»» ««

Fekete-fehér végeredmény

Fotózás
3/3. oldal

2011 Fekete-fehér album induló képeit Előd László értékelte. Általános véleményét így foglalta össze: "Bár nem szeretem a fekete-fehér víz alatti fotókat általában, mivel gyakran csak a felvétele hibáit szeretné elrejteni a szerző és gyakran csak erőltetett lesz tőle a kép, most azt kell írjam a kezdő soraimban, hogy talán még nem láttam ennyire színvonalas anyagot a DC hónapos verseny sorozatában. Megkedveltem ezt a műfajt és örülök, hogy sokan sikeresen használják ezt a technikát."

pygmy - Cím nélkül
Talán emlékszünk még Bumbi három denevérhalas felvételére kék háttérrel! Ha nem néznénk, hogy az mennyivel érdekesebb és jobb felvétel volt akkor is rögtön szembe kell, hogy tűnjön néhány óriási, alapvető hiba ezen a felvételen. Szinte már hallom a zúgó DC olvasótábort: fentről nem fotózunk lefelé! A homokos talaj sem esztétikus háttér, a fények a halon és a szemén (ott nincs is) sem erősítik a felvételt. Egyedül a hal átlós vonalvezetését sikerült megoldania Pygmy kollegának.
csabak - Párosan
Sajnos kusza a kép, a murénák esetlegesen helyezkednek el, a hátsó sötétebbik muréna pedig nem is kapott elég fényt, így a szeme és a feje szinte nem is látszik. Mögötte viszont világít a fehér homok. Általános szabály, hogy a háttér sötétsége szépen kiemeli a fő témát, tehát sokkal szerencsésebb ha a témánk világos és a háttér pedig sötétebb. Bár rövid ideig az általános vélemény az volt, hogy csak kék háttérrel szép egy felvétel, de szerencsére ez a tézis gyorsan megdőlt, hiszen a fekete háttér gyakran sokkal jobban kiemeli a témát.
Bali - Úton...
Ez a felvétel színesben sokkal kevésbé hangsúlyozná a teknős magányosságát, amint egyedül járja az útját, ezért nagyon jó választásnak tartom a fekete-fehér változatot. Bár nem eredeti az ötlet, többen is megfotózták már így a teknőst, de attól még szép felvétel, ha lesz lehetőségem én is szívesen készítek majd egy hasonló felvételt. De majd megpróbálom a vakuimat előrébb állítani, hogy a teki feje is hasonló mennyiségű fényt kapjon, mint a farka és akkor még szebb lesz a kép. A DC szabályai megengedik, hogy PS-el kijavítsuk ezt a hibát, ezért Bali helyében már ülnék is a gép elé és korrigálnám a felvételem, mielőtt a falon kötne ki nagyítva.
Bunny - Unokáink látni fogják?
Remélem a főszerkesztő úr nem veszi zokon a kritikámat és nem gondolja, hogy az OB miatt kialakult vitánk befolyásolna engem, de kénytelen vagyok nagyon lehúzni ezt a felvételét. A műcápa amúgy sem érdekes fotótéma versenyekre, kezdő búvároknak és fotósoknak jó hecc lehet képet róla készíteni, de már így is sokkal többször tűnt fel a DC versenyein, mint kellett volna. (Szerintem egyszer sem kellett volna...) A képet egyébként úgy készítettem volna el, hogy a víz fekete legyen, a nappal a cápa feje mögött és a műcápát jól kivillantottam volna. Persze ehhez bitang erős vaku kell, mert nappal,hogy sötét vizet csináljunk igencsak le kell blendéznünk, ami rohamosan nehezíti vakuink dolgát. Sajnos az én 200 Ws-os vakuim is kevesek ehhez a mutatványhoz, így Archi vakuit kellett volna egy kis időre einstandolni.
Archi - Cím nélkül
Mesteri kép, de nem is mernék mást írni Dani barátunk felvételéről. Viccen kívül, nagyon jó ötlet a víz alatti tükörkép egy szép modellel, és a fények a tükörkép arcát is szépen kiemelik. Persze ha a modell álla alatt nem lenne a nagy sötét árnyék és a tükörkép szemgödrei nem lennének szintén sötétek, akkor még briliánsabb lenne, de a műtermi modell fotózás egy teljesen másik ága a fényképezésnek, és mindezt víz alatt létrehozni sok kitartás és tanulás eredménye lehet csak.
Balage - Fotósok bolygója
Nagyon sok képet láttunk már búvárról a vízben és ritka az a felvétel ami így nyersen önmagában megállja a helyét. Nincs más téma csak a búvár, a nap és a tenger. Balage barátunk szerintem ezt most tökéletesen megoldotta és a fekete-fehér választás pont az i-re. Bár a búvár elhelyezkedése elsőre fekvő képet kívánna mégis az álló formátum érdekesebbé teszi a felvételt. Egyébként nekem nem a fotósok bolygója jutott eszembe a képről, hanem egy szem. Egy fotós szeme.
istvanv - Cím nélkül
A kedvenceim amikor a felvételek üres térben keletkeznek, mert igazán művészi hatásúra emelik a természet fotót. Sajnos egy kicsit maga a téma zavaros ezen a felvételen, amin a színek elvétele szerintem még tovább ront. Nem tudom kivenni mi van a felvételen, pedig tudom- egy nem búvár pedig soha nem fog rájönni. Régen Egri Jánosnak lehetett volna elküldeni és talán nyert volna valaki egy hangszórót. Komolyra fordítva a szót, a fotós munkáján látszik, hogy tudja mit csinál, de ez most az állat hibájából vagy a kevés fotó készítéséből (a körülményeket nem ismerem) nem sikerült úgy ahogy szerette volna. Bosszantana engem is, mert a téma és a lehetőség jó volt!
Thomasbuvar - A pöttyös
Pontszerű megvilágítás a víz alatt egy természetfotónál már maga a fél siker. A szeme egy kicsit sötét, ez engem minden élőlény fotózásánál zavar, de az ötletért mindenképpen dicséretet érdemel a fotós. A fekete-fehér konverzió kötelező ennél a felvételnél.
divefoto - Cím nélkül
A víz alatti modellfotózás érdekes és nehéz műfaj, ezért kicsit pozitívan elfogult vagyok ezen felvételek irányába. Nem túl kontrasztos a felvétel, a gyenge kis fényecske viszont szépen világítja meg a modell arcát. Kár hogy a válla kapja a kicsit több fényt, az szerencsés viszont, hogy a buborékok az arcát nem zavarják. Szép az átlós elrendezés, a modell arckifejezése pedig így a víz alatt egy teljesen más dimenzióba repít minket. Ötletes, szép felvétel.
macok - Mi mind egyéniségek vagyunk...
Homoki harcsa felvételekből sokat láthattunk már híres fotósoktól, és jó kép róluk még csak így született: szemből sok kis harcsa összebújva. Ezen a felvételen nem állnak tökéletesen és nincsenek is túl sokan, de azért a szerzője biztos örül ennek a felvételnek. Én Dahabban próbálkoztam őket fotózni, de sajnos (bár többet tudtam egy képre komponálni) még kevésbé álltak szépen. Ennél a felvételnél a legjobban az zavar, hogy olyan mintha nagyon megvágott képrészlet lenne, picit még túl is lőve. A fekete-fehér változatot nem érzem kötelezőnek.
horvathv - Pad
Nagyon hangulatos és érdekes felvétel, én még nem láttam a víz alatt ilyet. Szinte elképzelem, ahogy búvárruhában, palackkal a hátukon sétálnak itt nap mint nap az emberek és néha egy-egy idősebb pár leül megpihenni és nézelődni vagy fiatalok egy kis andalgás után csókolóznak a padon. Persze ne feledkezzünk el arról, hogy a fényképezés a fényről szól és annak használatáról. A pad pedig a sötétben húzódik meg, míg előtte láthatunk egy nagy világos foltot. Kicsit előbb vagy később is meg kellene nézni ezt a helyet, amikor a fények jobb lehetőséget adnak egy jobb kép elkészítésére.
mikino - Cím nélkül
A színek elvétele nagyban segíti abban ezt a felvételt, hogy amit amúgy is nehéz meglátni a felvételen, azt még nehezebb legyen. Ennél a képnél kimondottan rossz választás volt a konvertálás. Érdekes szögből lett megörökítve a krokodilhal, de a környezete sajnos nem túl szép. Más képet kellett volna találni erre a hónapra.
GRobi - Cím nélkül
A gyerek hálás téma tud lenni, mert aranyosak, édesek és rosszat úgysem lehet mondani a róluk készült felvételekről, hiszen ki bántana egy ilyen képet. Persze erre tartják a DC főszerkesztői a gonosz és sötét oldal erőit, melynek kiváló képviselője volnék én. Nekem az a felvétel kicsit inkább rémisztő, mint kedves, egy óriás bébi tornyosul fölém, miközben én a víz alatt vagyok. Ez még DD-t, a rettenthetetlent is megijeszti. Nem is előnyös ennyire lentről fotózni valakit, kivéve például ha karikatúraszerűen szeretnénk a hatalmát megmutatni. Bár tudom, hogy a gyerek könnyen a szülő fejére nőhet, de ezt azért kicsit túlzásnak tartom.
Garfield33 - Cím nélkül
A DC leghangosabb fenegyereke kétségkívül egy dolgot megtanult: az átlós elrendezés fontos dolog. Sajnos ez a kép viszont teljesen lélektelen. Semmi közünk nincs a tekihez, egyszerűen csak készült róla egy fotó. A fekete-fehér megjelenítés tovább szürkíti a kép amúgy is kevés érzelmi töltetét, tehát nagyon rossz választás volt. Dicséretet érdemel viszont, hogy most nem látom rajta, hogy videóból kivágott kocka lenne, így Garf barátunk vagy jobb videóval dolgozik vagy kezébe vett egy fényképezőgépet. Garf, ne tedd! Nem áll jól!...
Zook - Cím nélkül
Zook kollega mestere a fekete-fehér technikának, tőle lehet tanulni, hogyan is kell egy felvételt konvertálni. Nagyon szépen jelenik meg a háló baljóslatú szürkeséggel, pici fénnyel és a hálóba keveredett cápa világossága vonzza a tekintetünket. Igazi művészi ábrázolása az értelmetlen emberi pusztításnak.
atko - Cím nélkül
Egy hasonló felvétellel nyertem még 2005-ben az ÉTF pályázaton szemtől-szemben kategóriában. Azóta erről a murénáról készített Zook egy jobb felvételt és most Atko is egy dinamikus, kitűnő felvétellel rukkolt elő. Nagyon jó, hogy látszik mind a két szeme és a nyitott száj is kötelező a murénás képeknél. Picit mintha alulról kapná a fényt, így a szája kicsit túllőtt, miközben a feje búbja árnyékos. Színesben vagy nagyobb felbontásban lehet, hogy még jobban tetszene.
Sharky - Cím nélkül
Szerzőnk komolyan vette, hogy alulról felfelé fotózunk, de azért ez már kicsit túlzás! Vagy más nem így látja? A denevérhal párhuzamos a függőleges oldalakkal, ami nem egy szerencsés képszerkesztés, így a dinamika elvesztésén túl a kép jobb oldala teljesen üresen marad. Itt sem segít az ff konverzió, talán még tovább ront a helyzeten. Rakjuk a fiók mélyére.


Az értékelőnk által felállított sorrend:
1. Archi
2. Zook
3. Divefoto

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. pygmy 2011 jún 16. 12:36  
Helyes, pont ez jutott az eszembe.
Kolléga???? Csak ne sértegessünk!
 17. Garfield33 2011 jún 11. 10:23  
Egyet???
Volt az 3 is...

Amugy nohat, nohat, most meg voltam gyozodve, hogy OG nyer. De igy sem rossz :-)
Amugy gratula a helyezetteknek!
 16. Aladár 2011 jún 10. 11:03  
Gratulalok Garfieldnak a gyozelemhez, es termeszetesen a helyezetteknek is!

Ui. Garf is gratulal mindenkinek, es a ti egeszsegetekre is iszik egy Tigert ma este.
 15. divefoto 2011 jún 02. 17:18  
Azt montad hívsz munka után!Elfelejtetted meg én is.
 14. Darth-Digilog 2011 jún 02. 15:02  
Eltűntél mostanában, rég hallottam felőled!
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés