»» ««

Nap-forduló

Fotózás
3/3. oldal

Érdekes, hogy ilyen kevés felvétel érkezett erre a témára, pedig a víz alatti fotósok általában szeretnek napot komponálni a felvételeikre. Könnyebb, mint a szárazföldön, mert a víz megszűri valamennyire fényének az erejét, így még akár nem túlégetve, helyes expozícióval is megjeleníthető. Javaslom, ha eddig nem is tettük, hogy ezentúl gyakrabban próbáljuk valahogy rávarázsolni világító égitestünket a felvételeinkre, amihez persze nagy segítség lehet egy megfelelően széles látószögű lencse is!

pygmy - Cím nélkül
Felszín közelben nehéz úgy exponálni, hogy ne legyenek túl égett részek, sajnos ezen a felvételen sem sikerült ezt megoldani. A nap csak a sugaraival van jelen és sajnos nem is túl erőteljesen. A legnagyobb gondom mégis a párhuzamosság a képszélekkel, az átlós elrendezés hiánya. A sugarak is egyenes szögben törnek fentről lefelé és a medúza is gyakorlatilag függőlegesen lebeg a vízben. Abszolút statikus a kép, egyáltalán nem hozza izgalomba a nézőt. Sem a medúzán sem a vízfelszínen nincsenek szép részletek, nagyobb látószöggel közelebbről kellett volna talán megoldani ezt a képet, kicsit többet foglalkozva a témával.
Bunny - Megkövült ugró cápa
Az ugró cápát a cím elolvasása nélkül is felfedeztem, de ettől még nem hatott meg a kompozíció. A nap nagyon csúnyán beégett a koralltömb pedig így távolról fotózva, színek nélkül elvesztette varázslatos szépségét. Tényleg csak a címben is megjelent asszociáció maradt meg a nézőnek, ami elég egy emlékképnek, de versenyre (még házira is) számomra kevés.
istvanv - Kalamitsi-Armatomenos
Nagy divat mostanában a nagylátós makró és ezt a "hullámot" a szerző egész ügyesen meg is lovagolta. Szép a nap fénye és sugarai, nincs beégve és elég nagy a csiga is a képen. A szükséges nagy mélységélességet is sikerült jól megoldani. De, hogy negatívat is írjak, kicsit sok minden van a képen, a narancsos szivacs, amin van a csiga nekem most itt színben zavaró, mert beleolvad kicsit a csiga és a másik felén is a "szöszmöszök" rontják a kép szépségét. Még letisztultabb kompozíció tehette volna tökéletessé e képet.
macok - Cím nélkül
Egy picit még mindig középre tolódott el a téma a megfelelőbb aranymetszési ponttól és a gorgónián egy tengeri liliom kicsit zavaros és kusza, de látszik a szerző igyekezete és az, hogy próbált valami szép kompozíciót összehozni ebből a témából. Jó ötlet a napot így kitakarva helyezni egy képre, csak azt nem értem, hogy ha a túloldalról süt a nap, akkor mitől van megvilágítva erről az oldalról a korall? Csak nem vakuval? Arra akartam utalni, hogy nem szép ha ennyire látszik egy képen, hogy vakuval készült.
csabak - Fényfátyol
Először csak a kép tetejét láttam, és azt hittem, hogy Archi felvétele. Majd lejjebb húzva a kép alja felé, kerestem a szabadtüdős hölgy látványát. Rájöttem, hogy ez mégsem Archi képe és rájöttem, hogy nagyon üres így a kép. A fekete-fehér konverzió még tovább csökkenti az ingerbevitelt a néző számára, így a végére keveset kapunk. Legalább egy kis halacska arra úszhatott volna, vagy a fotós megvárhatta volna, hogy arra ússzon.
elche - Cím nélkül
Egész jól megoldott kép a dekozós búvárokról, a bal oldali még szépen is tartja magát. A képet majdnem 1/3-2/3 arányban osztja a kötél, és míg a búvárok inkább a jobb oldalra kerültek, addig helyes ellenpontként a hajó picit balra látható. A távoli és nem elég nagy látószögű objektívvel való fotózás miatt kicsit életlenek a szereplők, de ettől még lehet ez egy kellemes hangulat felvétel. Az OB-re azért ne nevezz ezzel a képpel!
Btomi33 - Cím nélkül
Érdekesebb, mint a szebb színekben tündöklő másik hasonló medúzás kép. A nap sugarai már szögből, konkrétan a bal sarokból jönnek, és az egésznek a vaku hiánya miatt kicsit UFO-s hangulata lett. Persze inkább valószínű, hogy le kellene állnom kicsit a Stargate sorozatról és akkor észrevenném, hogy a buborékok nem csillagok, a teljesen középre helyezett medúza nem UFO és a színeket valahol elhagyta a fotós. Legyek szígorú?
Thomasbuvar - Kései megvilágosodás...
A kristálykoponya rejtélye talán meg is oldódott ezen a felvételen. A nap sugarai, mint a csontváz gondolati energiái tűnnek fel a képen. Talán azon töri a fejét, bocsánat a koponyáját, hogy vajon mit keresek én a víz alatt és mi az a ficánkoló valami felettem. Nagyon ötletes kép, nekem bejön!
TOK - Cím nélkül
Nagyon középre került a tűzhal és nem szerencsés, ha a kép témájába belelóg a háttér. Ha egy picit előbb nyomod meg az exponáló gombot, akkor a jobb felső aranymetszési pontban lenne a tűzhal és nem lógna bele a korall kontúrjába. Már sokkal jobb kompozíció lenne.
mikino - Cím nélkül
Szép a nap, a buborékok kicsit zavaróak a háttérben és a bohóchalak azzal, hogy pont szembe vannak még kisebbek, mint amekkorák lehetnének a képen. Közelebb kellett volna hozzájuk menned, illetve az anemóna miatt (ne kelljen megvágni) inkább várnod kellett volna, hogy közelebb jöjjenek. Egyébként forgathattad volna kicsit a kamerát, hogy a nap a bal felső sarokba kerüljön és a zátony se legyen vízszintes. Ezt a trükköt sohasem szabad feledni, mert gyakran lehet vele élni!
Zook - Cím nélkül
Szépen megkomponált kép a magányos fotósról. A kép alján elterülő roncsrészlet, a vízfelszínen várakozó hajó és a napsugarak, mind sugallják az óriás méreteket és azt, hogy bár ezekhez képest milyen kicsi is egy ember, de mégis uralni tudjuk. (Vagy azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk rá). Jól elkapott pillanat, zavaró momentumok nélkül.
Garfield33 - Anya és lánya
Nekem inkább apa és fia jut eszembe erről a képről. Egyszerű kép, nem zavaros, a téma illetve témák kitöltik a felvételt. Még lehetne Ebony and Ivory is a címe. Azt hiszem a címadás érdekesebb ennél, mint maga a kép.


Összességében három képet emelnék ki, Zook, Thomasbuvar és istvanv emelkedett ki a mezőnyből a többieknél vagy maga a téma volt kevés vagy még kompozíciós hibák rontották le az eredményt. Mindenkinek ajánlom viszont, hogy továbbra is próbálják minél többet a napot is használni a felvételeikhez, mert nagy lehetőségek rejlenek benne.

Előd László

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Garfield33 2011 nov 04. 13:41  
Koszi az ertekelest. Hizelgo.
Azert ha felkent birank a tukor helyett a mitologiat nezegetne, nem lenne szamara ismeretlen az Andromeda es Cassiopeia kozti rokoni kapcsolat...
 13. istvanv 2011 nov 02. 22:21  
Nekem meg Zook-é, egy ilyen már régóta tervben van nálam, de megelőzött....
De azért köszönöm. :))
 12. horvathv 2011 nov 02. 21:44  
Gratulálok a győztesnek, és a helyezetteknek!
Nálam istvanv nyert, már első benyomásra is az ő képe tetszett a legjobban, és ez később sem változott.
 11. Thomasbuvar 2011 nov 02. 20:53  
köszi' 6ás, rendes vagy...
 10. áááááávadász 2011 nov 02. 20:41  
jó helyen van az a dícséret nálad. naon jó kép, annyira biztos voltam benne, hogy te követed el.
szeretem az egyedi látásmódod, és hogy kíséreltezel.
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés