»» ««

Újabb polgárháborús roncs

Külföld

Az amerikai búvárrégészeket mindig lázba hozzák a korból származó maradványok.

Ezúttal Dél-Karolinában bukkantak rá egy hajóra. A Konföderáció flottájának kötelékébe tartozó C.S.S. Peedee-t maguk a konföderációsok küldték a víz mélyére a Pee Dee folyóban, hogy az unionisták ne szerezhessék azt meg. Chris Amer víz alatti régész másfél évvel ezelőtt tette közzé, hogy kettőt megtalált a hajó három ágyújából, de tovább folytatta a harmadik ágyú és a hajó keresését. Ez a hajó nem maradt meg szépen egyben a folyó medrében, éppen olyan nehezen áttekinthető képet mutat a kutatási helyszín, mint maga a korszak, amikor szolgált. A lelet sokat elmond arról az időszakról, amikor a Konföderáció a folyók partján, a szárazföld szívében levő üzemekben építette hadihajóit.

A harmadik ágyú utáni kutatás sokáig eredménytelen volt, végül Amer saját felmérései mellett egy szemtanú beszámolójára támaszkodott, aki állítása szerint pontosan meg tudta jelölni a helyet, ahonnan 1954-ben a felszínre hozták a Peedee néhány részegységét. Michael Hartley 12 éves volt akkor, de ma már maga is régész, és pontos térképet tudott készíteni. Ez pedig ugyanazt a pontot jelölte ki, mint a magnetométeres felmérés. A maradványokat ugyan belepte az üledék, ám a megmaradt fém alkatrészek egyenes vonalai árulkodóak voltak. Az persze nem meglepő, hogy ennyire szétesett a hajó, hiszen 1865-ben felrobbantották, majd az 1900-as évek elején a meder kotrásánál tovább romlott az állaga. 1925-ben és 1954-ben pedig kiemeltek bizonyos alkatrészeket.

Miután a hajó meglett, Amer újból a harmadik ágyú megtalálására koncentrál. Közben a felszínen is dolgoznak a régészek, akik szeretnék megtalálni a hajóépítő műhely maradványait.

[ live5news.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés