»» ««

Áprilisi végeredmény

Fotózás
3/3. oldal


2011 Vicces album induló képeit Násfay Béla búvárfotós értékelte.

atko - Tuti jó lóra tettünk?
Tekintsük viccesnek a helyzetet, hiszen mókás kinézetű élőlény nincs a képen, csak egy búvárfotós. A kép maga korrekten van megoldva, ellenfényben szépen derítve és jól komponálva.
Garfield33 - Gombócka
A gombócok centrális kompozíciót kívánnak, ez rendben is van. Picit tágabb képkivágás jobb lenne, hogy a mellúszói ne legyenek vágottak. A színek jók és az élesség ott van, ahol leginkább kell, a szemein. Az operatőr pechje az a barna akármi a bal alsó sarokban, olyan mintha valami tartója lenne a gömbhalnak. Vagy ezt is tekintsük poénnak?
Zook - Cím nélkül
Valóban nem mindennapi pofa ez a kis nyálkáshal. Az élesség kifogástalan, a kompozíció kitűnő a harmados pont felhasználásával. A nem éppen dekoratív környezetről a fotós nem tehet, az enyhe túlexpozícióról viszont igen.
Sharky - Heeeelp!
Tényleg fura szerzet ez az angolna féle, a kép is rendben van technikai és kompozíciós szempontból egyaránt. Csak egy nagy hibája van, túl kicsi a képen a fő téma. Ilyen messziről aligha halljuk meg a segélykiálltását.
divefoto - Cím nélkül
Technikai szempontból rendben van a kép, az élesség jó helyen van -bár kevéssé részletgazdag-, a színek szépek, valami miatt (nagyítás?) lágy a kép. Az adott kivágásnál a rák és az ollói kissé átlós elhelyezése jó. Van azonban egy objektív és egy szubjektív hibája: a felső rálátás nem túl izgalmas és én nem érzem a mókásságot.
mikino - De furán nézel ki ! vagy be ?
Az ötlet jó, a két közeg határán néha igen vicces torzításokat lehet megörökíteni, de ezen a pillanatfelvételen azért nem röhögjük magunkat halálra. A kép technikailag és kompozíciósan is rendben van.
Thomasbuvar - Mosoly
A papagájhal valóban "mosolyog" és a kép szinte hibátlan. A hatáshoz kellett a teljes portré, jól exponálva, átlósan elhelyezve. Az élesség maximuma a szájon van, de a határa még épp hogy eléri a szemeket is. El lehetne képzelni jobb megvilágítást (pl. balról egy kis ellenfényt, ami a konturvonalat és a másik szemet jobban kiemeli), meg nagyobb élességi mélységet is, de így is igen jó felvétel.
Hattika - Ezt az őrséget már "fél lábbal" is kibírom!
A homokisügér únott pofája számomra is mókás hatású. Azt, hogy csak az egyik hasúszójára támaszkodik, a cím igyekszik poénná emelni. De egy képnek cím nélkül is ki kell fejezni a mondanivalóját. Az élesség hátracsúszott a hal derekára, így a fej, a szem kissé életlen. A kompozícióban igen dícséretes a kissé alsó kameraállás, viszont a főtéma a kelleténél jobban a bal felső sarokba csúszott, a harmados pontban kellene lenni. Ha vágott a kép, ezen lehet igazítani.
Archi - Cím nélkül
Ez a közép-amerikai denevérhal féle vitán felül mókás jelenség. A felvétel technikailag kifogástalan, sajnos azonban a háttér zavaró, alig válik el tőle a hal. Persze, igen nehéz egy fenéklakónál homogén hátteret varázsolni. Picivel több tér a fej felett és akkor az orra előtt is, a kompozíció javára válna, de így is jó kép.
Bunny - Cím nélkül
Ez a "csigabölcsőben ringatódzó" polip szerintem ragyon mulatságos, tetszik. A kép technikailag alapvetően rendben van, csak némi kontraszt és brillancia hiányzik, ami talán a kamera hibájául róható fel. A kidolgozásnál ezeket lehetne javítani és a zöldes fátyolt is eltüntetni (kipróbáltam). Az átlós kompozíció jó, csak a téma súlypontja túlzottan felcsúszott a jobb felső sarokba. Én lent és bal oldalon mindenképpen vágnék, mégha nincs is több fent és jobbra az eredeti képen. Rendbetéve nálam a helyezettek között lenne.
elche - Kukucs
Elgondolkodtam azon, hogy a kukucskálás vicces dolog-e, avagy a polip mókás kinézetű-e? Nem vagyok róla meggyőződve, de ízlések és pofonok... A kép technikailag alapvetően rendben van, az érdektelen környezetről a fotós nem tehet. Jobb lenne persze egy alacsonyabb gépállás és a polip szeme lehetne az aranymetszési pontban.
Balage - Smile...
Nem lehet pontosan látni a sötétben, hogy a blenni mosolyog-e valóban, vagy csak leszegi a fejét. Amennyire kivehető, a kép kezd szétesni, pedig alighanem dslr-el készült. Szerintem az eredeti kép ugyan éles, de túl nagy a nagyítás.
pygmy - Nem is vagyok olyan lapos, ugye?
Szerintem a lepényhalak születetten mókás kinézetűek, de mint mondtam, ízlések és pofonok... Ugyanakkor nagyon nehéz róluk jó képet csinálni, például olyat, mint amit itt látunk. Kellően éles, jól exponált, a rajtpozíció pillanata megmutatja milyen valójában ez a hal, és a környezet is hiteles. A kép tehát technikailag és kompozíciósan is jó, bár a jobb oldalon én vágnék, amennyit lehet.
macok - Nekem csobogsz, kis patak?
A kép címét én nem értem, de ez nem érdekes. Magának a képnek kellene valamit mondania számomra. Talán azt, hogy mókás kinézetűek a tarisznyarákok? A kép technikailag és kompozíciósan elfogadható, de közel sem nyűgöz le.
istvanv - Ne vakuzz wazze!
A kép példa arra, amikor egy rosszul sikerült bohóchal képet egy jó címmel igyekezünk feldobni és talán valóban el is mosolyodunk rajta. Az eredeti kép(ek) jól exponált és éles, a "kompozíció" azonban nem a legjobb, a bohóchal nagyon felcsúszott.
csabak - csücsöri
A hal valóban "csücsörít", kétség kívül mókás kinézetű. A kép technikailag kifogástalan, de a kompozíciója nem a legjobb. Egyrészt a profilkép eleve nem túl érdekes, másrészt a szeme túl fent és középtájon van. Alul és bal oldalon vágni kellene, hogy harmonikus helyre kerüljenek a dolgok, de kérdés, hogy van-e a vágáshoz elég mozgástér az eredeti képen.

Értékelőnk sorrendje:
1. Thomasbuvar
2. pygmy
3. Bunny
4. atko
5. Archi

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Aladár 2011 máj 02. 16:05  
Teccik. És gratulálok mindkettőtöknek! (sejthettem volna, csak egy győztes szalutálhat így egy másik győztesnek)
 10. Garfield33 2011 máj 02. 15:58  
És mennyire igaza van Bélabának az értékelésekkel. Köszi azt is...
 9. Garfield33 2011 máj 02. 15:54  
No, hát gratula fotósoknak, videósoknak.
Nincs szebb érzés, mint vasárnap reggel félkómásan értesülni a másik félkómás győztestől, hogy nyertél    :-)
 8. OG-Lee 2011 máj 01. 21:05  
Gratula fiúk!
 7. horvathv 2011 máj 01. 18:40  
Gratulálok a győzteseknek!
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés