicíliai-szoros sekély selfje felemelkedésre, és részben északi irányú kitérésre kényszeríti az atlanti eredetű hűvös víztömeget. (A tápanyagban dús, hidegebb vizek keveredése okozza azt, hogy a Szicíliai-szoros térsége a Földközi-tenger egyik legjobb halászati területe.) Az észak felé kitérő áramlási rendszer először Korzika felé tart, majd innen délnyugati irányba fordulva, mint a Ligur-Provancei-Katalán áramlat tér vissza az Alborán medencébe. Az Algériai-áramlat keleti ága tovább folyik, és elérve a Levantei-medencét, vize felmelegszik, illetve jelentősen átalakul. Emiatt ezt, a fizikai és kémiai összetételében megváltozott áramló víztömeget, már Afrikai-áramlásnak hívják az oceanográfusok. A Földközi-tenger keleti peremterületén az áramló víz először északi irányba, majd a török partok előtt, nyugatra fordul. A Kis-Ázsiai-áramlás rendszere érinti az Égei és a Jón-tenger medencéjét is. A nyugat felé áramló víztömeget végül a Közép Mediterrán-áramlás vezeti vissza az atlanti térség irányába.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Mirci 2010 ápr 17. 13:21  
Átlag 25 ezer évente szárad ki, ha jól számolok.
Úgy emlékszem, az utolsó feltöltődés úgy 10-12 ezer éve történt, szóval még várnod kell egy kicsit.
Az is említésre méltó, hogy a Fekete tenger kb. 7-8 ezer éve keletkezett (szinte tegnap), sokan ebből származtatják az özönvíz történeteket.
 6. Garfield33 2010 ápr 17. 12:27  
Húú, ez jó kis cikk, így a szombati ebéd előtt.

Az meg nem baj, ha közeledik Afrika, leaglább nem kell drága repjegyet venni Egyiptomba, mert nehetünk kocsival is...
 5. Bunny 2010 ápr 17. 11:30  
Viszont ha kiszáradna, kiderülne ott volt-e atlantis vagy sem. És könnyű lenne a roncsokat felfedezni, aztán ha újra van benne víz már megvannak a GPS koordináták :)
 4. shark 2010 ápr 17. 10:03  
A számítások szerint, ha ma záródna el a Gibraltári-szoros, és teljesen megszűnne a Földközi-tenger vízutánpótlása, kb. 1000 évre lenne csak szükség a víztömeg teljes elpárolgásához. A folyamoknak a mediterrán medencébe ömlő vize, ezt a vízveszteséget nem tudná kompenzálni. Noha egyes geológusok véleménye szerint, a messinai sókrízis idején a teljes medenceterület kiszáradt, e hipotézisnek ellentmondanak a mindmáig fennmaradt Thethys-reliktumfajok. Valószínű, hogy a mélyebb keleti medenceterületen fennmaradtak kisebb, vízzel töltött sóstavak. Ezek táplálásában, illetve sóháztartásának fenntartásában játszhatott szerepet például az ősi Nílus. A miocén végi elzáródás-kiszáradás-feltöltődési folyamat, a Glomar Challanger furásmagjaiból vett minták szerint, mintegy 40-szer ismétlődött meg, nem egészen egymillió év alatt.
 3. pygmy 2010 ápr 17. 08:23  
nem is feltölt, csak pótol, ami elpárolog...
igen, Afrika egyre közelebb, alattunk is arabok laknak:)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés