»» ««

Újra a felszínen

Egyéb

Folyamatosan emelik ki a víz alól a világ számos pontján talált izgalmas leleteket.

A floridai St. Augistine partjainál talált titokzatos hajó ágyúját nemrég hozták a felszínre, de egyelőre az izgatja a régészeket, hogy a 200 éves hajó múltjáról többet tudjanak meg. Bizonyos leletek alapján arra következtetnek, hogy az amerikai függetlenségi háború idejére datálható a roncs. A 10 méteres mélységben belepve heverő roncsból származó ágyú izgalomba hozta a kutatókat, akik ebből a korból nem nagyon találtak még hajót. Az egy tonnás ágyú mellett talált kis tárgyak egyelőre még nem adtak választ arra, milyen nemzet zászlaja alatt hajózhatott egykor a hajó, de talán az ágyúk vizsgálatából majd több kiderül. A munkának pedig a víz alatt sincs vége, hiszen még további négy ágyút rejt a lelőhely.

Lengyelországban a 18. századból származó ágyúkat hozták a felszínre a Balti-tengerből. A 40 méteres mélységben nyugvó svéd hajó roncsáról 12 ágyút emeltek ki, amelyet majd Gdansk városban állítanak ki a tisztítás után. Ez a munka éveket vesz majd igénybe előreláthatóan. A roncs mellett szintén hosszú ideig lesz még dolga a régészeknek. A Balti-tenger sok érdekes roncsot rejt, hiszen egy időben nagyon forgalmas tengeri útvonalak voltak itt, és ezek közül a maradványok közül több is akad lengyel vizekben.

Az Egyesült Államok történelmének fontos emléke lehet az Alabamában talált kereskedőhajó. A sekély vízben nyugvó roncs a polgárháború első időszakában süllyedhetett el. A hajón többek között egy 300 kilós bronz harangot is találtak a búvárok. A maradványokra már nyolc éve rábukkantak, de csak mostanában hozták nyilvánosságra, mit is találtak. A hajótestből nem nagyon maradt semmi, a rakomány viszont ott van, és annál érdekesebb. A harang túl nagy volt egy hajóhoz, nyilván valami épülethez szánták. Az Amstel nevű hajó Mobile Bay-be tartott, amikor megfeneklett, ám mire kimenthették volna rakományát, az északiak már elrendelték a déli kikötők lezárását, így a hajót sorsára hagyták. A hajó pedig szétesett és feledésbe merült, egészen 2004-ig nem is hozott lázba senkit a sorsa, amíg David Anderson meg nem találta a harangot, és azon az 1861-es évszámot. A roncs pontos pozícióját viszont most sem árulták el, mert nem akartak tippeket adni a szuvenírvadászoknak.

Egészen másféle felfedezés örömét élhette át egy búvár a nemrég elsüllyesztett Vandenberg roncsánál. A mesterséges zátonynak szánt hajón Pat Clyne elrejtett egy 2400 dollár értékű ezüst pénzérmét, ami az Atocháról származott, és a szerencsés megtalálója megtarthatta az értékes tárgyat. Nos, két évvel később a hajó hídja alatti folyosón bukkant rá az érmére Randy Pekarik. Természetesen nem volt teljesen véletlen a felfedezés, mert Clyne rendszeresen csepegtetett információkat az érme rejtekhelyéről a YouTube csatornáján, és Pekarik is figyelte ezeket. 30 merülést szánt a kutatásra, mert a hajó olyan nagy, hogy hiába zárhatta ki a háromnegyedét, még így is sok helyet kellett figyelmesen átnéznie, amíg szerencsével járt.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Mirci 2011 júl 11. 15:31  
Az utolsó a legjobb... :-))) Búvár geocaching. Vagy inkább oceancaching?

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés