»» ««

90 év után került elő a tengeralattjáró

Külföld

A Skócia partjainál elsüllyedt első világháborús roncs megtalálására öt évet áldozott a két búvár.

Jim MeLeod és Martin Sinclair Eyemouth-tól 25 kilométerre találta meg az U12-t. A 60 méteres hajó utáni kutatásra ezzel pont került annyi év után. A pontos helyzetet közlik a német hatóságokkal, mivel 19 tengerész még mindig a mélyben nyugszik, és a hozzátartozókat is értesítik. Mivel a roncs háborús sírhelynek minősül, érintetlen marad.

1984-ben már azt hitték, megtalálták a roncsot a Clive Cussler vezette expedíció során, ám a merülések végül nem hoztak eredményt. A skót búvárok a mostani kutatásba bevontak egy kutatót, aki a HMS Ariel, Acheron és Attack rombolók hajónaplói segítségével próbálta meghatározni az U12 helyzetét. Végül 150 láb (46 méter) mélységben bukkantak rá a roncsra, amit most látott először emberi szem 1915 óta.

A lelet fontosságáról Kevin Heath szakértő beszélt, aki elmondta, hogy az U12 kereskedelmi hajókat támadott, és elsüllyesztése előtti napon is a tenger fenekére küldött egyet. A rákövetkező napon aztán a három brit romboló üldözőbe vette, és a mélybe merülni szándékozó tengeralattjárót a HMS Ariel egyszerűen letarolta. A felszínre emelkedő U12-t közrefogták a brit hajók, de az elsüllyedt 19 tengerésszel, míg a legénység 10 tagját kimentették. Ám diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy a britek nem hadifogolyként, hanem kalózként kezelték őket, és magánzárkában tartották őket fogva, amire válaszként a németek is így cselekedtek a brit foglyokkal.

[ BBC ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés