»» ««

Búvárok a charter repülőn

Magyarország
2/2. oldal


A Travel Service oldalán megtalálható az üzletszabályzat, amit azért is érdemes megnézni, mert ha a társaságtól kérdezünk, ebből idéznek nekünk. Van viszont néhány dolog ami ellentmondásos, és van ami -sajnos- egyértelmű. Pontokba szedve nézzük végig mire számíthatunk, ha szó szerint betartanak mindent, amelyhez az információt a légitársaság ügyvezető igazgatója, Farkas Attila írta meg számunkra.

Feladott pogyász esetén:

Csomagok a repülőtérenMaximális súlyhatár: 20 kg. Túlsúly esetén 8 euró vagy 2500 forint fizetendő minden kilóra. Saját tapasztalat, hogy meglehetősen kekecek tudnak lenni már 1-2 kg túlysúllyal is.

Sportfelszerelés 40 euró vagy 12500 forint díj ellenében szállítható irányonként (tehát oda-vissza ennek a duplája) egy szet búvárfelszerelés súlykorlát nélkül (valószínűleg a minden csomagra vonatkozó 32kg-os limit azért érvényes!). Ezt a legtöbb légitársaságnál egy búvár akkor veszi igénybe, ha túlsúlya van, és az a sportfelszerelés miatt keletkezik, így kedvezményesebb áron szállíthatja.

De most jön az igazi feketeleves: Amennyiben a Travel Service járatán sportfelszerelést szállítunk (és ide tartozik a búvárfelszerelés is!) minden esetben számolni kell ezzel a felárral, még akkor is, ha a csomagunk nem lépi túl a megengedett 20 kg határt, és egyetlen csomagunk tartalmazza a normál pogyászt is (ruha, stb).

Kérdésemre, hogy mi a búvárfelszerelés, annak számít-e egy maszk, sznorkel, uszony, azt a választ kaptam, hogy gyakorlatilag minden, ad abszurdum ha egy maszk van a csomagban, kifizettethetik velünk a felárat. Hozzáteszem a válaszban szolgaian felsorolták azokat a sznorkeles eszközöket, amikre én konkrétan rákérdeztem. Ez számomra azt mutatta, hogy nincsenek tisztában azzal, mi a búvárfelszerelés és mi az, amit egy strandoló használ (a válaszban fel sem merült reduktor, jacket, lámpa stb).
Arra a kérdésemre, hogy mi indokolja ezt a megkülönböztetést -hiszen egy búvártáska ugyanolyan, mint egy normál csomag, nem igényel (és nem is kap) különleges bánásmódot, nincs különleges mérete vagy formája mint egy kerékpárnak, sílécnek- igazából nem kaptam választ.
Mit jelent ez? Az üzletszabályzatot betű szerint értelmezve, ha a társaság járatával búvár utazik, 25.000 forint felárat kell fizetnie csak azért, mert búvárkodni megy és nem napozni. Véleményem szerint ez egy -indokolatlan- negatív megkülönböztetés, főleg annak tükrében, hogy más légitársaságoknál (pl. a szintén Egyiptomba repülő Anubis-os Malév charteren) erről szó nincs.

(Frissítés: A hír megjelenése után kaptunk egy hivatalos értesítést, hogy a TS elengedi a búvárfelszerelésre kiszabott kötelező sportfelszerelés felárat, amennyiben egy csomagunk van ami a búvárfelszerelést és a normál ruhákat tartalmazza. Külön szállított búvárfelszerelésre továbbra is felárat kell fizetni)

Kézipogyász:

Egy darab maximum 5kg súlyú, 56x45x25 cm befoglaló méretű csomag.
Ezen felül az utas választása szerint három személyes használati tárgyat vihet a fedélzetre: kabát vagy takaró, esernyő vagy sétabot, kisméretű(!) fényképezőgép, videokamera vagy látcső, hordozható számítógép, mobiltelefon, úti olvasmány, úti élelem.

Rákérdeztem konkrétan a DSLR tulajdonosok kálváriájára, miszerint a fotós felszerelésük túlsúlyos volt, és azt feladatták velük, annak ellenére, hogy a társaság tiltja ezt a saját üzletszabályzatában (9.3 C pont).

Szerencsére ebben az ügyben sikerült pozitív előrelépést tennünk. Azt a választ kaptam ugyanis, hogy egyrészt használjuk ki a fent említett lehetőséget, másrészt pedig egy ígéretet tettek arra, hogy túlsúly megfizetése ellenében ugyan, de korlátozott számban lehetőség lesz a felszerelés fedélzeten történő szállítására. Ez esetben viszont mindenképpen javasolják, hogy az utazás előtt előre jelezzük, ha élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel.

(frissítés: Figyelem, a történet nem ért véget! Az ebben a cikkben leírtak szerencsére már a múlté, kövesd tovább a történetet a II. részben!)

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 253. Garfield33 2010 okt 04. 15:02  
Hát nem is tudom... csak ezért felvenni a te nevedet?
Az rendben, hogy az alteregódként vihetnék ingyen túlsulyt, de nem tudnék mentálisan megbírkózni az emberek felém áradó szeretetével...  :-)
 252. Bunny 2010 okt 04. 14:58  
á, tényleg. Na sebaj, mostantól mindenki a nevemen utazik, én cserébe bármikor kimehetek a reptérre és felvehetek egy jegyet, hisz úgyis az én nevemre szól :)
 251. pygmy 2010 okt 04. 14:53  
Azt ugye megnézted, hogy az igazolás nem csak a te nevedre szól. :)
 250. Bunny 2010 okt 04. 14:49  
Megjött az igazolás a TS-től, holnapra szerintem összerakok egy cikket a dologról, aztán onnan le lehet tölteni és ki lehet nyomtatni a szerdaiaknak. Gyk. az van benne, hogy nem kérhetnek felárat a csomagra, ha búvármotyó is van benne, illetve hogy a fotós, videós cucc felvihető a fedélzetre. A 20kg feletti súly esetén mindenkinek továbbra is magának kell megküzdenie a pultosokkal, mint ahogy az 5kg feletti kézi esetén is.
 249. Bunny 2010 okt 03. 09:19  
Na, mondom én, hogy autóval kell búvárkodni menni :(
A további 248 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés