»» ««

Roncsról loptak búvárok

Külföld

Egy történelmi jelentőségű tengeralattjáró maradványait rongálták meg a tolvajok.

A Holland osztályú tengeralattjárók az első víz alatt haladni képes hajók voltak a huszadik század első éveiben a brit haditengerészet kötelékében. A szűken 20 méteres hosszúságú tengeralattjárók alig egy évtized alatt elavulttá váltak, de többek között azért is jelentősnek számítanak, mert ezen jelent meg először a periszkóp. A Holland osztályú hajók 8 fős legénységükkel nagyjából 30 méteres mélységig merülhettek. A sorozat utolsó darabja, a Holland V 1912-ben süllyedt el, miközben épp a feldarabolás helyére vontatták.

A roncs helye sokáig nem volt ismert, 1995-ben bukkant rá teljesen véletlenül egy angol búvár. ő 2001-ben informálta a hatóságokat, ekkor kezdődött meg a roncs vizsgálata. A hajó 30 méteres mélységben nyugszik Sussexben, és aránylag jó állapotban van mindmáig. A roncsot 2005-ben helyezték védelem alá, az NAS honlapján részletes információkat lehet róla olvasni.

A 2010-es merülések során derült arra fény, hogy valakik eltávolították a torpedóvető cső fedelét. A Holland V az egyetlen fennmaradt maradvány ebből a hajóosztályból, történelmi értéke jelentős a roncsnak, ám pénzzé tenni nem nagyon lehet a felhozott részeit. Minden bizonnyal valamelyik tolvaj "magángyűjteményét" gazdagítja majd a roncs darabja. A hajót nem merülik gyakran, az bizonyos, hogy 2008-ban még ott volt az alkatrész, tehát az utóbbi két évben valamikor történt a rongálás. A roncsot törvény védi, az NAS feljelentést tett a rendőrségen, és mindenki jelentkezését várják, akik információkkal tudnak szolgálni.

[ Nautical Archaeology Society ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés