»» ««

A Vörös-tenger büszkeségei

Utazási élmények
1/2. oldal

Régi vágyam volt részt venni az úgynevezett Best of Red Sea szafarin, ami három külső zátony meglátogatását ígéri. Idén végre megtört a jég.

10 éves búvármúlt után nagyjából elmondhatom, hogy végig merültem a fontosabb helyszíneket, amit a Vörös-tenger egyiptomi része adhatott. Merültem Dahabban, Ras Mohammeden és Tiránon. Voltam északi roncstúrán, Hurghadát, Safagát rengetegszer láttam, és a déli helyek sem maradtak ki: Marsa Shagra, St. Johns, Abu Fendera is pipa. Csupán egy térség hiányzott a listámról, a külső szigetek, mint a Brothers és a Daedalus. Tavaly három olyan túrán is voltam, aminél téma volt, hogy kimegy de végül nem jött össze egyik sem- mintha átok ülne rajtam, de idén ismét megnyílt a lehetőség, csatlakozhattam egy csapathoz az úgynevezett BDE túrára.

Mi is valójában a BDE? Ez a Brothers-Daedalus-Elphinestone rövidítése, vagyis az úgynevezett "Best of" útvonal, amely három olyan külső szigetet céloz meg, ahová általában kevesen merészkednek ki, emiatt még viszonylagosan érintetlen. A három helyszín sok tekintetben hasonlít egymásra. Mind egy-egy önálló sziget, sőt egy-egy víz alatti hegy csúcsa. Körbe nagy mélység, amiből kimagaslik a korallzátony, az Elphinestone kivételével még a tengerszinten túl is.

Mindhárom hely akkor merülhető igazán jól, ha a búvárnak kellő tapasztalata van, mert a körülmények trükkösek. Áramlásra szinte minden merülésen számítani kell, jó esetben visz minket ami az ún. drift merülés, rosszabb esetben küzdenünk kell ellene, és nem ritkán igen komoly erősségű. Emellett többnyire zodiac gumicsónakból merülünk, és előfordul, hogy a merülés végén oda is mászunk vissza, esetleg hullámzó tengeren. A szigetek körül lent tehát áramlásra, fent viszont hullámzásra kell számolni, ami elől természetesen a hajók igyekeznek elbújni, de ettől még okozhat kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy a hajó búvárplatója egyik pillanatban a víz alá kerül, a másikban pedig akár méternyire is felemelkedik a vízszintről, ami trükkössé teszi akár a zodiacba-ból mozgást, akár a létrára felmászást. Ha pedig elegünk van az egészből, és egy csendes sekély öbölre vágyunk a "kommandós" merülések helyett- hát akkor azt bebuktuk, mert ilyen a közelben nem igazán akad. Ugyanez mondható el az éjszakai merülésről is, egyik merülőhelyen sem ajánlott, sőt kimondottan tilos éjjel merülni. Kötelező a bója használata, mert egyrészt a zodiacnak ezzel jelzünk, hogy jöjjön értünk és kerülje el az emelkedő búvárokat, másrészt egy elsodródás esetén életet menthet. Igen, ezeken a helyeken bizony észnél kell lenni, mert ha elvisz a víz a zátonytól és nem reagálunk időben, bizony kilométereket sodródhatunk a hajóktól! A hullámzás, és az erős áramlás miatt jellemző az ún. "negativ jump", ami azt jelenti, hogy a kiengedett mellénnyel borulunk a gumicsónakból a vízbe, és azonnal merülés van, a csapat 5 méter körül rázódik össze, így akinek például az egyenlítéssel gondjai vannak az megküzdhet az elemekkel- aki nem tud azonnal merülni a merülésének akár rögtön vége is.

A hajók többnyire éjszaka mozognak méghozzá nem kis távolságokat (a túra során 400km felett, ami egy max. 15-18km/órával közlekedő hajóval nem kevés), ami egyrészt jó, mert nem veszik el értékes merülési idő (főleg amikor elég rövidek a nappalok), másrészt kellemetlen lehet, ha hullámos a tenger és a dobáló hajón kell aludni. Ilyenkor előny a nagyobb, stabilabb hajó, mint a Red Sea Boats két fémtestű zászlóshajója, az Andromeda és az általunk is használt Cassiopeia. Nem tagadom jó volt látni mennyire stabilan állunk a sziget mellett, és a tengeren haladásban is érezhető volt a fém test valamint a 40 méteres hossz adta stabilitás.

Ezeket a tényeket nem elrettentésül írom, de talán megmagyarázza, miért szoktak merülésszámot és szafaris tapasztalatot megszabni előfeltételként egy ilyen túrán. Mindez kezelhető, csak könnyebb a búvár élete, ha a plusz nehézségeket nem az ötödik nyílt vízi merülésére kapja az ember a nyakába, amikor még az alapokkal is küzd, hanem amikor már rutinja van. Egy-egy nehézséget könnyebb megoldani, mint egyszerre öt-hatot.

No de a nehézségeket az ember azért vállalja, mert tudja, hogy cserébe kap is valamit. A túra első napja általában egy check-dive-val és némi bemelegítő merüléssel kezdődik, indulási helytől függően, amikor letesztelhetjük a felszerelésünket, minket pedig a guide-ok.
A bemelegítő merülések után indulási helytől függően következnek a zátonyok. Ha a túra Hurghadából indul, nagy valószínűséggel a Brothers szigetekkel kezd és követi a BDE útvonalat, ha pedig délről Marsa Alamból, akkor fordítva, az Elphinestone a nyitó, aztán a Deadalus és végül a két Brother sziget.


Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Bunny 2010 okt 26. 08:46  
No igazából ezt vártam, gondoltam ennek lehetne esetleg egy külön cikk a búvárbár sorozat keretén belül. Ha van kedved esetleg a szöveges részbe is örömmel venném, ha beszállnál mint szereplő (4 kameraállásos videó, 2 szereplős szöveg, így igazi multi angle :D), de ha nem a videó is jó lenne hozzá ugyanígy valami vimeo, youtube helyen hogy beágyazható legyen.
 11. vizes 2010 okt 26. 08:43  
talán ma már kész leszek a vágott verzióval is ahol mind a 4 kamera látható

 10. Bunny 2010 okt 26. 08:41  
Így utólag nem tűnik annyira melegnek a dolog, de ott azért mindenki megilletődött egy picit :) Soha nem merült még olyan rendezetten egy csoportban a "professional group" mint ezen a merülésen a cápatali után!
 9. vizes 2010 okt 26. 07:18  
http://www.youtube.com/watch?v=ouPQwt6K09c egyelőre a vágatlan 1,5 perces mozi a fenti cikkben megírt túra egyik merülésének kezdetéről.
 8. Vanek 2010 okt 25. 21:42  
És akkor miért nem Best of Red Sea?!
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés